Είναι οι κουφές γάτες πιο στοργικές; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Είναι οι κουφές γάτες πιο στοργικές; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Οι γάτες με αναπηρία μπορούν να γίνουν υπέροχα κατοικίδια, όπως ακριβώς και οι ικανές τους. Τα πάντα, από τη μερική παράλυση έως την τύφλωση και την έλλειψη άκρου, μπορούν να αντιμετωπιστούν με κτηνιατρική παρέμβαση, προσαρμοστικό εξοπλισμό και λίγη επιπλέον αγάπη και προσοχή.

Η κώφωση, αν και αόρατη αναπηρία, είναι το ίδιο. Οι κωφές γάτες μπορούν να είναι εξίσου καλό κατοικίδιο με τις ακούουσες γάτες, και οι κωφές γάτες μπορεί να είναι ακόμη και πιο στοργικές λόγω της διαφορετικής επικοινωνίας. Παρόλο που δεν υπάρχει έρευνα για το θέμα, οι κωφές γάτες μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότερο την αφή και τη δόνηση για να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, όπως ακριβώς και ένας κωφός άνθρωπος.

Είναι οι κουφές γάτες πιο στοργικές; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι κουφή

Μία από τις προκλήσεις με την κώφωση είναι ότι δεν είναι πάντα προφανής. Ορισμένες γάτες δεν ανταποκρίνονται στις λεκτικές εντολές, ακόμη και με τέλεια ακοή. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν αντιδρά σε καθημερινούς ήχους, όπως η δυνατή κυκλοφορία, οι ήχοι της κουζίνας ή το γάβγισμα των σκύλων.

Οι γάτες ακούνε τους ήχους υψηλής συχνότητας καλύτερα από τους ανθρώπους, και αυτή η ικανότητα είναι η πρώτη που χάνεται όταν μια γάτα χάνει την ακοή της. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να παρατηρήσετε πότε η ακοή της γάτας σας εξασθενεί.

Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε:
Δυνατά νιαουρίσματα. Όταν οι γάτες δεν μπορούν να ακούσουν τον εαυτό τους, μπορεί να αυξήσουν τη φωνή τους για να νιώσουν τις δονήσεις ή επειδή δεν ξέρουν πόσο δυνατά είναι.
Δεν ανταποκρίνονται σε ήχους του περιβάλλοντος, όπως το κάλεσμα του ονόματός της ή το άνοιγμα της τροφής.
Δεν ενδιαφέρεται πλέον για ήχους που ήταν τρομακτικοί, όπως τα πυροτεχνήματα ή οι βροντές.
Δεν παρατηρεί όταν επιστρέφετε στο σπίτι ή όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο.
Κοιμάται πιο βαθιά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ενώ ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι μια γάτα που απλώς σας αγνοεί, όπως κάνουν οι γάτες, αρκετά από αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο.

Χάνουν οι γάτες την ακοή τους με την ηλικία;

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες μπορεί να χάσουν την ακοή τους καθώς μεγαλώνουν. Η ακοή δημιουργείται όταν οι δονήσεις του αέρα διεγείρουν το τύμπανο του αυτιού και μετακινούν τα μικροσκοπικά οστά του εσωτερικού αυτιού. Αυτή η κίνηση δονεί τα τριχωτά κύτταρα που αιωρούνται σε υγρό στο εσωτερικό αυτί. Καθώς αυτά τα τριχωτά κύτταρα κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω, προσκρούουν στη δομή και λυγίζουν. Αυτό ανοίγει τις άκρες και χημικές ουσίες εισρέουν στα κύτταρα, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό σήμα που αποστέλλεται στον εγκέφαλο.

Με την ηλικία, αυτά τα επιμέρους στοιχεία μπορεί να καταστραφούν ή να φλεγμονήσουν, επηρεάζοντας την ακοή. Αλλά η απώλεια ακοής δεν εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένες γάτες. Η ακοή μπορεί να καταστραφεί από σταθερούς, δυνατούς ήχους με την πάροδο του χρόνου, όπως η μουσική ή από άμεσο τραύμα στις δομές του αυτιού.

