Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

by Μυρσίνη
Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

Εάν είστε λάτρης της γάτας, είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλές φωτογραφίες της γάτας σας, ειδικά όταν κοιμάται σε κάποια τυχαία θέση ύπνου. Οι γάτες συνήθως κοιμούνται για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας (έως και 15 ώρες την ημέρα), καθώς τους αρέσει να είναι δραστήριες κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της αυγής.

Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; 7 τυπικοί λόγοι

Γάτες όλων των μεγεθών και φυλών

Είτε κουλουριασμένοι σε μια γούνινη μπάλα είτε απλωμένοι, οι αιλουροειδείς φίλοι σας έχουν πραγματικά περίεργες στάσεις ύπνου. Ωστόσο, πολλές φορές θα βρείτε τη γάτα σας να κοιμάται με το πρόσωπό της καλυμμένο με τα πόδια ή την ουρά της.

Μπορεί να βρείτε αυτή τη χειρονομία πολύ χαριτωμένη, αλλά για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, αυτή η συνήθεια θέτει το ερώτημα γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται.

Οι περισσότερες γάτες κρύβουν το πρόσωπό τους επειδή τις βοηθά να ζεσταθούν, τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και ασφάλειας και επίσης τις βοηθά να μπλοκάρουν το φως και τους ανεπιθύμητους θορύβους.

Επιπλέον, τους παρέχει την πιο άνετη θέση για ύπνο.

Αν και αυτοί μπορεί να είναι μερικοί λόγοι που οι γάτες σας καλύπτουν το πρόσωπό τους ενώ κοιμούνται, δεν είναι όλοι. Έτσι, εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη συμπεριφορά γάτας – διαβάστε παρακάτω και μάθετε!

Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

1. Μια αίσθηση ασφάλειας

Όταν μια γάτα θέλει να κοιμηθεί, συνήθως αναζητά το πιο ασφαλές μέρος, όπου νιώθει ασφαλής και δεν θα την ενοχλούν.

Αυτό έρχεται ενστικτωδώς, καθώς οι οικόσιτες γάτες μας είναι απόγονοι άγριων γατών που έπρεπε να φροντίσουν τον εαυτό τους και να βρουν ασφαλή μέρη για ύπνο, ώστε τα αρπακτικά να μην μπορούν να τους επιτεθούν.

Το πιο ευάλωτο σημείο στο σώμα μιας γάτας είναι το πρόσωπό της, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθεί να προστατεύσει αυτό το μέρος του σώματος ενώ κοιμάται.

Αντί να καλύπτετε το πρόσωπό της με τα πόδια ή την ουρά της, η γάτα σας μπορεί να κουλουριαστεί εντελώς σε μια γούνινη μπάλα για προστασία, ή ίσως να θάψει το πρόσωπό της σε ένα πάπλωμα, μαξιλάρι ή στην απαλότητα του κρεβατιού της γάτας της.

2. Ζεστασιά και άνεση

Ένα από τα πράγματα που οι γάτες λατρεύουν ξεκάθαρα τα ασφαλή ζεστά μέρη. Η γάτα μου κοιμάται πάντα γύρω από το τζάκι ή σε ένα χαλί, για να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός της.

Οι γάτες χάνουν περισσότερη από τη θερμότητα του σώματός τους όταν κοιμούνται παρά όταν είναι δραστήριες. Έτσι, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γάτες κρύβουν το πρόσωπό τους είναι επειδή προσπαθούν να ζεσταθούν.

Καλύπτοντας το πρόσωπό τους, μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα που στη συνέχεια θα τα κρατήσει πιο ζεστά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Τους βοηθά επίσης να κρατούν ζεστά τα πόδια και τη μύτη τους..

Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας είναι πάντα ωραία και φρυγανιά, αρκετά ζεστή για μια γάτα, ώστε ο μικρός σας φίλος να μπορεί να κοιμάται ήσυχος χωρίς καμία φροντίδα στον κόσμο.

Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

3. Δεν βολεύεται

Όπως εμείς έχουμε τις δικές μας αγαπημένες θέσεις ύπνου, έτσι και οι γάτες μας έχουν θέσεις που προτιμούν. Μερικοί από εμάς προτιμούν να κοιμούνται στο στομάχι, ενώ άλλοι στο πλάι ή στην πλάτη.

Όταν πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους ύπνου, το πιο σημαντικό είναι να έχει κανείς έναν άνετο ύπνο και ήρεμη ανάπαυση.

Η απλούστερη εξήγηση για το γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους ενώ κοιμούνται μπορεί να είναι ακριβώς επειδή είναι η πιο άνετη θέση για να κοιμηθούν.

Η θέση ύπνου αυτής της γάτας τη διατηρεί αναμφίβολα ζεστή, άνετη και ασφαλή, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, κάτι που σίγουρα επηρεάζει το πόσο καιρό μια γάτα κοιμάται ή αν έχει έναν άνετο ύπνο.

Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν κοιμούνται;

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες;

Ο γατίσιος ύπνος έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο στις 15 ώρες!

Τα γατάκια αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, μερικές μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και 20 ώρες μέσα σε μια ημέρα. Φυσικά το πόσο θα κοιμηθεί μια γάτα κάθε ημέρα εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασίας της, την φυλή της, την ηλικία της και την ποιότητα της τροφής της.

Γιατί κοιμούνται τόσες ώρες οι γάτες;

Η απάντηση είναι μία: για να διατηρήσουν ενέργεια Τα γατιά έχουν τα ένστικτα και την φυσιολογία ενός αρπακτικού. Όπως δηλαδή και ένα λιοντάρι, έτσι και και οι γάτες κοιμούνται την ημέρα ώστε να έχουν ενέργεια για να κυνηγήσουν το βράδυ.

Ακόμα και εάν οι γάτες έχουν εξημερωθεί εξακολουθούν να διατηρούν αυτό το άγριο ένστικτο. Το ένστικτο αυτό ενεργοποιείται στο παιχνίδι ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο ενός αιλουροειδούς αρπακτικού: αναρρίχηση, προσεκτικό σύρσιμο προς το θήραμα, αιφνιδιασμός και καταδίωξη.

Οι γάτες είναι εξαιρετικά δραστήριες και έτοιμες για νέες ανακαλύψεις αλλά και παιχνίδι κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε, ειδικά εάν τώρα φέρατε ένα γατάκι στο σπίτι.

Το γατάκι σας θα έχει ξεκουραστεί κατά την διάρκεια της ημέρας και έχοντας πολύ ενέργεια θα είναι έτοιμο να εξερευνήσει κάθε γωνία του σπιτιού το σούρουπο – μπαίνοντας ίσως σε μπελάδες. Η γάτα επιλέγει να κοιμάται πολλές ώρες για να γεμίζει ενέργεια που θα εξαντλήσει στο έπακρο όταν είναι ξύπνια.

Προτεινόμενα