Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου; Ένας οδηγός για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας

by Μυρσίνη
Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου; Ένας οδηγός για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας

Ξέρει πάντα η γάτα σας πότε είναι ώρα για φαγητό; Μήπως σας ξυπνάει συστηματικά λίγα λεπτά πριν από το κελάηδισμα του πρωινού σας ξυπνητηριού; Αν και δεν μπορούν να διαβάσουν τα ρολόγια, οι γάτες μπορούν να καταλάβουν την ώρα με μια περιορισμένη αίσθηση. Ως πλάσματα της συνήθειας, τα αιλουροειδή αντιλαμβάνονται τις καθημερινές τελετουργίες και μπορεί ακόμη και να αγχωθούν ή να προσβληθούν αν η μέρα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Είναι επίσης περίπου εξοικειωμένες με την ώρα της ημέρας λόγω του κύκλου του ήλιου και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό τους. Προφανώς, οι γάτες δεν είναι εξοικειωμένες με τα μέτρα του χρόνου, όπως οι μήνες και τα χρόνια. Ωστόσο, είναι εξοπλισμένες με βιολογικούς και ψυχολογικούς μηχανισμούς που τους λένε πώς να περνούν τις μέρες τους.

Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου; Ένας οδηγός για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας
Πώς λένε οι γάτες την ώρα;

Καθημερινά η γάτα σας ξοδεύει κατά μέσο όρο 12-18 ώρες ύπνου. Όταν είναι ξύπνιες, μπορεί να ξοδέψουν έως και το 50% των ωρών που είναι ξύπνιες για να περιποιηθούν τον εαυτό τους και φαίνονται πιο παιχνιδιάρες νωρίς το πρωί και το βράδυ. Η γάτα σας καταφέρνει όλα αυτά τα πράγματα μέσα σε μία μόνο ημέρα. Και όμως, δεν έχουν προγραμματιστές, ξυπνητήρια ή smartphone που να τους υπενθυμίζουν όλες τις καθημερινές τους εργασίες. Πώς ξέρουν οι γάτες πότε είναι ώρα να κοιμηθούν ή να φάνε; Όπως και οι άνθρωποι, ο κιρκάδιος ρυθμός της γάτας σας υπαγορεύει πολλές από τις συνήθεις δραστηριότητές της. Ωστόσο, είναι πιθανό οι οικόσιτες γάτες να έχουν ένα πιο ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου από ό,τι οι γάτες εξωτερικού χώρου, καθώς το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει αυτόν τον κύκλο. Ακολουθούν μερικά πράγματα που η γάτα σας γνωρίζει για τον χρόνο και πώς αυτός εφαρμόζεται στις μέρες της:

Οι γάτες έχουν κιρκάδιο ρυθμό

Αν και οι γάτες έχουν κιρκάδιο ρυθμό όπως οι άνθρωποι, ο δικός τους τους δίνει ένα διαφορετικό πρόγραμμα από το δικό μας. Με την έλευση του τεχνητού φωτισμού και την απομάκρυνση από τον αγροτικό τρόπο ζωής, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν την ανάπαυσή τους στη μέση των σκοτεινών ωρών μέχρι κάποια στιγμή το πρωί, και η δραστηριότητά τους κορυφώνεται στη μέση της ημέρας. Οι γάτες, ωστόσο, είναι πιο δραστήριες νωρίς το πρωί και το σούρουπο. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι άνθρωποι ήταν κάποτε έτσι. Σηκωνόμασταν με τον ήλιο, κοιμόμασταν το απόγευμα κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας και κοιμόμασταν σε 4ωρες βάρδιες τη νύχτα, όχι πολύ μετά τη δύση του ήλιου. Ίσως θα έπρεπε να πάρουμε ένα παράδειγμα από τη γάτα μας και να παίρνουμε έναν υπνάκο πιο συχνά.

Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου; Ένας οδηγός για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας

Τα αιλουροειδή ευδοκιμούν στη ρουτίνα

Αν ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια, όπως το να τις ταΐζετε πάντα στις 9:00 π.μ. ή να πηγαίνετε για ύπνο στις 11:00 μ.μ., η γάτα σας μπορεί να θυμάται εκτιμώντας την ώρα της ημέρας σύμφωνα με το φως του ήλιου.

