Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές μετά τη στείρωση; 3 πιθανά οφέλη της στείρωσης

by Μυρσίνη
Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές μετά τη στείρωση; 3 πιθανά οφέλη της στείρωσης

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στείρωσης της γάτας σας συζητούνται ευρέως. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει πάντα να στειρώνετε το κατοικίδιό σας, άλλοι πιστεύουν ότι είναι απάνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οφέλη από την επέμβαση και ένα από αυτά είναι ότι οι στειρωμένες γάτες μπορεί να είναι πιο στοργικές.

Αν και δεν θα αλλάξει εντελώς την προσωπικότητά τους – ένα πλεονέκτημα για τους ιδιοκτήτες γατών που αγαπούν τα γατάκια τους όπως ακριβώς είναι – θα μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους και θα μειώσει τις συμπεριφορές που προκαλούνται από τις ορμόνες. Κάνοντάς τα λιγότερο απελπισμένα να βρουν ταίρι και να αναπαραχθούν θα μειωθεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά και θα είναι πιο ευτυχισμένα να περνούν χρόνο με τους ανθρώπινους φίλους τους.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε τα μέσα και τα έξω της στείρωσης του αρσενικού σας γάτου, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές μετά τη στείρωση; 3 πιθανά οφέλη της στείρωσης

Είναι οι αρσενικοί γάτοι πιο στοργικοί μετά τη στείρωση;

Είναι πιθανό η στείρωση του αρσενικού σας γάτου να τον κάνει πιο στοργικό. Θα είναι πιο ευτυχισμένο να περνάει το χρόνο του χαλαρά στην αγκαλιά σας και να κοιμάται στον καναπέ αντί να προσέχει την περιοχή του και να ψάχνει για πιθανούς συντρόφους.

Ωστόσο, η στείρωση δεν αλλάζει την προσωπικότητα της γάτας σας. Μειώνει απλώς τις ορμόνες και περιορίζει τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές. Οι γάτες, άθικτες ή στειρωμένες, είναι άτομα με ιδιόμορφες προσωπικότητες.

Αν έχετε μια γάτα που προτιμά να μένει μόνη της παρά να αγκαλιάζεται μαζί σας το βράδυ, η στείρωση ή η στείρωση δεν πρόκειται να την κάνει να νιώθει πιο άνετα κοντά σας. Οι πιο δειλές γάτες ή οι διασωθέντες με ιστορικό κακοποίησης μπορεί να κουλουριαστούν κάπου κοντά σας, αλλά θα διατηρήσουν αρκετή απόσταση ώστε να εξακολουθούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Τι είναι η στείρωση;

Για να κατανοήσετε τα οφέλη της στείρωσης, βοηθά να καταλάβετε τι κάνει η επέμβαση. Η στείρωση είναι μια χειρουργική μέθοδος ευνουχισμού για τις αρσενικές γάτες. Συνήθως γίνεται όταν η γάτα είναι ηλικίας μεταξύ 8 εβδομάδων και 9 μηνών από αδειούχο κτηνίατρο, αλλά και μεγαλύτερες γάτες μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση.

Η διαδικασία της στείρωσης περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων της γάτας σας. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραστικά το επίπεδο της τεστοστερόνης τους, όπως και η σεξουαλική τους ορμή και οι επιθετικές τους τάσεις.

Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές μετά τη στείρωση; 3 πιθανά οφέλη της στείρωσης

Τα 3 οφέλη της στείρωσης της γάτας σας

Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι ποτέ ευχάριστη και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τον καλύτερο φίλο σας, το αιλουροειδές, να πονάει καθώς αναρρώνει μετά. Αλλά ενώ η αρχική ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, υπάρχουν τρία σημαντικά οφέλη από τη διαδικασία.

