Η απίστευτη ιστορία της Dymka: Γάτα με ακρωτηριασμένα άκρα μπορεί να περπατήσει ξανά με τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέλη από τιτάνιο

by Μυρσίνη
Η απίστευτη ιστορία της Dymka: Γάτα με ακρωτηριασμένα άκρα μπορεί να περπατήσει ξανά με τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέλη από τιτάνιο

Μια θηλυκή γάτα από τη Ρωσία, που έχασε τα πόδια της λόγω κρυοπαγήματος, τώρα μπορεί να κινείται ξανά χάρη σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα μέλη από τιτάνιο που της εφαρμόστηκαν από κτηνίατρους. Η γάτα, με το όνομα Dymka, εντοπίστηκε από έναν περαστικό τον Δεκέμβριο του 2018 στο Novokuznetsk και μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τα κρυοπαγημένα μέλη της. Τα νέα τρισδιάστατα προσθετικά μέλη της επέτρεψαν να επανακτήσει την κινητικότητά της και να ζει μια φυσιολογική ζωή, παίζοντας και κάνοντας τις καθημερινές της δραστηριότητες, όπως κάθε άλλη γάτα.

Όπως διαπίστωσαν εκεί οι γιατροί, είχε πάθει κρυοπαγήματα στα πατουσάκια, στα αυτιά και στην ουρά της και δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά να ακρωτηριαστούν όλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Moscow Times. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τα κρυοπαγήματα στις γάτες, που αναπτύσσονται όταν σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες οι ιστοί παγώνουν και, τελικά, νεκρώνουν.

Ένα βίντεο, μάλιστα, που ανέβηκε τον Δεκέμβριο του 2019, επτά μήνες μετά την εφαρμογή των νεών, τεχνητών μελών, δείχνει την Dymka να βγαίνει από το σπιτάκι της, να τεντώνεται, να κόβει βόλτες στο εξεταστήριο και να παίζει – όπως κάθε άλλη γάτα. Ένα κοντινό πλάνο αποκαλύπτει ότι τα προσθετικά μέλη τιτανίου καταλήγουν σε ελαστικά άκρα, όπως και τα αληθινά πόδια.

Δεν είναι η πρώτη επέμβαση τέτοιου είδους που πραγματοποιείται σε τετράποδο στη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Moscow Times: Είχε προηγηθεί μια ακόμα, το 2016, σε έναν αρσενικό γάτο, τον Ryzhik, στον οποίο είχαν επίσης τοποθετηθεί εμφυτεύματα τιτανίου μετά τον τετραπλό ακρωτηριασμό του από κρυοπαγήματα.

Δείτε το βίντεο

Προτεινόμενα