Είναι οι κουφές γάτες πιο στοργικές; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Επικοινωνία με μια κουφή γάτα

Χωρίς ακοή, οι κωφές γάτες πρέπει να βασίζονται σε άλλες αισθήσεις, όπως η αφή και η όραση. Μπορεί να μην μπορούν να σας ακούσουν όταν τις φωνάζετε ή όταν ανοίγετε μια κονσέρβα με γατοτροφή, αλλά μπορούν να βλέπουν την κίνηση και να αντιδρούν στο άγγιγμα και στη δόνηση.

Έχετε διάφορες επιλογές για να επικοινωνήσετε με την κωφή σας γάτα:
Ένα παιχνίδι λέιζερ για γάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τραβήξει την προσοχή της γάτας σας.
Οι κωφές γάτες μπορούν να αισθανθούν δονήσεις, οπότε μπορούν να αισθανθούν το χτύπημα στον τοίχο, την πόρτα ή το πάτωμα.
Μπορείτε να ανάβετε και να σβήνετε τα φώτα ως σύνθημα για την ώρα του φαγητού ή να την ειδοποιήσετε για την παρουσία σας.
Αν η γάτα σας ξεκουράζεται ή κοιτάζει μακριά σας, προσέξτε να μην την τρομάξετε. Χρησιμοποιήστε απαλό άγγιγμα ή οπτικές ενδείξεις για να της δώσετε να καταλάβει ότι είστε εκεί.
Προμηθευτείτε πολλά παιχνίδια για γάτες και αφιερώστε χρόνο για να παίζετε με τη γάτα σας, ώστε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό.

Φροντίδα μιας κουφής γάτας

Η διατήρηση μιας κωφής γάτας δεν διαφέρει πολύ από μια γάτα με ακοή. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι κωφές γάτες στερούνται μια ζωτική αίσθηση που χρειάζονται για να εντοπίζουν απειλές και να βρίσκουν τροφή. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για μια αυστηρά εσωτερική οικόσιτη γάτα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για μια υπαίθρια ή αδέσποτη γάτα. Κρατάτε πάντα την κουφή γάτα σας σε εσωτερικό χώρο όπου είναι ασφαλής και προστατευμένη.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι οι κωφές γάτες δεν είναι τόσο εύκολο να ειδοποιηθούν όσο οι ακούουσες γάτες. Μπορεί να είναι πιο νευρικές ή αγχωμένες, κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε αμυντικότητα ή επιθετικότητα αν τις τρομάξετε. Χρησιμοποιήστε οπτικές ή δονητικές ενδείξεις και απαλό άγγιγμα για να ειδοποιήσετε τη γάτα σας και να αποφύγετε να την τρομάξετε.

Οι κωφές γάτες μπορεί να κοιμούνται πιο βαθιά από τις ακούουσες γάτες, καθώς δεν έχουν θορύβους που να τις κρατούν σε εγρήγορση ή να τις ξυπνούν. Αν δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, αυτό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Τέλος, οι κωφές γάτες μπορεί να είναι πιο ομιλητικές, άπορες και στοργικές με τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι νιώθουν ανασφάλεια χωρίς ακοή ή ότι αντικαθιστούν τη χαμένη αίσθηση με αυξημένο άγγιγμα. Θυμηθείτε να δίνετε στην κωφή σας γάτα άφθονη αγάπη, προσοχή και χρόνο για παιχνίδι.

Είναι οι κουφές γάτες πιο στοργικές; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Συμπέρασμα

Μια κωφή γάτα μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή και να αποτελέσει ένα υπέροχο κατοικίδιο για τον ιδιοκτήτη της. Αυτές οι γάτες δεν χρειάζονται πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη γάτα όσον αφορά τη φροντίδα, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να διεγείρουν τις άλλες αισθήσεις τους. Αν η κωφή σας γάτα γίνει πιο στοργική, απλά απολαύστε όλη την επιπλέον αγάπη!