Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; 7 τυπικοί λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; 7 τυπικοί λόγοι

Όλοι είναι εξοικειωμένοι με αυτό το αξιολάτρευτο νιαούρισμα της γάτας. Ωστόσο, οι γάτες συχνά νιαουρίζουν λιγότερο απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν είναι παράξενο για ορισμένες γάτες να περνούν αρκετές ημέρες χωρίς να νιαουρίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι απλά ο τρόπος που είναι η γάτα!

Φυσικά, αν η γάτα σας δεν νιαουρίζει τόσο πολύ, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αν η γάτα σας έχει σταματήσει ξαφνικά να νιαουρίζει, είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα από ό,τι μια γάτα που δεν νιαουρίζει ποτέ τόσο πολύ.

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στους λόγους για τους οποίους μια γάτα μπορεί να μην νιαουρίζει.

Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; 7 τυπικοί λόγοι
Οι 7 τυπικοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα δεν νιαουρίζει

1. Προσωπικότητα
Οι γάτες έχουν ένα ευρύ φάσμα ιδιοσυγκρασιών και προσωπικοτήτων, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Μερικές φορές, η γάτα σας μπορεί απλώς να μην είναι πολύ ομιλητική. Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι είναι ομιλητικοί, η γάτα σας μπορεί απλώς να μην ανήκει στην κατηγορία των φωνητικών. Αν η γάτα σας ήταν πάντα πιο ήσυχη, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι φυσιολογικό για τις γάτες να έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τη φωνητική τους έκφραση.

2.Θέματα υγείας
Από την άλλη πλευρά, μια ξαφνική μείωση του νιαουρίσματος μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Εάν η γάτα σας πονάει, μπορεί να σταματήσει να είναι τόσο φωνητική και να αναζητά την προσοχή. Συχνά, οι άρρωστες γάτες περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους κρυμμένες. Τα οδοντικά προβλήματα, τα προβλήματα στο λαιμό και κάθε είδους δυσφορία μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερο νιαούρισμα.

Φυσικά, θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε ξαφνική μείωση του νιαουρίσματος για αυτόν τον λόγο. Μπορεί να διαπιστώσει αν η γάτα σας έχει σταματήσει να νιαουρίζει για διαφορετικό λόγο ή αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

3.Στρες ή άγχος
Οι γάτες μπορεί να σιωπούν κάθε φορά που βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον λόγω άγχους. Εάν η γάτα σας είναι αγχωμένη, είναι φυσιολογικό να μην θέλει να τραβήξει την προσοχή πάνω της. Μπορεί επίσης να περνούν χρόνο κρύβοντας, κάτι που είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν το αιλουροειδές σας αγχώνεται.

Με όλα αυτά που λέγονται, συχνά δεν μπορείτε να απομακρύνετε άμεσα την πηγή του άγχους. Μερικές φορές, τα αγχωτικά πράγματα πρέπει απλώς να συμβαίνουν. Ωστόσο, αν η γάτα σας είναι χρόνια αγχωμένη, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τρόπους μείωσης του άγχους της.

4. Ηλικία
Καθώς οι γάτες γερνούν, μπορεί να γίνονται φυσικά λιγότερο αγχωμένες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι επιβραδύνουν και γίνονται λιγότερο πληθωρικές από ό,τι ήταν προηγουμένως. Οι ηλικιωμένες γάτες συνήθως δεν νιαουρίζουν τόσο πολύ όσο παλαιότερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για μια αργή πτώση και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε.

5. Φυλή
Ορισμένες φυλές είναι πολύ φωνητικές, όπως η σιαμαία. Αυτές οι γάτες είναι γνωστές για το νιαούρισμα που κάνουν σχεδόν συνεχώς. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες φυλές που είναι γνωστές για το αντίθετο, καθώς δεν νιαουρίζουν καθόλου. Η βρετανική κοντότριχη και η ρωσική μπλε είναι και οι δύο φυλές που απλά τείνουν να είναι πιο συγκρατημένες και λιγότερο φωνητικές από άλλες.

Αν έχετε μια από αυτές τις γάτες, μπορείτε να περιμένετε ότι θα είναι πιο ήσυχες.

6.Πρόσφατο τραύμα
Οι γάτες που πέρασαν πρόσφατα μια τραυματική εμπειρία (η οποία μπορεί να είναι κάτι όπως η επίσκεψη στον κτηνίατρο) μπορεί να μην νιαουρίζουν πολύ για ένα μήνα ή και περισσότερο μετά το περιστατικό. Οι γάτες είναι αρκετά ευαίσθητες στο στρες και το άγχος, οπότε οτιδήποτε διαταράσσει το status quo μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή ιδιοσυγκρασίας, ακόμη και μήνες μετά το γεγονός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για πιθανή μείωση του στρες. Ωστόσο, συνήθως πρέπει απλώς να αφήσετε τη γάτα να επεξεργαστεί τους φόβους και το άγχος της. Παρέχετε ένα ήρεμο περιβάλλον όπου μπορεί να ανακάμψει.

7. Οι γάτες μπορεί να γίνουν λιγότερο ομιλητικές μετά τη στείρωση. Χωρίς τις πρόσθετες ορμόνες, πολλές γάτες θα γίνουν πιο χαλαρές και λιγότερο πληθωρικές. Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς συχνά περιλαμβάνει νιαούρισμα, ειδικά στις αρσενικές γάτες. Αν το αιλουροειδές σας στειρώθηκε πρόσφατα, μπορείτε να περιμένετε να νιαουρίζει λίγο λιγότερο από ό,τι πριν.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς είναι απολύτως φυσιολογική και δεν απαιτεί καμία αλλαγή ή συμβολή από εσάς.

Γιατί η γάτα μου δεν νιαουρίζει; 7 τυπικοί λόγοι

Συμπέρασμα

Οι ξαφνικές αλλαγές συμπεριφοράς στις γάτες πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν τις ασθένειές τους, οπότε το μόνο σημάδι ότι είναι άρρωστες μπορεί να είναι μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό για ορισμένες γάτες να μην νιαουρίζουν τόσο πολύ. Μερικά αιλουροειδή απλώς δεν είναι τόσο ομιλητικά όσο άλλα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα για να αυξήσετε το νιαούρισμα της γάτας σας. Συνήθως πρόκειται περισσότερο για διαφορά προσωπικότητας, όχι για κάτι που δεν πάει καλά με τη γάτα σας.

Προτεινόμενα