Αρέσει στις γάτες όταν τους μιλάτε; Προφυλάξεις & Κατανόηση των αιλουροειδών

by Μυρσίνη
Αρέσει στις γάτες όταν τους μιλάτε; Προφυλάξεις & Κατανόηση των αιλουροειδών

Όλοι γνωρίζουμε εκείνους τους “γατόφιλους” που κάνουν συζητήσεις με τις γάτες τους. Ενώ αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουν κάποιοι, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συμφωνούν ότι πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά. Ενώ γνωρίζουμε ότι οι γάτες μας δεν καταλαβαίνουν κάθε λέξη που λέμε, ξέρουμε ότι έχουν την ικανότητα να κατανοούν συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις και φράσεις.

Το αν αρέσει στις γάτες να τους μιλούν εξαρτάται από το ποιος μιλάει και από τον τόνο της φωνής που χρησιμοποιεί ο ομιλητής. Οι γάτες αναγνωρίζουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους και δίνουν προσοχή στις απαλές και ήρεμες φωνές. Οι φωνές που ακούγονται θυμωμένες ή απειλητικές δεν θα είναι ευχάριστες για μια γάτα.

Η ομιλία “γάτα” δεν έχει να κάνει μόνο με τις λέξεις. Οι γάτες δεν χρησιμοποιούν τη λεκτική επικοινωνία, αλλά κατανοούν τις ανθρώπινες προθέσεις, ενέργειες και συναισθήματα.

Αρέσει στις γάτες να τις σηκώνουν; Σωστός τρόπος, συμβουλές, πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Αρέσει στις γάτες όταν τους μιλάτε;

Κατά κανόνα, ναι, στις γάτες αρέσει όταν τους μιλάτε, και υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που το επιβεβαιώνουν αυτό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο διαπίστωσαν ότι οι γάτες δίνουν προσοχή στις φωνές των ιδιοκτητών τους, αν και είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν όταν η φωνή αυτή είναι ήρεμη ή απαλή. Ο τόνος και η ένταση είναι το κλειδί όταν πρόκειται για συζητήσεις με γάτες.

Οι γάτες μπορούν να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα ονόματά τους και μπορούν να ανταποκριθούν όταν τις φωνάζουν οι ιδιοκτήτες τους. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών παρατηρούν ότι οι γάτες τους ανταποκρίνονται επίσης στην ομιλία τους με νιαουρίσματα και γουργουρίσματα. Οι γάτες συλλέγουν πληροφορίες για τη διάθεσή σας παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου σας.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τις γάτες; Πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

Οφέλη από το να μιλάτε στη γάτα σας

Το να μιλάτε στη γάτα σας έχει πολλά οφέλη τόσο για εσάς όσο και για το κατοικίδιό σας. Παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλα όσα λέτε, είναι φανταστικοί ακροατές που μπορούν να σας δώσουν την πλήρη προσοχή τους. Αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά τη συζήτηση με τα κατοικίδια ευεργετική για την ψυχική σας υγεία, καθώς οι άνθρωποι που μιλούν για τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις απογοητεύσεις τους, ακόμη και στο κατοικίδιό τους, τείνουν να βιώνουν λιγότερο άγχος από εκείνους που δεν το κάνουν.

Τα οφέλη της συζήτησης με το αιλουροειδές σας δεν σταματούν σε εσάς- είναι ευεργετικά και για τη γάτα σας. Ακολουθούν οι πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να μιλάτε στη γάτα σας.
1. Η γάτα σας νιώθει ότι την καταλαβαίνουν

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε μιλώντας με τη γάτα σας, τόσο καλύτερα καταλαβαίνετε τι σημαίνουν οι φωνές της γάτας σας. Το να γνωρίζετε ποιο νιαούρισμα σημαίνει “πεινάω” σε σχέση με το “σε παρακαλώ, χάιδεψέ με” κάνει τη γάτα σας πιο ασφαλή, επειδή της απαντάτε σωστά.

2. Ενισχύει τον δεσμό σας

Όταν επικοινωνείτε με τη γάτα σας με στοργή, η γάτα σας θα ανταποκριθεί και θα ξέρει ότι την αγαπάτε.
3. Μαθαίνει εντολές

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε ορισμένες λέξεις σε συνδυασμό με χειρονομίες, τόσο πιο πιθανό είναι η γάτα σας να μάθει το νόημά τους. Οι γάτες καταλαβαίνουν τον τόνο της φωνής και τη γλώσσα του σώματος καλύτερα από τις λέξεις, αλλά είναι έξυπνες και μπορούν γρήγορα να καταλάβουν οτιδήποτε θέλετε να τους διδάξετε.

4. Θα αντιληφθείτε πότε κάτι δεν πάει καλά

Τα ζώα δεν μπορούν να μας πουν πότε είναι άρρωστα ή πονάνε. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με τη γάτα σας, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσετε πότε κάτι “δεν πάει καλά”. Μερικές φορές, οι ανεπαίσθητες ενδείξεις είναι τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τις γάτες; Πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

Πώς να μιλάτε σε μια γάτα

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι στέλνετε στη γάτα σας το σωστό μήνυμα.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικό τόνο φωνής για τα θετικά και τα αρνητικά σχόλια. Το “Έλα για μια αγκαλιά” και το “Είσαι τόσο καλή γατούλα” πρέπει να είναι σε διαφορετικό τόνο από το “Πέσε κάτω” ή το “Όχι”.
Όταν διορθώνετε την κακή συμπεριφορά, χρησιμοποιήστε σταθερή, δυνατή και έγκυρη φωνή και χειρονομήστε μαζί με τη λεκτική σας εντολή.
Χρησιμοποιήστε μια υψηλή χαρούμενη φωνή όταν καλείτε ή επαινείτε τη γάτα σας. Συνοδεύστε τα λόγια με ένα χαμόγελο ή ένα χάδι.
Μην δείχνετε προσοχή στη γάτα σας όταν επιδεικνύει συμπεριφορά που δεν σας αρέσει. Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό “όχι” και σπρώξτε τη γάτα σας μακριά για να στείλετε το σωστό μήνυμα.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τις γάτες; Πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

Συμπέρασμα

Αν και οι γάτες μπορεί συχνά να είναι απόμακρες και δύσκολα διαβάζονται, τους αρέσει να τους μιλούν οι ιδιοκτήτες τους. Οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή του ιδιοκτήτη τους και να μάθουν διάφορες λέξεις και εντολές. Αν και ανταποκρίνονται περισσότερο στον τόνο της φωνής και στις χειρονομίες του σώματος, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να μιλάτε με τη γάτα σας. Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να ωφελήσουν εσάς και το κατοικίδιό σας με πολλούς τρόπους και να ενισχύσουν το δεσμό σας.

Προτεινόμενα