Φροντίδα γάτας: Μετακομίζοντας με μια γάτα- Συμβουλές και χρήσιμος οδηγός

by Μυρσίνη
Φροντίδα γάτας: Μετακομίζοντας με μια γάτα- Συμβουλές και χρήσιμος οδηγός

Η μετακόμιση είναι αγχωτική για τον άνθρωπο, αλλά η αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική για τις γάτες, καθώς είναι εδαφικά ζώα που δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τα σπίτια τους. Η γάτα σας πιθανότατα θα έχει περάσει πολύ χρόνο σημαδεύοντας το καινούριο σας σπίτι με τις μυρωδιές της και δεν θα θέλει να φύγει. Ωστόσο, με λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων, το νέο σας σπίτι θα γίνει σύντομα το σπίτι σας και για τους δυο σας.

5 εντυπωσιακά και εύκολα κόλπα που μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας!

Πριν από τη μετακόμιση

Αν η γάτα σας έχει συνηθίσει να μένει σε κάποιο καταφύγιο ή πανσιόν όταν πηγαίνετε διακοπές, ίσως είναι καλή ιδέα να την κλείσετε για μερικές ημέρες όσο εσείς μετακομίζετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως αγχωθεί από όλα τα πηγαινέλα.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κλουβί, ορίστε ένα δωμάτιο στο σπίτι για να κρατήσετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της μετακόμισης. Συνηθίστε τη γάτα σας να βρίσκεται σε αυτό το δωμάτιο λίγες ημέρες πριν από την ημέρα της μετακόμισης, κάνοντάς το ένα άνετο μέρος. Βεβαιωθείτε ότι έχει όλα όσα χρειάζεται εκεί μέσα – όπως τροφή, νερό, δοχείο άμμου, παιχνίδια – και βάλτε μια πινακίδα στην πόρτα που να υπενθυμίζει σε όλους ότι η γάτα βρίσκεται εκεί μέσα και να κρατούν την πόρτα κλειστή.

Θα πρέπει επίσης να αφήσετε το μεταφορέα της γάτας σας εκεί με την πόρτα του ανοιχτή, ώστε το κατοικίδιό σας να εξοικειωθεί με αυτόν πριν από την ημέρα της μετακόμισης. Για να κάνετε το μεταφορέα πιο ελκυστικό, θα μπορούσατε να βάλετε μέσα ένα ρούχο σας ή μια κουβέρτα με το άρωμά σας για να νιώθει πιο οικεία.

Ημέρα μετακόμισης

Όταν ταξιδεύετε στο νέο σας σπίτι, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι ασφαλώς τοποθετημένη σε κατάλληλο μεταφορέα γάτας και ότι είναι ασφαλισμένη στο αυτοκίνητο με ζώνη ασφαλείας. Αν η γάτα σας αγχώνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πριν μπει μέσα, μπορείτε να ψεκάσετε το εσωτερικό του μεταφορέα με ένα ηρεμιστικό σπρέι για γάτες.

Όταν φτάσετε στο νέο σας σπίτι, θα πρέπει να επιλέξετε ένα δωμάτιο για να μείνει η γάτα σας τις πρώτες μέρες. Ιδανικά αυτό θα πρέπει να είναι ένα εφεδρικό υπνοδωμάτιο ή ένα άλλο δωμάτιο που δεν είναι πολύ απασχολημένο. Η γάτα σας θα αισθάνεται πιο ασφαλής μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο, εφόσον έχει μαζί της όλα όσα χρειάζεται.

Βάλτε τα μπολ του κατοικίδιου ζώου σας, το δοχείο άμμου, το ονυχοδρόμιο, τα παιχνίδια και μερικά χαρτόκουτα μαζί του και κρατήστε την πόρτα κλειστή. Και πάλι, βάλτε μια πινακίδα στην πόρτα για να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους! Όταν φέρετε τη γάτα σας μέσα, βάλτε το μεταφορέα στο πάτωμα αυτού του δωματίου και αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να βγει όταν είναι έτοιμη.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συνήθη ρουτίνα της γάτας σας όσο το δυνατόν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που συνήθως περνάτε παίζοντας μαζί της.

Διατροφή σκύλου: Μπορούν οι γάτες να τρώνε τροφή σκύλου;- Χρήσιμες πληροφορίες

Μετά τη μετακόμιση

Όταν έχετε ξεπακετάρει και η γάτα σας φαίνεται να αισθάνεται άνετα στο νέο της δωμάτιο, μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα και να την αφήσετε να εξερευνήσει το υπόλοιπο σπίτι.

Πριν αφήσετε τη γάτα σας να βγει έξω, βεβαιωθείτε ότι όλο το σπίτι είναι ασφαλές από διαφυγή. Ελέγξτε τα παράθυρα και τις πόρτες και προσέξτε για τυχόν πτερύγια γάτας ή καμινάδες. Οι γάτες μπορούν να τρέξουν για την ελευθερία τους από τον πιο μικρό χώρο και σε μια νέα γειτονιά μπορεί εύκολα να χαθούν.

