7 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξαφνικά δεν θέλει να την αγγίζουν

by Μυρσίνη
7 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξαφνικά δεν θέλει να την αγγίζουν

Ίσως η μεγαλύτερη προδοσία στην ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων είναι όταν η αγαπημένη σας γάτα ξαφνικά γυρίζει και αφήνει μια άσχημη γρατζουνιά στο πίσω μέρος του χεριού σας αφού την έχετε χαϊδέψει. Είναι εύκολο να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ίσως η γάτα σας σας μισεί. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει συνήθως.

Οι γάτες μπορεί να είναι ιδιαίτερες σχετικά με το πότε και πού τις αγγίζουν και χρησιμοποιούν την επιθετικότητα ως έναν τρόπο για να προστατευτούν από τον πόνο. Με την πρώτη ματιά, το ξαφνικό τους σφύριγμα μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αλλά δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πώς ξεπεράσαμε τα όρια, οπότε το να καταλάβουμε γιατί είναι αναστατωμένες απαιτεί λίγη δοκιμή και λάθος. Ελπίζουμε ότι αυτή η λίστα με τους πιθανούς λόγους για τη γκρίνια της γάτας σας μπορεί να σας βοηθήσει.

7 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξαφνικά δεν θέλει να την αγγίζουν

Οι 7 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας δεν θέλει να την αγγίζουν

1.Γήρανση
Καθώς η γάτα σας γερνάει, η προσωπικότητά της μπορεί να αλλάξει λόγω ορμονών ή ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια των αιλουροειδών. Η άνοια συχνά οδηγεί σε αποπροσανατολισμό, αλλαγές στο επίπεδο δραστηριότητας και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η γάτα σας αλληλεπιδρά μαζί σας και με άλλα κατοικίδια ζώα. Θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας σε κτηνίατρο για να γίνει σωστή διάγνωση και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας.

Οι ορμόνες καθώς η γάτα σας γερνάει μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις αντιδράσεις της απέναντί σας, ειδικά αν η γάτα σας δεν έχει σταθεροποιηθεί. Όταν οι θηλυκές γάτες έρχεστε σε οίστρο ή οι αρσενικές γάτες μυρίζουν μια κοντινή θηλυκή σε οίστρο, μπορεί να είναι πιο γκρινιάρες απέναντί σας. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνατε εσείς, είναι απλώς οι ορμόνες τους που οργιάζουν.

2.Δεν έχουν διάθεση

Όταν η γάτα μας ξαφνικά στρέφεται εναντίον μας, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ωστόσο, η γάτα σας δεν ξεσπά απαραίτητα επειδή γερνάει ή πονάει. Μερικές φορές, η γάτα σας θέλει απλώς να μείνει μόνη της. Ίσως πέρασε όλη τη νύχτα κυνηγώντας ποντίκια ή είναι εξαντλημένη από το παιχνίδι με το νέο γατάκι.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αν η γάτα σας σφυρίζει ή σας χτυπάει όταν έχει κουλουριαστεί για έναν υπνάκο, μάλλον είναι απλώς κουρασμένη ή απλά πολύ εξαντλημένη για κοινωνική συναναστροφή. Δώστε τους χρόνο να επαναφορτιστούν μόνες τους και θα επιστρέψουν στα γόνατά σας ή θα κουλουριαστούν γύρω από τα πόδια σας σε χρόνο μηδέν.

3.Πόνος ή κάποιο πρόβλημα υγείας

Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που πρέπει να καταλάβετε όταν πρόκειται για γάτες είναι η παρουσία πόνου ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Οι γάτες είναι εξαιρετικές στο να κρύβουν τον πόνο τους κάτω από τη συνήθη απόμακρη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστες και το να ξεσπάτε όταν τις αγγίζετε, ενώ συνήθως είναι χαλαρές, μπορεί να είναι σημάδι ότι αγγίξατε ένα ευαίσθητο σημείο ή ότι κάποιο πρόβλημα υγείας τις εκνευρίζει.

Ο πόνος δεν είναι ο μόνος λόγος, όμως, και θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε άλλα συμπτώματα προτού σπεύσετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο. Μαζί με την επιθετικότητα σε κατά τα άλλα φιλικές γάτες, τα κοινά συμπτώματα πόνου στις γάτες περιλαμβάνουν:

Φωνές
Μειωμένη όρεξη
Αποτυχία χρήσης της τουαλέτας
Υπερβολική ή ελλιπής περιποίηση
Λήθαργος
Κουτσαίνει

7 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξαφνικά δεν θέλει να την αγγίζουν

4.Παιχνίδι
Σε όλους μας αρέσει να αγκαλιαζόμαστε με τα γατάκια, αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό να ξεσπάσουν όταν θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Αυτό συχνά δεν έχει εκδικητικό σκοπό- τις περισσότερες φορές, είναι απλά ότι το γατάκι σας θέλει να παίξει περισσότερο από ό,τι θέλει προσοχή. Μπορεί επίσης να πρόκειται για ένα πλήρες ατύχημα, ειδικά αν δεν είστε αρκετά γρήγοροι για να απομακρύνετε το χέρι σας από την μπάλα με τα κουδουνάκια που θέλει να ορμήσει το γατάκι σας.

