Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

Οι γάτες είναι εξαιρετικά διαισθητικά ζώα. Τόσο πολύ που συχνά αισθάνεται κανείς ότι έχουν ένα είδος έκτης αίσθησης για τα πράγματα. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι γάτες τους είναι τόσο συντονισμένες με το περιβάλλον τους, ώστε οι γάτες τους ήξεραν ότι οι ιδιοκτήτες τους ήταν έγκυες πολύ πριν το άτομο! Ενώ όλα αυτά ακούγονται καταπληκτικά στα χαρτιά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν την εγκυμοσύνη, αλλά υπάρχουν αρκετές έμμεσες αποδείξεις. Ακολουθούν αυτά που πρέπει να γνωρίζετε:

Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια σχετικά με το αν μια γάτα μπορεί ή όχι να διαισθανθεί την εγκυμοσύνη είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Μπορεί να μην είναι αυτή η απάντηση που ψάχνετε, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ένα πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι η γάτα έχει μια απίστευτα ισχυρή αίσθηση της όσφρησης. Στην πραγματικότητα, είναι πάνω από 14 φορές πιο ισχυρή από ό,τι ένας άνθρωπος.

Καθώς μια γυναίκα αρχίζει να περνάει ορμονικές αλλαγές από την εγκυμοσύνη, αυτές οι αλλαγές μπορεί να σας κάνουν να μυρίζετε διαφορετικά, κάτι που η γάτα σας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί. Παρόλα αυτά, το ότι αντιλαμβάνεται μια νέα μυρωδιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γνωρίζει ότι είστε έγκυος.

Πολλές γυναίκες έχουν υποστηρίξει ότι οι γάτες τους άρχισαν να ξαπλώνουν πάνω τους περισσότερο αφού έμειναν έγκυες. Κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και, όπως πιθανώς ήδη γνωρίζετε, οι γάτες έλκονται από τη ζεστασιά και η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να δελεάζει τις γάτες σας να κουλουριαστούν στην αγκαλιά σας. Όλες αυτές οι μικρές αλλαγές είναι αιτία να θορυβηθεί η γάτα σας και να αρχίσει να συμπεριφέρεται και με νέους τρόπους. Μπορεί να μην ξέρουν ότι είστε έγκυος, αλλά αντίθετα, μπορεί απλώς να αντιδρούν στις αλλαγές που περνάει το σώμα σας.

Πόσο ισχυρή είναι η όσφρηση μιας γάτας;

“Δεν έχουμε καθιερωμένες μελέτες που να μας λένε ακριβώς πόσο μακριά μυρίζουν οι γάτες, επειδή εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες”, λέει η Anita Patel ιατρική διευθύντρια της IndeVets. “Για παράδειγμα, ορισμένες χημικές ουσίες ή μυρωδιές μπορούν να ανιχνευθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από άλλες”.

“Επιπλέον, οι φερομόνες γίνονται αντιληπτές και επεξεργάζονται διαφορετικά από άλλες χημικές ουσίες. Γνωρίζουμε ότι οι γάτες έχουν εξαιρετικά ισχυρή αίσθηση της όσφρησης με βάση την ποσότητα του οσφρητικού ιστού και τους τύπους των υποδοχέων”.

“Οι γάτες έχουν δύο πρωταρχικά όργανα που συνεργάζονται σε αισθητηριακό επίπεδο, για να ανιχνεύουν διαφορετικές μυρωδιές και χημικές ουσίες στο περιβάλλον τους”, προσθέτει η Patel. “Πρώτον, έχουν οσφρητικό επιθήλιο κατά μήκος του ρινικού βλεννογόνου που επενδύει τις διόδους (τους ιστούς μέσα στο άνοιγμα της μύτης) και δεύτερον, το όργανο του Jacobson”.

“Ο σκοπός του οργάνου Jacobson είναι να ανιχνεύει φερομόνες – όχι μόνο από άλλες γάτες αλλά και από άλλα είδη, είτε αυτά είναι θηρευτές είτε θηράματα για τη γάτα”, προσθέτει ο Patel. “Έχετε δει ποτέ μια γάτα που μοιάζει σαν να μαζεύει τα χείλη της; Αυτό τους επιτρέπει να έλκουν φερομόνες προς αυτή την κοπτικό θηλή μέσω του στόματός τους και με τη σειρά τους προς το όργανο του Jacobson. Αυτό είναι γνωστό ως η αντίδραση του Flehmen”.

Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

Γιατί μερικοί άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι οι γάτες ξέρουν πότε είστε έγκυος

Στο τέλος της ημέρας, απλώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι μια γάτα μπορεί να αντιληφθεί μια ανθρώπινη εγκυμοσύνη. Τα περισσότερα από τα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό εξακολουθούν να είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεπίσημα. Δεν λέμε ότι η παρατηρούμενη συμπεριφορά των γατών γύρω από έγκυες ανθρώπους δεν υποστηρίζει την ιδέα, αλλά δεν την επιβεβαιώνει. Υπάρχουν εξίσου πολλοί ιδιοκτήτες γατών που δεν παρατηρούν καμία αλλαγή στη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να αντικρούσετε κάποιον που ισχυρίζεται ότι η γάτα του γνωρίζει την εγκυμοσύνη του. Η πεποίθηση είναι ακίνδυνη και δεν έχει ούτε αποδειχθεί ούτε διαψευστεί.

Βοηθώντας τις γάτες να προσαρμοστούν στην εγκυμοσύνη

Το να είστε έγκυος σημαίνει ότι, τελικά, θα καλωσορίσετε ένα νέο μέλος της οικογένειας. Ορισμένες γάτες δεν ανταποκρίνονται καλά σε νέα μωρά στο σπίτι. Κάποιες μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται με το να γίνονται καταστροφικές ή εδαφικές. Αυτό δεν είναι μια μεγάλη προσαρμογή μόνο για εσάς – η γάτα σας θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην ιδέα ενός νέου ανθρώπου στο χώρο της.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να φέρεται εκτός εαυτού είναι να της δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή. Οι γάτες είναι ικανές να αντιληφθούν σημάδια παραμέλησης και εξακολουθούν να χρειάζονται να γνωρίζουν ότι είναι ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει ότι την αγαπούν:

  • Δώστε τους τόση σωματική προσοχή όση θα ανεχθούν.
  • Προσπαθήστε να μην αλλάζετε πολύ δραστικά το πρόγραμμά σας ή το πρόγραμμα της γάτας σας.
  • Επιστρατεύστε συγγενείς και φίλους για να φροντίζουν τη γάτα σας όσο βρίσκεται στο νοσοκομείο.
  • Κακομάθετε τη γάτα σας με λίγες επιπλέον λιχουδιές και παιχνίδι

Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις γάτες

Συμπέρασμα

Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία; Μπορούν οι γάτες πραγματικά να αισθανθούν την εγκυμοσύνη; Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά έμμεσα στοιχεία που σας επιτρέπουν να καταλήξετε στο δικό σας συμπέρασμα. Όπως και να έχει, το να έχετε ένα κουλουράκι στο φούρνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να παραμελείτε τη γάτα σας. Αν όντως μπορούν να διαισθανθούν την εγκυμοσύνη, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να τους δίνετε περισσότερη στοργή πριν το μωρό κάνει την εμφάνισή του. Η γάτα σας θα μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα και σίγουρα δεν θα την πειράξει να την κατακλύσετε με επιπλέον αγάπη!