Μπορούν οι γάτες να τροποποιηθούν γενετικά; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη;

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να τροποποιηθούν γενετικά; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη;

Ορισμένες γάτες δίνουν ένα εντελώς νέο νόημα στον όρο «λάμπουν», επειδή το κάνουν κυριολεκτικά. Είναι 100% αλήθεια ότι οι επιστήμονες είναι σε θέση να τροποποιήσουν γενετικά τις γάτες ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι. Αυτό το κάνουν εισάγοντας ένα γονίδιο που περιέχει τον κώδικα που φέρει την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP). Το συγκεκριμένο γονίδιο προέρχεται από μέδουσες και είναι αυτό που κάνει τις γάτες να λάμπουν.

Αν και οι χαριτωμένες γατούλες με τα φαναράκια μπορεί να είναι το όνειρο κάποιων γονέων γατών, στην πραγματικότητα υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για ένα τέτοιο πείραμα. Σε αυτή την ανάρτηση, σκοπεύουμε να απαντήσουμε σε μερικές από τις δημοφιλής ερωτήσεις σας σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες, φωσφορίζουσες γάτες.

Μπορούν οι γάτες να τροποποιηθούν γενετικά; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη;

Γιατί να τροποποιήσετε γενετικά τις γάτες ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι;

Οι επιστήμονες κάνουν γενετικά τροποποιημένες γάτες για να λάμπουν στο σκοτάδι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV) και τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Ο FIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS των αιλουροειδών. Είναι ένας ιός βραδείας δράσης που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, λήθαργο, απώλεια βάρους και διογκωμένους λεμφαδένες. Προς το παρόν, ο FIV δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν και πιο επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες ως αποτέλεσμα του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, η θεραπεία σημαίνει ότι είναι δυνατόν οι γάτες με FIV να ζήσουν μακρά, φυσιολογική ζωή.

Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν τον FIV και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον HIV, οι δύο ασθένειες είναι παρόμοιες σε βιοχημικό επίπεδο.

Πώς λειτουργεί;

Όταν οι επιστήμονες εισάγουν το γονίδιο που παράγει την πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη σε μη γονιμοποιημένα ωάρια, εισάγουν επίσης ένα αντιιικό γονίδιο. Τα ωοκύτταρα στη συνέχεια μεταφέρονται σε μια θηλυκή γάτα. Σε μια μελέτη, το αντι-ιικό γονίδιο που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από έναν μακάκο ρέζους, ο οποίος είναι ένα πρωτεύον θηλαστικό. Το γονίδιο επιλέχθηκε επειδή μπλοκάρει ιούς όπως ο FIV που προκαλούν AIDS στις γάτες.

Ο λόγος για την εισαγωγή του γονιδίου της πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης παράλληλα με το αντιιικό γονίδιο είναι απλός – για να βεβαιωθείτε ότι το πείραμα έχει λειτουργήσει. Όταν οι γάτες λάμπουν, αυτό χρησιμοποιείται ως δείκτης που δείχνει ότι έχουν το γονίδιο κατά του FIV.

Τελικά, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα για τον FIV θα τους δώσει επίσης πληροφορίες για το πώς να προστατεύσουν τους ανθρώπους από το AIDS.

Μπορούν οι γάτες να τροποποιηθούν γενετικά; Τι αποκαλύπτει η επιστήμη;

Η γενετική τροποποίηση των γατών ώστε να λάμπουν τις βλάπτει;

Η Betsy Dresser, διευθύντρια του Audubon Center for Research of Endangered Species δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα σκληρό στη διαδικασία δημιουργίας γάτων που λάμπουν στο σκοτάδι. Ανέφερε επίσης ότι οι γάτες δεν γνωρίζουν ότι λάμπουν στο σκοτάδι. Μιλούσε για τον κ. Green Genes, την πρώτη φωσφορίζουσα γάτα στις ΗΠΑ.

Ο Dr. Eric Poeschler δήλωσε ότι τα πέντε φωσφορίζοντα γατάκια που γεννήθηκαν μετά από πείραμα της Mayo Clinic ήταν «απολύτως φυσιολογικά – ζωηρά, χαρούμενα, υγιή και διαδραστικά». Είπε επίσης ότι η λάμψη δεν φάνηκε να τα επηρεάζει καθόλου.

Φαίνεται ότι εφόσον οι γάτες που υποβάλλονται στη διαδικασία μεταμόσχευσης είναι καλά μεταχειρισμένες και διατηρούνται σε περιβάλλον χωρίς σκληρότητα, δεν υπάρχει τίποτα σκληρό στην ίδια τη διαδικασία.

Ποια ζώα έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να λάμπουν;

Οι γάτες δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Άλλα ζώα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες έρευνες περιλαμβάνουν:

Πρόβατα
Χοίροι
Ποντίκια
Κουνέλια
Ψάρια
Πίθηκοι
Σκύλοι
Κοτόπουλα
Ποντίκια

Μπορούν οι γάτες να βρουν το δρόμο για το σπίτι τους; Πληροφορίες για τον προσανατολισμό των αιλουροειδών

Συμπέρασμα

Η γενετική τροποποίηση είναι μερικές φορές ένα αμφιλεγόμενο θέμα όσον αφορά την ηθική. Φαίνεται, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα σχετικά με αυτό το είδος γενετικής τροποποίησης. Είναι μια διαδικασία που γίνεται για πολύ καλό σκοπό και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν προκαλεί πόνο στα αιλουροειδή υποκείμενα.

Αν ρίχνει κάποιο φως στο πώς θα προστατευτούν οι γάτες και οι άνθρωποι από το AIDS στο μέλλον και δεν βλάπτει τις γάτες που συμμετέχουν, σίγουρα μόνο καλό μπορεί να είναι.

Προτεινόμενα