Γιατί η γάτα μου κάθεται δίπλα στην πόρτα; Αυτοί είναι 10 λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα μου κάθεται δίπλα στην πόρτα; Αυτοί είναι 10 λόγοι

Οι γάτες είναι γνωστές για την περίεργη και ανεξάρτητη φύση τους. Κάθε γάτα έχει τις δικές της μοναδικές και ασυνήθιστες συμπεριφορές, αλλά μια συμπεριφορά που πολλοί ιδιοκτήτες γατών παρατηρούν είναι η τάση τους να κάθονται μπροστά από τις πόρτες. Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, μπορεί να αναρωτιόμαστε αν αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική ή αν είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Γιατί οι γάτες κάθονται μπροστά στις πόρτες;

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες μπορεί να το κάνουν αυτό. Μερικές φορές, η απάντηση δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζετε! Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε 10 πιθανούς λόγους για αυτή την αξιολάτρευτη συμπεριφορά.

Γιατί η γάτα μου κάθεται δίπλα στην πόρτα; Αυτοί είναι 10 λόγοι

Οι 10 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας κάθεται δίπλα στην πόρτα

1.Θέλουν να βγουν έξω
Απλά και απλά, ο κύριος λόγος για τον οποίο η γάτα σας κάθεται δίπλα στην πόρτα είναι ότι πιθανότατα θέλει να βγει έξω. Καθώς όλες οι γάτες είναι διαφορετικές, ο λόγος για τον οποίο θέλουν να βγουν έξω μπορεί να ποικίλλει -από το να πάνε στο μπάνιο, μέχρι το να θέλουν απλώς να εξερευνήσουν. Η γάτα σας μπορεί να προτιμά να πηγαίνει για τουαλέτα έξω, ή μπορεί να απολαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες όπως το παιχνίδι, το κυνήγι ή απλώς να βρίσκεται έξω.

Εάν βρίσκεστε συνεχώς να πρέπει να ανοίγετε την πόρτα για να βγει η γάτα σας έξω, ίσως να θέλετε να εγκαταστήσετε μια πόρτα γάτας, ώστε ο αιλουροειδής φίλος σας να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όπως θέλει, ενώ θα σας γλιτώσει από τον κόπο να ανοίγετε την πόρτα για τη γάτα σας κάθε φορά. Αν όμως δεν είστε σίγουροι ότι η γάτα σας μπορεί να περιφέρεται σε εξωτερικούς χώρους, είτε για λόγους ασφαλείας είτε για τον κίνδυνο να το σκάσει, θα ήταν καλύτερο να την κρατήσετε μέσα στο σπίτι.

2.Είναι περίεργες για την άλλη πλευρά
Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα που τους αρέσει να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους. Οι κλειστές πόρτες δημιουργούν μυστήριο για τις γάτες, καθώς δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στην άλλη πλευρά. Οι γάτες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα περίεργες αν δουν τους ανθρώπους τους να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτή τη μυστηριώδη πόρτα.

Για να τροφοδοτήσετε την περιέργεια της γάτας σας και να της επιτρέψετε να εξερευνήσει όπως θέλει, ίσως να θέλετε να κρατάτε τις πόρτες του σπιτιού σας ανοιχτές. Η εγκατάσταση πορτών γάτας σε όλο το σπίτι μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, αν προτιμάτε να κρατάτε ορισμένες πόρτες κλειστές. Εάν υπάρχουν ορισμένα δωμάτια στο σπίτι που θεωρείτε ως «ζώνες χωρίς γάτες», τότε ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τους δείχνετε πού και πού τι υπάρχει πίσω από την πόρτα, μόνο και μόνο για να τροφοδοτήσετε την περιέργειά τους.

3.Ακούνε κάτι
Οι γάτες έχουν πιο αυξημένες αισθήσεις από εμάς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της ακοής. Στην καθημερινή ζωή, οι πιθανότητες είναι ότι η γάτα σας ακούει πράγματα που εσείς δεν ακούτε. Ένας λόγος για τον οποίο η γάτα σας κάθεται δίπλα στην πόρτα μπορεί να είναι επειδή ακούει κάτι από την άλλη πλευρά!

Και πάλι, οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα που δεν τους αρέσει το μυστήριο. Το να ακούνε κάτι που τους είναι άγνωστο μπορεί να κεντρίσει την περιέργειά τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να τις αφήσει να αισθάνονται ανήσυχες. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, ίσως να θέλετε να αφήσετε τις κουρτίνες ανοιχτές, ακριβώς για να έχουν θέα προς τα έξω.

Γιατί η γάτα μου κάθεται δίπλα στην πόρτα; Αυτοί είναι 10 λόγοι

4.Βλέπουν κάτι
Όπως και η ακοή τους, έτσι και οι γάτες έχουν εξαιρετική αίσθηση της όρασης. Η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει να κάθεται δίπλα στην πόρτα απλώς και μόνο επειδή κάτι στην πόρτα έχει τραβήξει το βλέμμα της. Μπορεί να ακολουθούν ένα έντομο, μια κηλίδα σκόνης ή ακόμη και μια αντανάκλαση του φωτός που έχει βρεθεί στην επιφάνεια της πόρτας.