Οι ενήλικες γάτες μπορεί να παίζουν λιγότερο συχνά, αλλά και αυτές είναι επιρρεπείς στο να πέσουν σε αυτό το υπερβολικά ενθουσιασμένο παιχνίδι. Αν η γάτα σας τρέχει και διασκεδάζει, συμμετέχετε πετώντας της μια μπάλα. Δώστε τους όμως χρόνο να ηρεμήσουν πριν προσπαθήσετε να τους χαϊδέψετε, καθώς θα είναι λιγότερο πιθανό να αποφασίσουν ότι και το χέρι σας μοιάζει με διασκεδαστικό παιχνίδι.

5.Τραύμα
Αν δεν έχετε τη γάτα σας από τότε που ήταν γατάκι, είναι απίθανο να μάθετε ποτέ πραγματικά αν έχει βιώσει κάτι τραυματικό που την έκανε να είναι επιφυλακτική στο άγγιγμα. Αν, για παράδειγμα, υιοθετήσατε πρόσφατα μια γάτα, είναι σημαντικό να εξετάσετε την πιθανότητα κακοποίησης ή τραύματος στο παρελθόν που θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά μαζί σας.

Το να είναι απόμακρο μαζί σας καθώς εγκαθίστανται στο σπίτι είναι αναμενόμενο. Πιθανότατα θα εγκατασταθούν στη νέα τους ρουτίνα μετά από μερικές εβδομάδες. Αν είναι κυρίως χαλαρά γύρω σας, αλλά ανατριχιάζουν όταν τα αιφνιδιάζετε ή κινούνται πολύ γρήγορα, μπορεί να πρόκειται για τραυματική αντίδραση.

Πρέπει να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εσάς και τη γάτα σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιώνεστε ότι η γάτα σας ξέρει πού βρίσκεστε και να την πλησιάζετε ήρεμα όταν θέλετε να τη χαϊδέψετε.

6.Δυσάρεστη μυρωδιά
Συχνά ξεχνάμε ότι οι γάτες βασίζονται στη μύτη τους εξίσου με τους σκύλους και μια παράξενη ή δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να τις κάνει επιφυλακτικές στο άγγιγμα. Αν συναντήσατε έναν σκύλο κατά τη διάρκεια των αγορών σας και σταματήσατε να πείτε «γεια» στη γάτα σας, θα μπορέσει να μυρίσει το παράξενο ζώο στα χέρια σας. Μπορεί να είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στη νέα μυρωδιά για να σας αφήσουν να τις αγγίξετε.

Το ίδιο ισχύει και αν έχετε μόλις καθαρίσει τους πάγκους με χημικά καθαρισμού που μυρίζουν εσπεριδοειδή. Θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τη γάτα σας για να απομακρύνετε τυχόν χημικά που παραμένουν, αλλά η ίδια η μυρωδιά μπορεί να παραμείνει ακόμα πάνω σας. Οι γάτες είναι πασίγνωστο ότι αντιπαθούν τις μυρωδιές εσπεριδοειδών και είναι απίθανο να θέλουν να τις αγγίξετε μέχρι να ξεθωριάσει η μυρωδιά.

7.Λάθος θέση
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων που είναι εξοικειωμένοι με τις γάτες – και τους σκύλους – μαθαίνουν γρήγορα ότι τα ζώα έχουν γλυκά σημεία που τους αρέσει να τα γρατζουνάνε. Για τις γάτες, τα καλύτερα σημεία είναι συχνά κάτω από το πηγούνι τους, πίσω από τα μουστάκια και τα αυτιά τους και στη βάση της ουράς τους. Ενώ μπορεί να υπάρχουν και μερικά άλλα σημεία όπου η γάτα σας λατρεύει το ξύσιμο, ένα άλλο αιλουροειδές μπορεί να μισεί κάθε προσπάθεια να το αγγίξετε κάπου αλλού.

Αν η γάτα σας είναι γκρινιάρα όταν τη χαϊδεύουν, δοκιμάστε μια περιοχή που ξέρετε ότι της αρέσει, όπως το πηγούνι της ή η βάση της ουράς της. Μπορεί απλώς να σας λέει ότι δεν θέλει να πειράζουν τα αυτιά της ή ότι δεν της αρέσει να της γρατζουνάνε την κοιλιά.

7 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξαφνικά δεν θέλει να την αγγίζουν

Με αντιπαθεί η γάτα μου;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σκεφτόμαστε όταν η γάτα μας μας επιτίθεται είναι: «Τι έκανα λάθος;» ή «Γιατί η γάτα μου με μισεί;». Αν και η γάτα σας μπορεί να θυμώσει μαζί σας αν νιώθει παραμελημένη ή αν την τρομάξατε -ακόμη κι αν ήταν απλώς ένα ατύχημα- τις περισσότερες φορές, δεν σας μισεί καθόλου.

Πρέπει να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν διαφορετικούς τρόπους να δείχνουν τη στοργή τους από ό,τι εμείς. Οι σκύλοι μπορεί να χαίρονται να σας λούζουν με εμφανή στοργή, αλλά οι γάτες είναι πιο συγκρατημένες. Σας