Αγώνας για τη ζωή του Ήφαιστου: Ο γατούλης που βρέθηκε με 3 κομμένα πόδια

by Μυρσίνη
Αγώνας για τη ζωή του Ήφαιστου: Ο γατούλης που βρέθηκε με 3 κομμένα πόδια

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ένα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό άγριας κακοποίησης ζώου στη χώρα μας είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό. Ένας γατούλης βρέθηκε σε περιβόλι στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με τα τρία από τα τέσσερα πόδια του κομμένα από ανθρώπινο χέρι.

Το ζώο μεταφέρθηκε στην κλινική του Κυριάκου Αγαθαγγελίδη, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τομές είχαν γίνει με αιχμηρό αντικείμενο και από ανθρώπινο χέρι.

Ο Ήφαιστος, όπως ονομάστηκε ο μικρούλης, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθαρισμού και απομάκρυνσης των νεκρωμένων ιστών των ακρωτηριασμένων άκρων καθώς και σε προετοιμασία τους ώστε να δεχθούν μελλοντικά τα προσθετικά μέλη. Ταυτόχρονα πάρθηκαν δείγματα για ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες πιθανώς να προκύψουν περισσότερα δεδομένα για την πρόκληση του ατυχήματος.

Ο κ. Αγαθαγγελίδης αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για ένα συνηθισμένο περιστατικό χτυπήματος από αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όμως, όπως ανέφερε ότι οι τομές, οι οποίες ήταν ευθείες και όχι ακανόνιστες όπως σε ένα τροχαίο, είχαν γίνει από αιχμηρό αντικείμενο. Έτσι, έστειλε τις φωτογραφίες σε ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Καρδίτσας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για ανθρώπινη πράξη.

Το πόρισμα του καθηγητή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Αγαθαγγελίδη Κυριάκο, μετά από αξιολόγηση των αλλοιώσεων που απεικονίζονται στις πολλαπλές φωτογραφίες που μας αποστείλατε από τη γάτα με ακρωτηριασμένα τα 3 άκρα και τραύμα δέρματος στο 4ο άκρο πόδι, η άποψή μας είναι ότι η φύση των τραυμάτων υποδηλώνει ανθρώπινη παρέμβαση (άμεση ή έμμεση, δηλαδή πιθανότερα αλλοιώσεις από χρήση ιδιαίτερα αιχμηρού οργάνου βαρέως τύπου ή λιγότερα πιθανά από παράνομη χρήση παγίδων άγριων θηλαστικών – «δόκανα») και οι αλλοιώσεις στο ζώο δεν αφορούν σε τυχαία τραύματα (για παράδειγμα ατύχημα). Τόντης Δημήτρης, DVM, Dr.med.vet.(Bern), Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων & Κτηνιατροδικαστικής».

Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί το ζώο, καθώς έπρεπε να γίνουν άμεσα επεμβάσεις και να αντιμετωπιστούν οι δευτερογενείς λοιμώξεις.

Από την πρώτη στιγμή, δίπλα του βρίσκεται η εθελόντρια Βούλα Τζάνου, γνωστή για το τεράστιο φιλοζωικό της έργο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεργάζεται με τους γιατρούς ώστε να πάνε όλα καλά.

Ο μικρούλης έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του.

Όταν ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις και το ζωάκι αναρρώσει πλήρως, θα γίνει προσπάθεια να τοποθετηθούν τεχνητά μέλη, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο.

Αυτές τις μέρες, ο Ήφαιστος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για τα επόμενα χειρουργεία που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Αγαθαγγελίδη, ο γατούλης είναι εξαιρετικά συνεργάσιμος. Την αξονική τομογραφία έκανε δώρο στον Ήφαιστο ο καθηγητής του ΑΠΘ, κ. Πάτσικας.

Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο περιστατικό κακοποίησης ζώων.

Καθημερινά, ζώα βασανίζονται και δηλητηριάζονται από ανθρώπους που δεν νιώθουν καμία συμπόνια. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι δράστες δεν συλλαμβάνονται, είτε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις αρχές είτε επειδή οι μάρτυρες δεν θέλουν να “μπλέξουν”. Η σιωπή όμως είναι συνενοχή και οι κακοποιητές παραμένουν ατιμώρητοι.

Ο Ήφαιστος έχει ακόμα πολλές μάχες να δώσει για να αναρρώσει πλήρως. Η σκέψη όλων είναι μαζί του. Όταν όλα πάνε καλά και αποκτήσει τα τεχνητά μέλη, θα αναζητηθεί ένα σπίτι για να ζήσει ευτυχισμένος. Πολλοί από Ελλάδα και εξωτερικό έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να τον υιοθετήσουν. Η κ. Τζάνου και άλλοι εθελοντές έχουν καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων και προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη που παραμένει ελεύθερος.

Προτεινόμενα