8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

by Μυρσίνη
8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

Όποιος έχει πάει ποτέ σε ζωολογικό κήπο έχει δει μια μεγάλη γάτα να πηγαινοέρχεται μέσα στο κλουβί της. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε αυτή τη συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε αιλουροειδές που μπορεί να εντοπίσετε στον ζωολογικό κήπο, αλλά μπορεί να έχετε δει και τη δική σας γάτα να κάνει αυτό το πράγμα. Φυσικά, μπορεί να είναι ανησυχητικό να βλέπετε τη γάτα σας να βηματίζει, και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν τις συμπεριφορές βηματισμού εντελώς ενοχλητικές.

Γιατί όμως η γάτα σας το κάνει αυτό; Ακολουθούν μερικοί από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να βηματίζει.

8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

Οι 8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

1. άγχος
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν βηματισμό στις γάτες όλων των ειδών είναι το στρες και το άγχος. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ζώα που μπορεί να στρεσαριστούν από κάτι τόσο απλό όσο η μετακίνηση του κουτιού της άμμου τους. Με τα απλά πράγματα να αποτελούν πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες για τις γάτες, τότε μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι καταστάσεις που είναι αγχωτικές για όλο το νοικοκυριό μπορούν να προκαλέσουν χάος στην αίσθηση ασφάλειας και άνεσης της γάτας σας.

Ο βηματισμός είναι κάτι που η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να κάνει για πολλαπλούς λόγους που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης υπερβολικής ενέργειας από το άγχος ή της απελευθέρωσης “χαρούμενων” ορμονών για να ηρεμήσει.

2.Βαρεμάρα

Φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην πλήξη στους σκύλους και στις ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορεί να εμφανιστούν με έναν βαριεστημένο σκύλο, αλλά πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πλήξη και στις γάτες. Οι βαριεστημένες γάτες μπορεί να κάνουν σκανταλιές για να διασκεδάσουν, αλλά θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν άλλους τρόπους για να κάψουν ενέργεια.

Ο βηματισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη γάτα σας να απελευθερώσει ενέργεια, ειδικά αν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πύργοι αναρρίχησης, ξύστρες ή διασκεδαστικά παιχνίδια. Αν περνάτε χρόνο παίζοντας με τη γάτα σας καθημερινά, θα είναι λιγότερο πιθανό να βηματίζει από πλήξη. Επίσης, θα τα καταφέρει καλύτερα με πράγματα γύρω από το σπίτι για να κάψει λίγη ενέργεια όταν δεν είστε στο σπίτι, όπως ξύστρες.

3.Κύηση

Αν η γάτα σας είναι έγκυος, μπορεί να νιώθει άβολα, ειδικά στα τέλη της εγκυμοσύνης της. Αυτή η δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, δυσφορία και μια αίσθηση αναμονής που μπορεί να προκαλέσει βηματισμό. Μπορεί να μην καταλάβετε καν ότι η γάτα σας είναι έγκυος πριν αρχίσει να βηματίζει. Οι γάτες που βρίσκονται κοντά στον τοκετό ή βρίσκονται στον τοκετό μπορεί επίσης να βηματίζουν για παρόμοιους λόγους.

Το να παρέχετε στη γάτα σας έναν άνετο και ήσυχο χώρο για να γεννήσει μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των βηματισμών, αλλά πολλές γάτες θα γεννήσουν επίσης όπου θέλουν, ανεξάρτητα από το πόσο ωραίος είναι ο χώρος που έχετε ετοιμάσει γι’ αυτές.

8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

4.Σεξουαλική ωριμότητα και ορμόνες

Καθώς το γατάκι σας φτάνει στη σεξουαλική ωριμότητα, το σώμα του θα αρχίσει να απελευθερώνει πολλές ορμόνες για να το ενθαρρύνει να αναπαραχθεί. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν σε βηματισμό για πολλούς λόγους.

Οι θηλυκές γάτες που είναι σε έξαψη συνήθως βηματίζουν, εν μέρει λόγω της δυσφορίας τους με την έξαψη και εν μέρει επειδή η μετακίνηση είναι αυτό που τους λένε οι ορμόνες να κάνουν. Στη φύση, αυτό θα αύξανε την πιθανότητα να συναντήσουν έναν σύντροφο.

