Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

by Μυρσίνη
Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι γάτες αντιπαθούν το νερό. Μας διδάσκουν τα κινούμενα σχέδια, η ποπ κουλτούρα και τα συναφή ότι οι γάτες μισούν τη βροχή, το ντους και το να βρέχονται συνολικά. Με αυτή την ιδέα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας αποφεύγει χώρους με νερό, όπως πισίνες, μπανιέρες, ακόμα και νεροχύτες.

Αν και αυτό μπορεί να ισχύει σε κάποιο βαθμό, κάθε γάτα είναι διαφορετική και μερικές γάτες ανακαλύπτουν ότι απολαμβάνουν το νερό! Αν και επιλεκτικές, οι γάτες έχουν το ένστικτο να αναζητούν πηγές φρέσκου νερού – κάτι που κληρονόμησαν από τους άγριους προγόνους τους που ζούσαν στην έρημο για την επιβίωσή τους. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν γάτες που έχουν πραγματικά εμμονή με το νερό!

Ίσως αναρωτηθείτε, γιατί η γάτα μου έχει εμμονή με το νερό; Εδώ, συζητάμε πέντε πιθανούς λόγους που απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

Οι 5 λόγοι για τους οποίους στις γάτες αρέσει το νερό

1.Σε ορισμένες φυλές αρέσει το νερό

Οι περισσότερες γάτες βρίσκουν τις προγονικές τους ρίζες μεταξύ των κατοίκων της ερήμου, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το νερό, παρά μόνο για την επιβίωση, λόγω της έλλειψης στο περιβάλλον που κυνηγούσαν. Ορισμένες φυλές γατών, ωστόσο, εξελίχθηκαν ώστε να λατρεύουν το νερό! Αν και σε διαφορετικό βαθμό, αυτές είναι μερικές ράτσες γατών που απολαμβάνουν να βρέχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο:

Μαιν Κουν
Τουρκική Ανγκόρα
Τουρκική Βαν
Ιαπωνική και αμερικανική μπομπτέιλ
Manx
Νορβηγική γάτα του δάσους
Abyssinian
Bengal
Savannah
Αμερικάνικη Κοντότριχη
Αυτές οι ράτσες γάτας είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν το νερό. Η Βεγγάλη και η Σαβάνα είναι γνωστό ότι πλατσουρίζουν γύρω από λακκούβες με νερό και πηδούν ακόμη και για κολύμπι. Στην τουρκική βαν δόθηκε ακόμη και το παρατσούκλι «γάτα που κολυμπάει» λόγω της αγάπης της για το κολύμπι!

Μπορείτε να βρείτε αυτές τις ράτσες γατών να απολαμβάνουν το νερό, από το να βρέχονται απλά και να νιώθουν την υγρασία στο τρίχωμά τους, μέχρι να κολυμπούν και να πλατσουρίζουν σε λακκούβες! Αν βρεθείτε να υιοθετείτε μια από αυτές τις ράτσες, περιμένετε ότι η γάτα σας θα απολαμβάνει να βρέχεται και να αγριεύει!

2.Είναι περίεργες

Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα. Αυτή η συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στα ένστικτα επιβίωσής τους και αυτό φαίνεται όταν επιθεωρούν και εξερευνούν το νερό. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε τη γάτα σας να κοιτάζει και να χουφτώνει το πιάτο με το νερό πριν πιει. Μπορεί να επιθεωρεί πρώτα το νερό, να βεβαιώνεται προσεκτικά ότι είναι ασφαλές για να πιει και να μετράει τη στάθμη του νερού. Εναλλακτικά, μπορεί να μετράει τη στάθμη του νερού πριν βουτήξει, καθώς σε ορισμένες γάτες δεν αρέσει να βρέχουν το πρόσωπο και τα μουστάκια τους. Μπορεί επίσης να το κάνουν αυτό για μεγαλύτερα υδάτινα σώματα, όπως λακκούβες, πισίνες, ακόμα και το νερό στο νεροχύτη σας. Το νερό μπορεί απλώς να είναι το εργαλείο για να τροφοδοτήσουν την περιέργειά τους ως γάτες!

