Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα, όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Μπορούν επίσης να είναι ανεξάρτητες, ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Επίσης, όπως και οι σκύλοι, οι γάτες μπορεί να είναι θορυβώδεις όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των μελών του σπιτιού τους. Μπορούν, λοιπόν, οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση είναι ναι – τεχνικά.

Οι γάτες μπορούν πράγματι να εκπαιδευτούν να κάνουν πολλά από τα πράγματα που μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν οι σκύλοι. Ωστόσο, τα ζώα αυτά είναι αρκετά διαφορετικά όσον αφορά την αποδοχή της διαδικασίας εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει ποτέ να περιμένουν από τις γάτες να κάνουν όλα τα πράγματα που έχουν δει να κάνουν τα σκυλιά των φίλων τους. Ωστόσο, η υπομονή και η συνέπεια μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια αποτελέσματα που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας.

Ναι, οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά μην περιμένετε τότε να ασχοληθούν όπως οι σκύλοι

Ενώ οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν να κάνουν όλα τα είδη των ωραίων πραγμάτων, δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι θα συμμετάσχουν στις συνεδρίες εκπαίδευσης ή ότι θα ανταποκριθούν στις εντολές μετά την εκπαίδευση με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι. Οι περισσότεροι σκύλοι στοχεύουν να ευχαριστήσουν τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ενώ οι γάτες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ως εκ τούτου, οι γάτες πρέπει να έχουν κίνητρο για να εκπαιδευτούν και να μάθουν νέα κόλπα και ενέργειες που εσείς θέλετε να κάνουν. Τι είδους πράγματα μπορούν να μάθουν οι γάτες μέσω της εκπαίδευσης;

Έλα
Κάτσε
Μείνε
Να μπαίνουν σε μεταφορέα
Να βρίσκει αντικείμενα
Πήδα μέσα από στεφάνια

Τα γατάκια είναι έξυπνα ζώα που είναι ικανά και πρόθυμα να μάθουν πολλά διαφορετικά πράγματα όταν ο χρόνος και το μέρος είναι κατάλληλα. Το τι θα μάθετε στη γάτα σας να κάνει θα πρέπει να εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνει και από τις φυσικές της τάσεις να κάνει τέτοια πράγματα. Για παράδειγμα, το γατάκι σας μπορεί να προσπαθήσει φυσικά να βάλει το πόδι του στο χέρι σας κατά την αλληλεπίδραση. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η διδασκαλία του πώς να κουνιέται θα είναι αποτελεσματική και επιτυχής.

Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

Συμβουλές για επιτυχημένες συνεδρίες εκπαίδευσης γατών

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε το ποσοστό επιτυχίας των συνεδριών εκπαίδευσης με τη γάτα σας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να βρείτε υπομονή. Η εκπαίδευση θα πάρει χρόνο και μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή σας με τρόπους που δεν έχετε συνηθίσει. Μην τα παρατάτε μόνο και μόνο επειδή η γάτα σας δεν ανταποκρίνεται μετά τις πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης.

Η εξάσκηση κάνει τον καλύτερο και η γατούλα σας είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί αν επιμείνετε στις προσπάθειές σας. Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές που θα κάνουν την εκπαίδευση της γάτας σας ευκολότερη και συνολικά πιο αποτελεσματική:

Προχωρήστε σε σύντομες, συχνές συνεδρίες εκπαίδευσης. Η γάτα σας δεν θα κάθεται και δεν θα ακούει εντολές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εξασκηθείτε στην εκπαίδευση μόνο για 10-15 λεπτά κάθε φορά, ώστε να μην ανησυχείτε για περισπασμούς. Εφόσον οι συνεδρίες εκπαίδευσης είναι σύντομες, προσπαθήστε να ασχολείστε με την εκπαίδευση κάθε μέρα της εβδομάδας, αν είναι δυνατόν.
Αξιοποιήστε ένα Clicker. Ένα κλικ για κατοικίδια ζώα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την προσοχή της γάτας σας κατά τη διάρκεια των συνεδριών εκπαίδευσης. Θα ενεργοποιήσετε το μαραφέτι για να κάνει έναν ήχο κλικ κάθε φορά που θέλετε η γάτα σας να ολοκληρώσει μια εργασία. Ο ήχος θα υπενθυμίσει στη γατούλα σας ότι ήρθε η ώρα να εκτελέσει και θα είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση με κλικ δεν λειτουργεί για όλες τις γάτες. Θα πρέπει να τη δοκιμάσετε για να δείτε αν λειτουργεί για το κατοικίδιό σας.
Χρησιμοποιήστε λιχουδιές για γάτες. Προσφέροντας στη γατούλα σας μια λιχουδιά κάθε φορά που κάνει κάτι που της ζητάτε να κάνει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, θα της παρέχει θετική ενίσχυση και θα τη διαβεβαιώσει ότι είστε ευχαριστημένοι με τις ενέργειές της. Καθώς προχωρά η εκπαίδευση, μπορείτε να προσφέρετε λιγότερες λιχουδιές μέχρι η γάτα σας να ολοκληρώνει κόλπα και εργασίες με εντολή χωρίς καθόλου λιχουδιές. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να προσφέρετε περιοδικά λιχουδιές ως ενίσχυση ακόμα και αφού η γατούλα σας έχει εκπαιδευτεί καλά.
Να είστε επίμονοι κατά τη διάρκεια των συνεδριών εκπαίδευσης. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη εργασία για να δουλέψετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και να είστε επίμονοι με αυτήν μέχρι να πετύχετε τους στόχους σας. Μην προσπαθήσετε να προσθέσετε νέες εργασίες ή κόλπα στο μείγμα μέχρι η γατούλα σας να έχει κατακτήσει τη μία εργασία στην οποία εργάζεστε. Μόνο αφού κατακτήσει το τέχνασμα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι νέο.

Εξασκηθείτε ένα βήμα τη φορά. Ο ευκολότερος τρόπος για να εκπαιδεύσετε μια γάτα είναι να κάνετε μικρά βήματα. Ξεκινήστε με ένα μόνο μέρος της εργασίας ή του κόλπου και, στη συνέχεια, προσθέστε το επόμενο βήμα μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρη η εργασία ή το κόλπο. Για παράδειγμα, βάλτε τη γάτα σας να σηκώνει με συνέπεια το πόδι της στον αέρα, προτού την βάλετε να σας δώσει ένα high-five ή ένα κούνημα.

Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

Τι πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια συνεδριών εκπαίδευσης γάτας

Υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει πάντα να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια των συνεδριών εκπαίδευσης με τη γάτα σας, το οποίο είναι η τιμωρία. Εάν μαλώσετε τη γάτα σας ή την τιμωρήσετε με κάποιον άλλο τρόπο όταν δεν κάνει αυτό που θέλετε να κάνει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, θα την απομακρύνετε από το να θέλει να συνεχίσει οποιαδήποτε εκπαίδευση. Η γάτα σας μπορεί να καταλήξει να αρνείται να συμμετάσχει στην εκπαίδευση, αν της φωνάξετε, τη χτυπήσετε ή τη μαλώσετε.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τις μακροσκελείς συνεδρίες εκπαίδευσης, ώστε το αιλουροειδές μέλος της οικογένειάς σας να μην βαρεθεί ή αποσπάσει την προσοχή του και καταλήξει να κάνει όλους τους εμπλεκόμενους να αισθάνονται απογοητευμένοι. Κρατήστε τις περιόδους εκπαίδευσης σύντομες, γλυκές και ουσιαστικές. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μια γρήγορη συνεδρία εκπαίδευσης κάθε φορά που προβάλλεται μια διαφήμιση κατά τη διάρκεια της αγαπημένης σας εκπομπής.

Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν παρόμοια με τους σκύλους, αλλά μην περιμένετε να πετύχετε τους εκπαιδευτικούς σας στόχους σε ένα χρονοδιάγραμμα. Η γάτα σας θα δουλέψει με το δικό της πρόγραμμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα σνομπάρει εντελώς μια συνεδρία εκπαίδευσης. Η υπομονή, η θετική ενίσχυση και η ενθάρρυνση είναι απαραίτητα για την επιτυχή εκπαίδευση της γάτας.