Οι αρσενικές γάτες μπορεί επίσης να βηματίζουν μόλις φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα, ειδικά αν αισθανθούν κοντά τους μια θερμή θηλυκή γάτα. Αν υπάρχει μια άθικτη γάτα που περιφέρεται στη γειτονιά, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να βηματίζει ακόμη και αν δεν μπορεί να τη δει ή να την φτάσει. Αν αυτές οι συμπεριφορές σας τρελαίνουν, τότε ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να στειρώσετε τη γάτα σας.

5. Πόνος

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι μια γάτα που πονάει θα πρέπει να κινείται όσο το δυνατόν λιγότερο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Ο πόνος και η δυσφορία μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα σας να βηματίζει για να απελευθερώσει ορμόνες, να εκτονώσει το άγχος και να αποτρέψει τη δυσφορία από τη μη κίνηση.

Όποιος έχει περάσει ποτέ όλη την ημέρα άρρωστος στον καναπέ, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι αισθάνεται καλύτερα αφού σηκωθεί και κινηθεί, μπορεί να ταυτιστεί με το βηματισμό για τη μείωση του πόνου. Ο βηματισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει με τον πόνο που σχετίζεται με πράγματα όπως πεπτικά προβλήματα, επειδή η κίνηση υποστηρίζει την κινητικότητα του πεπτικού συστήματος.

6.Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια ενδοκρινική διαταραχή που δεν είναι ασυνήθιστη στις γάτες, ιδίως στις ηλικιωμένες γάτες. Ο μη ελεγχόμενος υπερθυρεοειδισμός έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταβολικών λειτουργιών της γάτας σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βηματισμό λόγω δυσφορίας, άγχους ή υπερβολικής ενέργειας που σχετίζεται με τη διαταραχή.

Αν και ο υπερθυρεοειδισμός είναι θεραπεύσιμος και συνήθως μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα, μπορεί να είναι μια δύσκολη διαταραχή στη διαχείρισή της, οδηγώντας σε συνεχή βηματοδότηση μέχρι να τεθεί η διαταραχή υπό καλύτερο έλεγχο.

8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

7.Τοξίνες

Εάν η γάτα σας έχει εκτεθεί σε τοξίνες στο περιβάλλον ή έχει καταναλώσει δηλητήριο, τότε μπορεί να παρατηρήσετε βηματισμό. Ο βηματισμός μπορεί να υποδεικνύει ότι η γάτα σας βιώνει σύγχυση λόγω έκθεσης σε τοξίνες ή δυσφορία, πόνο και γενικά αισθήματα ασθένειας.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα η γάτα σας να έχει έρθει σε επαφή με τοξίνες, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε κτηνίατρο. Οι γάτες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους έχουν πάντα το ενδεχόμενο να έρθουν σε επαφή με τοξίνες, ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η ιδιοκτησία σας. Οι γάτες εσωτερικού χώρου διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να δηλητηριαστούν ή να έρθουν σε επαφή με τοξίνες μέσω φαρμάκων, προϊόντων καθαρισμού και φυτών εσωτερικού χώρου.

8. Γνωστικές αλλαγές

Καθώς η γάτα σας γερνάει, θα αρχίσει να βιώνει πολλαπλές αλλαγές. Μια πιθανή αλλαγή είναι οι γνωστικές αλλαγές ή οι αλλαγές στην ικανότητα της γάτας σας να επεξεργάζεται και να αλληλεπιδρά κατάλληλα με το περιβάλλον της.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βηματισμό επειδή η γάτα σας δεν καταλαβαίνει πλήρως τι συμβαίνει, αλλά η γάτα σας μπορεί επίσης να βηματίζει αν χαθεί στο σπίτι. Οι γνωστικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και απώλεια της γάτας σας, ακόμη και στα πιο οικεία περιβάλλοντα. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συνήθως στις ηλικιωμένες γάτες, αλλά δεν αναμένονται σε όλες τις ηλικιωμένες γάτες.

8 πιθανοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας βηματίζει συνέχεια

Συμπέρασμα

Ο βηματισμός σπάνια αποτελεί ένδειξη μιας ευτυχισμένης, χαλαρής και άνετης γάτας. Είναι ένας τρόπος για τη γάτα σας να ηρεμήσει όταν κάτι δεν πάει καλά και μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ίσως χρειαστεί να εργαστείτε για να προσδιορίσετε την αιτία του βηματισμού της γάτας σας, αλλά το καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι συνήθως μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αυτό είναι