5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί & συμβουλές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο

by Μυρσίνη
5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί & συμβουλές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο

Οι γάτες μπορεί να είναι καθαρά ζώα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντική ακαταστασία προσπαθώντας να επιτύχουν αυτό το επίπεδο καθαριότητας. Τα κουτιά για την άμμο είναι ένα καλό παράδειγμα. Όταν η γάτα σας έχει κάνει τη δουλειά της, είναι στη φύση της να καλύπτεται μετά. Αυτό δεν γίνεται για χάρη της καθαριότητας ή για να εξασφαλίσετε ότι το δωμάτιό σας διατηρείται καθαρό, αλλά ως μέσο για να αποτρέψετε τα αρπακτικά ζώα από το να μπορούν να τις εντοπίσουν από τη μυρωδιά των περιττωμάτων τους. Μπορεί επίσης να καλύπτουν τα κακά τους ώστε να μην εκλαμβάνονται ως απειλή από τυχόν άλφα αρσενικά.

Παρόλο που η γάτα σας μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχεί για αρπακτικά ή για να αναστατώσει τα άλφα αρσενικά στο σπίτι σας, είναι μια ενστικτώδης αντίδραση να καλύπτουν τις δουλειές τους. Και ενώ πολλές γάτες το κάνουν αυτό χωρίς να προκαλούν ακαταστασία, μερικές καταλήγουν να πετάνε περισσότερη άμμο από όση θα ήθελαν οι ιδιοκτήτες τους. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να κλωτσάει την άμμο έξω από το κουτί και πιθανές λύσεις.

5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί & συμβουλές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο

Οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί

1.Το κουτί της άμμου δεν είναι αρκετά μεγάλο

Τα κουτιά για την άμμο κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη. Μπορείτε να βρείτε όχι μόνο μακρύτερα και φαρδύτερα κουτιά άμμου, αλλά και εκείνα που είναι βαθύτερα με ψηλότερα τοιχώματα γύρω από τις πλευρές. Εάν η γάτα σας μπορεί μόλις και μετά βίας να σταθεί ή να κάτσει οκλαδόν μέσα στο κουτί, τότε θα δυσκολευτεί πολύ να κρατήσει το χάος μέσα στα όρια του δίσκου. Αγοράστε ένα μεγαλύτερο κουτί απορριμμάτων και δείτε αν αυτό βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

2. Το κουτί είναι υπερπλήρες
Δεν χρειάζεται να γεμίζετε ένα κουτί άμμου μέχρι το χείλος με άμμο για γάτες. Στην πραγματικότητα, πολλές γάτες δεν χρησιμοποιούν την άμμο που είναι πολύ βαθιά. Θα πρέπει να γεμίζετε με άμμο το πολύ μέχρι δύο ίντσες. Εάν βάζετε περισσότερο από αυτό το ποσό στο κουτί άμμου, μειώστε την ποσότητα της άμμου που χρησιμοποιείτε. Αν βάζετε μέχρι 2 ίντσες και η γάτα σας εξακολουθεί να πετάει την άμμο έξω, δοκιμάστε να μειώσετε λίγο την ποσότητα για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.

3.Το κουτί δεν έχει αρκετή άμμο

Από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρχει αρκετή άμμος στο δοχείο, η γάτα σας θα πρέπει να δουλέψει ιδιαίτερα σκληρά για να προσπαθήσει να καλύψει επαρκώς τα κακά της. Το να εργάζεται σκληρότερα σημαίνει ότι κλωτσάει περισσότερη άμμο και την κλωτσάει πιο μανιωδώς, και αυτή η μανιώδης κλωτσιά της άμμου είναι πιο πιθανό να σημαίνει ότι κομμάτια θα βρεθούν στο πάτωμα έξω από το κουτί άμμου. Προσθέστε περισσότερη άμμο. Εάν ανησυχείτε ότι χρησιμοποιείτε πολύ, μπορείτε να σκαλίζετε τα κακά και να αδειάζετε το δοχείο κάθε λίγες ημέρες.

4.Η άμμος χρειάζεται αλλαγή
Στις γάτες γενικά δεν αρέσει να κάνουν κακά εκεί που υπάρχουν ήδη κακά. Αν η γάτα σας φτάσει στον δίσκο και δει ή μυρίσει ότι υπάρχει ήδη ένας σωρός εκεί μέσα, θα προσπαθήσει να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από αυτόν, πράγμα που συνήθως σημαίνει να τα κάνει στην άκρη του δίσκου.

Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι μπορεί να βρείτε κακά έξω από τον δίσκο, αλλά είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να βρείτε αδέσποτα κομμάτια άμμου που έχουν πεταχτεί από τα τοιχώματα της τουαλέτας της γάτας σας. Καθαρίζετε τον δίσκο πιο συχνά. Ψάξτε τα κακά αμέσως μόλις τα παρατηρήσετε και καθαρίστε καλά τον δίσκο κάθε δύο ημέρες.

5.Η γάτα σας είναι ακατάστατη

Οι γάτες είναι μοναδικά, ιδιόρρυθμα, γεμάτα χαρακτήρα ζώα και ενώ μπορεί να έχετε διαβάσει ότι είναι σχολαστικά καθαρά και σχολαστικά ζώα, μερικές έχουν περίεργες και εντελώς παράξενες συνήθειες. Μπορεί να μην θέλετε να το παραδεχτείτε, αλλά είναι πιθανό η γάτα σας να είναι απλώς ακατάστατη. Μπορεί να μη βλέπει πρόβλημα στο να πετάει την άμμο σε όλο το πάτωμα, όσο κι αν αυτό σας εξοργίζει.

Η καλύτερη λύση για μια ακατάστατη γάτα είναι να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό κουτί για την άμμο ή να σκεφτείτε να βάλετε κάποιο είδος δίσκου ή χαλάκι κάτω από το δοχείο άμμου για να πιάνει τα υπολείμματα που πετάνε. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν πρέπει να κάνετε πολλές αλλαγές στην άμμο της γάτας σας, πολύ συχνά, γιατί μπορεί να στρεσάρετε τη γάτα σας και να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Εάν η γάτα σας είναι αγχωμένη ή ανήσυχη για την άμμο της, μπορεί να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί εντελώς.

5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί & συμβουλές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεται το κουτί άμμου μιας γάτας;

Αν έχετε σβόλους, μπορείτε να αφαιρείτε τους σβόλους όταν εμφανίζονται, ενώ παράλληλα να μαζεύετε τα κακά όποτε τα παρατηρείτε. Η αφαίρεση της άμμου καθώς εμφανίζεται θα κάνει το κουτί της άμμου ένα πιο φιλόξενο μέρος για τη γάτα σας και θα βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί χωρίς προβλήματα.

Πέρα από αυτό, θα πρέπει να καθαρίζετε πλήρως τον κάδο κάθε δύο εβδομάδες ή όποτε παρατηρείτε ότι υπάρχει μια ακατάστατη συσσώρευση στα πλαϊνά ή στη βάση.

Πού πρέπει να τοποθετείται ένα κουτί γάτας;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σημείο ή τοποθεσία όπου πρέπει να τοποθετείται ένα κουτί, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε μια θέση που να είναι ήσυχη, εύκολα προσβάσιμη και να προσφέρει έναν λογικό βαθμό ιδιωτικότητας.

Επίσης, σκεφτείτε αν η γάτα σας αισθάνεται άνετα στο δωμάτιο όπου θα τοποθετήσετε τον δίσκο. Εάν έχετε ένα δωμάτιο στο οποίο η γάτα σας δεν πηγαίνει ποτέ, δεν θα είναι το καλύτερο σημείο για ένα δίσκο απορριμμάτων.

Πόσα κουτιά άμμου χρειάζομαι;

Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν να έχετε έναν δίσκο άμμου για κάθε γάτα, συν έναν επιπλέον. Έτσι, αν έχετε μία γάτα, θα πρέπει να έχετε δύο κουτιά για άμμο. Εάν έχετε δύο γάτες, θα πρέπει να έχετε τρία κουτιά για άμμο. Προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές τοποθεσίες.

5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας πετάει την άμμο έξω από το κουτί & συμβουλές εγκεκριμένες από τον κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Οι γάτες είναι συνήθως αρκετά εύκολο να εκπαιδευτούν στην άμμο και μόλις το κατακτήσουν, σπάνια θα θέλουν να κάνουν κακά ή να ρίχνουν άμμο έξω από το κουτί της άμμου. Θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν τα κακά τους, αλλά αυτή η ίδια η ενέργεια μπορεί να οδηγήσει στο να εκτοξευτούν κομμάτια άμμου γάτας στο πάτωμα γύρω από