Τοποθετήστε πολλά κουτιά άμμου, μπολ, ξύστρες και στρωσίδια σε όλο το σπίτι, ώστε η γάτα σας να έχει πολλά μέσα σε διάφορες τοποθεσίες – αυτό θα τη βοηθήσει να νιώσει σαν στο σπίτι της. Ειδικά τα ονυχοδρόμια θα ενθαρρύνουν τη γάτα σας να αποθέσει οικείες μυρωδιές από τους αδένες στα πόδια της για να τη βοηθήσουν να εγκατασταθεί.

Μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας ένα προβάδισμα στην εξάπλωση της μυρωδιάς της, κάνοντάς το γι’ αυτήν. Σκουπίστε απαλά ένα πανί γύρω από το κάτω μέρος του προσώπου της γάτας σας για να μαζέψετε το “προσωπικό προφίλ μυρωδιάς” της και τρίψτε το σε επιφάνειες στο ύψος της γάτας σας.

Μην αναγκάζετε τη γάτα σας να εξερευνήσει το σπίτι. Αν έχει αποφασίσει να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι για μερικές μέρες, αυτό είναι μια χαρά. Θα βγει όταν είναι έτοιμη και σίγουρη ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Μπορείτε να καταλάβετε πότε η γάτα σας αισθάνεται ασφαλής στο νέο της σπίτι καθώς θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να αφήνει σημάδια μυρωδιάς τρίβοντας το πρόσωπό της σε επιφάνειες.

Αν η γάτα σας έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να κάνετε τον χρόνο της μέσα στο σπίτι πιο συναρπαστικό, παρέχοντάς της πολλά πράγματα να κάνει. Παιχνίδια όπως οι ταΐστρες παζλ θα τις διεγείρουν διανοητικά και σίγουρα θα έχετε πολλά άδεια χαρτόκουτα τριγύρω για να παίξουν!

Βγαίνοντας έξω

Το να επιτρέψετε στη γάτα σας να βγει έξω για πρώτη φορά μπορεί να είναι λίγο νευρικό. Είναι γενικά καλή ιδέα να περιμένετε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν την αφήσετε να βγει έξω, ώστε να έχει την ευκαιρία να σημαδέψει τη νέα της περιοχή. Αφήστε τη να βγει λίγο πριν από την ώρα του γεύματος, ώστε να είναι απίθανο να απομακρυνθεί πολύ πριν επιστρέψει για να φάει. Το κούνημα της ξηρής τροφής τους μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ανακαλέσετε μια πεινασμένη γάτα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να σκορπίσετε λίγη από τη χρησιμοποιημένη άμμο της γάτας σας στην άκρη του κήπου σας πριν την αφήσετε να βγει για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι ο κήπος σας μυρίζει ήδη οικεία και θα προειδοποιήσει τις άλλες γάτες της περιοχής ότι υπάρχει μια νέα γάτα στο τετράγωνο.

Δεν είναι ασυνήθιστο μια γάτα να εξαφανίζεται από ένα νέο σπίτι και να εμφανίζεται ξανά στο παλιό της σπίτι, ειδικά αν δεν έχει μετακομίσει πολύ μακριά. Οι γάτες μπορούν εύκολα να πιάσουν τη μυρωδιά μιας προηγούμενης περιοχής που βρίσκεται κοντά και να βρουν το δρόμο της επιστροφής. Αν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, προειδοποιήστε τους νέους ενοίκους, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αν εμφανιστεί η γάτα σας. Συμβουλέψτε τους να μην ταΐσουν τη γάτα σας, αλλιώς είναι απίθανο να μπορέσετε να την πάρετε πίσω! Αν η περιπλάνηση αυτή συνεχίζεται, κρατήστε τη γάτα σας μέσα για μερικές ακόμη εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι έχει σημαδέψει καλά τη νέα της περιοχή.

5 εντυπωσιακά και εύκολα κόλπα που μπορείτε να μάθετε στη γάτα σας!

Μην ξεχνάτε!

Σε όλη τη διαχείριση που συνεπάγεται η μετακόμιση, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το κατοικίδιό σας. Εάν μετακομίζετε σε νέα περιοχή, θα πρέπει να εγγραφείτε σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό και να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας για την αλλαγή της διεύθυνσης. Το πιο σημαντικό είναι να θυμηθείτε να αλλάξετε τα στοιχεία επικοινωνίας που αφορούν το μικροτσίπ του κατοικίδιου ζώου σας και να του πάρετε μια νέα ετικέτα ταυτότητας για το κολάρο του. Δυστυχώς, πολλές από τις γάτες που εξαφανίζονται δεν μπορούν ποτέ να ξαναβρεθούν με τους ιδιοκτήτες τους λόγω των ξεπερασμένων στοιχείων επικοινωνίας που τηρούνται στις βάσεις δεδομένων μικροτσίπ.