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

3.Διασκεδάζουν και τους αρέσει να παίζουν με το νερό

Οι γάτες βρίσκουν επίσης τρόπους για να διασκεδάζουν. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλά παιχνίδια που κατασκευάζονται για γάτες είναι εντυπωσιακά και έχουν πολλή κίνηση, καθιστώντας τα ενδιαφέροντα για τις γάτες. Ομοίως, η απρόβλεπτη φύση του νερού, μαζί με τη φυσική γυαλιστερή και αντανακλαστική του εμφάνιση, μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία στις γάτες. Τα τρεχούμενα υδάτινα σώματα, όπως η βρύση ή τα ρυάκια εξωτερικού χώρου, μπορούν να ιντριγκάρουν τις γάτες να τα παρακολουθούν ή να παίζουν με αυτά – ακόμη και να τις ενθαρρύνουν να πλατσουρίσουν, να χυθούν, να πατήσουν και ή ακόμη και να πηδήξουν μέσα!

4.Τους βοηθά να δροσιστούν
Οι γάτες μπορούν επίσης να βρουν μια εμμονή με το νερό κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών της εποχής. Στην άγρια φύση, τα μεγαλύτερα ξαδέλφια των οικόσιτων γατών περνούν χρόνο σε υδάτινες μάζες, όπως ποτάμια ή λίμνες, για να δροσιστούν από τη ζέστη στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες του σπιτιού. Οι οικόσιτες γάτες προτιμούν τις πιο ζεστές θερμοκρασίες του σπιτιού και είναι επίσης σε θέση να δροσίζονται με τη γλώσσα τους. Αν και δεν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον όπως οι πρόγονοί τους στον κόσμο, ορισμένες γάτες εξακολουθούν να προτιμούν να δροσίζονται με το έμπιστο νερό. Μπορεί να δείτε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό, να πλατσουρίζει σε λακκούβες, ή ίσως ακόμη και να κολυμπάει κανονικά, αν βρει μια αρκετά μεγάλη πηγή νερού!

5.Έμαθαν να αγαπούν το νερό

Όπως κάθε άλλη δεξιότητα ή συμπεριφορά, η φυσική αγάπη για το νερό μπορεί να αναπτυχθεί αν εκτεθεί σε μικρή ηλικία. Οι γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να παρέχουν συνεχείς θετικές εμπειρίες στις γάτες τους όσο είναι ακόμα γατάκια, ώστε να μεγαλώσουν χτίζοντας μια συμπάθεια προς το νερό. Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας το μπάνιο μια διασκεδαστική, ευχάριστη εμπειρία, αντιμετωπίζοντάς το ως μια δραστηριότητα δεσμού και όχι ως αγγαρεία. Αυτή η πρώιμη έκθεση στο νερό μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να αντιμετωπίσει το νερό, ενώ θα κάνει το μπάνιο πολύ πιο εύκολο όταν ενηλικιωθεί.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

Γιατί οι γάτες γενικά αντιπαθούν το νερό;

Και πάλι, οι γάτες γενικά δεν είναι λάτρεις του νερού. Οι γάτες είναι απαιτητικά ζώα, ειδικά με το τρίχωμά τους, και το βρεγμένο τρίχωμα μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία. Για παράδειγμα, το βρεγμένο τρίχωμα μπορεί να είναι βαρύ, επηρεάζοντας την ευκινησία και την ταχύτητα των κινήσεών τους. Οι γάτες επίσης περιποιούνται τον εαυτό τους γλείφοντας τη γούνα τους και η υγρή γούνα μπορεί να είναι ένας απόλυτος πονοκέφαλος για τις γάτες στην περιποίηση.

Οι γάτες είναι επίσης πολύ ευαίσθητες στο περιβάλλον τους. Το νερό μπορεί να προκαλέσει δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία και να προσφέρει ένα στοιχείο «σοκ» ή «έκπληξη». Εμπειρίες όπως το να πέσουν σε μια υδάτινη μάζα ή να βραχούν από έναν απροσδόκητο παφλασμό μπορούν να προσφέρουν μια αρνητική αντίληψη για το νερό.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας έχει εμμονή με το νερό

Συμπέρασμα

Αν και οι περισσότερες γάτες αντιπαθούν το νερό, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητοι στοχαστές και ότι δεν είναι όλες οι γάτες ίδιες. Αν η γάτα σας φαίνεται να απολαμβάνει το νερό, μπορεί να είναι μια φυλή που αγαπάει από τη φύση της το νερό ή μπορεί απλώς να διασκεδάζει παίζοντας με το νερό. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αν η γάτα σας πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ειδικά αν συνδυάζεται με άλλα σημάδια, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας. Ως γονείς γατών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις γάτες μας -ιδιαίτερα τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές τους- ώστε να μπορούμε πάντα να διασφαλίζουμε ότι τα γούνινα μωρά μας είναι ευτυχισμένα!