Ξέρουν να σας διαβάζουν

Οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές στις δραστηριότητες από τα συναισθήματα και τους τρόπους σας. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζουν ότι τις ταΐζετε πάντα μόλις τελειώσετε με τη δουλειά σας στο γραφείο. Αν εργάζεστε εντατικά σε ένα έργο όλο το απόγευμα, αλλά ξαφνικά σηκώνεστε για να τεντωθείτε, μπορεί να διαισθάνονται ότι πρόκειται να ξεκινήσετε την επόμενη εργασία στη λίστα με τις συνήθεις δουλειές σας: την ώρα του ταΐσματος.

Οι γάτες έχουν περιορισμένη κατανόηση των εποχών

Δεν θα δείτε τη γάτα σας να στολίζει το δέντρο της γάτας της για τα Χριστούγεννα, αλλά έχουν μια πρωτόγονη αίσθηση της εποχής του χρόνου λόγω του τρόπου με τον οποίο ο ήλιος επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς τους. Για παράδειγμα, οι θηλυκές γάτες που δεν έχουν υποβληθεί σε στείρωση συχνά έρχονται σε κατάσταση οίστρου κατά τους θερμότερους μήνες μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέγεται ότι η εποχή των γατών είναι μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, αν και οι γάτες που συλλαμβάνονται κατά τους μεταγενέστερους μήνες της ζέστης δεν θα γεννηθούν πριν από τον Δεκέμβριο. Η εποχή των γατών είναι καλό πράγμα, καθώς αποτρέπει τα γατάκια από το να είναι μικρά και ευάλωτα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, που συχνά είναι οι πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες του έτους. Δυστυχώς, όμως, οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να έχουν καύσωνα σχεδόν όλο το χρόνο, καθώς ο κιρκάδιος ρυθμός τους έχει διαταραχθεί από το τεχνητό φως και τα αφύσικα ωράρια.

Έχουν οι γάτες αίσθηση του χρόνου; Ένας οδηγός για να καταλάβετε καλύτερα τη γάτα σας

Τι συμβαίνει αν διαταραχθεί η αίσθηση του χρόνου μιας γάτας;

Η γάτα σας μπορεί να ταραχτεί αν το πρόγραμμά της διακοπεί. Αν επιστρέφετε πάντα στο σπίτι στις 6:00 μ.μ., πιθανότατα θα ξέρει να σας περιμένει μόλις δύσει ο ήλιος. Μπορεί να κλάψει ή να γίνει ανήσυχη αν δεν είστε στο σπίτι για κάποιο λόγο.

Οι γάτες απεχθάνονται επίσης τις αλλαγές. Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, η υιοθεσία ενός άλλου κατοικίδιου ή ακόμα και η αναδιάταξη των επίπλων μπορεί να είναι αρκετή για μερικά αιλουροειδή ώστε να βγουν εκτός εαυτού. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας είναι ανήσυχη εξαιτίας μιας αλλαγής στον τρόπο ζωής της, υιοθετήστε μια άλλη ρουτίνα που λειτουργεί καλύτερα για αυτή τη νέα εποχή. Φροντίστε να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να καθησυχάσετε τη γάτα σας ότι δεν πρόκειται να πάτε πουθενά.

Συμπέρασμα

Οι γάτες γνωρίζουν το πρόγραμμά τους σαν ρολόι. Χάρη στον κιρκάδιο ρυθμό τους και τη φυσική τους τάση να αντιλαμβάνονται τις συνήθειές σας, οι γάτες μπορούν λίγο πολύ να διακρίνουν την ώρα της ημέρας, ακόμη και τις εποχές, παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουν να διαβάζουν τους αριθμούς ενός ρολογιού. Αν το πρόγραμμά σας αλλάξει ξαφνικά, φροντίστε να καθιερώσετε μια νέα κανονικότητα και δείξτε στη γάτα σας λίγη επιπλέον αγάπη. Όπως ο ήλιος, έτσι και οι γάτες εξαρτώνται από εσάς για την τροφή, το καταφύγιο και την προσοχή τους. Θα πάρουν από το χρόνο σας όσο χρόνο είστε πρόθυμοι να τους δώσετε.

Προτεινόμενα