1.Μείωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να στειρώσετε ή να στειρώσετε τη γάτα σας είναι ο έλεγχος της ορμονικής συμπεριφοράς. Τόσο οι αρσενικές γάτες όσο και οι άθικτες θηλυκές μπορεί να είναι θορυβώδεις, ιδίως όταν η θηλυκή είναι σε έξαψη. Και οι δύο θα τριγυρνούν – μέσα στο σπίτι ή έξω – και θα καλούν δυνατά για συντρόφους.

Επίσης, τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές γάτες θα σημαδέψουν την περιοχή τους μαρκάροντας κάθετες επιφάνειες με τα ούρα τους. Ενώ οι αρσενικές γάτες το κάνουν αυτό για να προειδοποιήσουν τις άλλες γάτες να απομακρυνθούν, οι θηλυκές ψεκάζουν όταν είναι σε έξαψη για να αναγγείλουν την παρουσία τους. Αυτή η συνήθεια όχι μόνο βρωμάει – ειδικά αν προέρχεται από τον αρσενικό γάτο σας – αλλά είναι και κάτι άλλο που πρέπει να καθαρίσετε αν το κάνουν μέσα στο σπίτι.

Οι υπαίθριες γάτες μπορεί να μπλέκουν σε περισσότερους καβγάδες όταν δεν είναι ακόμα στειρωμένες. Θα είναι πολύ πιο εδαφικές και πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς στα χωράφια τους. Η στείρωση του αρσενικού σας γάτου θα μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης του και θα τον κάνει πιο ήρεμο. Δεν θα νιώθει την τάση να περιπλανιέται για να προστατεύσει την περιοχή του ή να εμπλέκεται σε τόσους πολλούς καβγάδες για τις κοντινές θερμές θηλυκές.

2.Αποτρέπει τα προβλήματα υγείας

Η στείρωση ή η στείρωση της γάτας σας μπορεί να αποτρέψει πολλά κοινά προβλήματα υγείας μεταξύ των αιλουροειδών. Χωρίς όρχεις ή ωοθήκες, ούτε οι αρσενικές ούτε οι θηλυκές γάτες μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων, των ωοθηκών ή των μαστών. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων της μήτρας, και δεδομένου ότι η γάτα σας δεν θα υπερασπίζεται την περιοχή της, θα έχει λιγότερες πληγές από τις μάχες στο δρόμο.

3. Έλεγχος του πληθυσμού

Οι γάτες μπορεί να έχουν αρκετές γέννες γατών το χρόνο, και αυτός ο αριθμός αθροίζεται. Η αφαίρεση της ικανότητάς τους να αναπαράγονται μπορεί να φαίνεται σκληρή, αλλά είναι ένας ανθρώπινος τρόπος για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων ζώων και τη μείωση του αριθμού των γατών που εγκαταλείπονται σε καταφύγια.

Όχι μόνο εμποδίζει τα γατάκια να γεννηθούν εξαρχής, αλλά αποτρέπει επίσης τη μετέπειτα ευθανασία τους για να μειωθεί ο συνωστισμός.

Είναι οι αρσενικές γάτες πιο στοργικές μετά τη στείρωση; 3 πιθανά οφέλη της στείρωσης

Συμπέρασμα

Η στείρωση του αρσενικού σας γάτου μπορεί να αποτρέψει διάφορα προβλήματα υγείας, μαζί με τη μείωση του γιαουρτώματος και των δύσοσμων ψεκασμών του καθώς σηματοδοτεί την περιοχή του. Αλλά δεν θα αλλάξει την προσωπικότητά του σε βαθμό που να μετατρέψει, για παράδειγμα, ένα δειλό αιλουροειδές σε μια δέσμη απεριόριστου ενθουσιασμού.

Η ίδια η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να χαλαρώσει περισσότερο και να την κάνει πιο τεμπέλικη. Ενώ ένα άθικτο αρσενικό θα περιπλανιέται στους δρόμους για ώρες, το στειρωμένο γατάκι σας θα είναι πιο πιθανό να κουλουριαστεί στον καναπέ, με ή χωρίς εσάς για αγκαλιές.

Προτεινόμενα