5. Είναι σε κατάσταση οίστρου
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γάτα σας κάθεται δίπλα στην πόρτα μπορεί να είναι επειδή βρίσκεται οίστρου. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά μεταξύ των θηλυκών γατών όταν είναι γόνιμες και έτοιμες να ζευγαρώσουν. Όταν είναι σε έξαψη, έχουν μια φυσική παρόρμηση να βγουν έξω και να βρουν έναν σύντροφο. Τα αρσενικά μπορεί επίσης να κάθονται δίπλα στην πόρτα, όχι επειδή είναι σε οίστρο, αλλά επειδή οσμίζονται ένα θηλυκό που βρίσκεται κοντά και είναι. Για να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά, καθώς και τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, συνιστάται να στειρώσετε τις θηλυκές γάτες σας και τις αρσενικές γάτες σας.

Γιατί η γάτα μου κάθεται δίπλα στην πόρτα; Αυτοί είναι 10 λόγοι

6.Ξέρουν ότι έρχεστε ή φεύγετε
Οι γάτες έχουν επίσης τον δικό τους τρόπο να δείχνουν τη στοργή τους προς τους ιδιοκτήτες τους. Μπορούν να καταλάβουν τη ρουτίνα σας και τις ώρες που συνήθως φεύγετε από το σπίτι ή επιστρέφετε στο σπίτι – γι’ αυτό και μπορεί να τις βρείτε να κάθονται δίπλα στην πόρτα όταν ετοιμάζεστε να φύγετε ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την έξοδό σας.

Αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και στοχαστική για τις γάτες σας. Αν όμως τις βρίσκετε να νιαουρίζουν ανεξέλεγκτα, η γάτα σας μπορεί να πάσχει από άγχος αποχωρισμού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα όταν βρίσκεται μακριά σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για συστάσεις σχετικά με το πώς να καταπραΰνετε το άγχος αποχωρισμού τους.

7.Βαριούνται
Οι γάτες προέρχονται από μια οικογένεια θηρευτών. Έχουν φυσικά ανάγκη από πολλά ερεθίσματα και κίνηση. Με αυτό το δεδομένο, οι γάτες μπορούν επίσης να βαρεθούν εύκολα αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη διέγερση. Μπορεί να τις παρατηρήσετε να γίνονται ανήσυχες, να χτυπάνε και να γρατζουνάνε την πόρτα για να διασκεδάσουν.

Οι γάτες παίρνουν πολλά ερεθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, όπου εκτίθενται σε μια ποικιλία μυρωδιών, θερμοκρασίας, έκθεσης στο φως και σε νέες περιοχές προς εξερεύνηση. Οι γάτες που εκτίθενται περιστασιακά στην ύπαιθρο μπορεί να προσπαθούν να αναζητήσουν αυτό το επίπεδο διέγερσης που δεν μπορούν να βρουν σε εσωτερικούς χώρους. Αφήνοντας τη γάτα σας έξω μια στο τόσο μπορεί να τις βοηθήσει να αποκτήσουν τη διέγερση που χρειάζονται.

8.Είναι στρεσαρισμένες

Ενώ οι γάτες φαίνεται να έχουν καταλάβει τα πάντα, μπορεί να έχουν αρνητικές αντιδράσεις όταν κατακλύζονται από πράγματα που δεν καταλαβαίνουν. Το να κάθονται δίπλα στην πόρτα και να θέλουν να βγουν έξω μπορεί να χρησιμεύσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης διαφόρων πιθανών στρεσογόνων παραγόντων.

Πράγματα όπως οι αλλαγές στη ρουτίνα, ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι και ο αποχωρισμός από τους ιδιοκτήτες τους μπορούν να προκαλέσουν στις γάτες άγχος και ανησυχία. Στις γάτες δεν αρέσει το μυστήριο και το να μην ξέρουν τι θα ακολουθήσει, κάτι που συχνά μπορεί να είναι υπερβολικό για τον τριχωτό σας φίλο. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τη γάτα σας και να συμμετέχετε σε ευχάριστες δραστηριότητες δεσμού μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του άγχους τους.

9. Είναι μπερδεμένες
Οι γάτες έχουν επίσης έναν μοναδικό τρόπο σκέψης. Μερικές φορές, ένας συνδυασμός άγνωστων πραγμάτων, όπως οι παράξενοι ήχοι και οι σκιές έξω από την πόρτα, μαζί με το μυστήριο του να μην ξέρεις τι υπάρχει στην άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη γάτα σου. Μια γάτα που περιμένει στην πόρτα μπορεί να είναι ο μοναδικός της τρόπος να προσπαθεί να καταλάβει τι δεν καταλαβαίνει.

10.Απομακρύνονται
Ως άνθρωποι, περιστασιακά πιάνουμε τον εαυτό μας να απομακρύνεται και να κοιτάζει στο βάθος χωρίς να ξέρουμε συνειδητά τι κάνουμε. Το να χάνεσαι στις σκέψεις σου μπορεί να συμβεί και στις γάτες, κάτι πο