Σημαντική πρωτοβουλία: Η Ισπανία εγκαινιάζει το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο για κατοικίδια ζώα

by Μυρσίνη
Σημαντική πρωτοβουλία: Η Ισπανία εγκαινιάζει το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο για κατοικίδια ζώα

Η Μάλαγα, πόλη της Ισπανίας, πρωτοπορεί στη χώρα ανοίγοντας το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο για κατοικίδια ζώα. Ο χώρος περιλαμβάνει πάρκο μνήμης, κρεματόριο, δωμάτιο αποχαιρετισμού, χώρο διασποράς της στάχτης και χώρο ταφής, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 500 κατοικίδιων ζώων (μέγιστου βάρους 200 κιλών).

Όλα τα κολάρα γάτας έχουν κουδουνάκια; – Ποια η χρήση τους και είναι ασφαλή

Σε αντίθεση, πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια και η Σαραγόσα διαθέτουν ιδιωτικά νεκροταφεία.

Ο Juan Antonio de Luque, πρόεδρος του Κολλεγίου Κτηνιάτρων της Μάλαγα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El País, τόνισε τη σημασία του νέου δημόσιου νεκροταφείου για την Ανδαλουσία, όπου ζουν πάνω από μισό εκατομμύριο κατοικίδια, όπως σκύλοι, γάτες και κουνάβια.

Πέρα από την καύση και την ταφή, το νεκροταφείο της Μάλαγα αναλαμβάνει τη διαχείριση της απαραίτητης γραφειοκρατίας μετά το θάνατο του ζώου, όπως η μεταφορά και η ενημέρωση των αρχείων. Επίσης, προσφέρει ένα δίκτυο ψυχολόγων για την υποστήριξη των ιδιοκτητών.

Η Nuria Máximo, διευθύντρια του τμήματος Animals and Society στο Πανεπιστήμιο King Juan Carlos, ανέφερε στην El País ότι ο θάνατος των ζώων είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην κοινωνία. Ανέφερε ότι πολλοί αμφισβητούν αν η θλίψη για την απώλεια ενός κατοικίδιου μπορεί να εξισωθεί με αυτήν ενός ανθρώπου. Επεσήμανε ότι καθώς τα κατοικίδια θεωρούνται μέλη της οικογένειας, οι ιδιοκτήτες τους περνούν από την ίδια διαδικασία πένθους, συχνά χωρίς να έχουν τους οικονομικούς πόρους για μια αξιοπρεπή ταφή. Γι’ αυτό το λόγο, τα δημόσια νεκροταφεία είναι απαραίτητα, καθώς διευκολύνουν τη διαδικασία του πένθους.

Προτεινόμενα