Γιατί η γάτα σας ξαφνικά μυρίζει τα πάντα: 5 εγκεκριμένοι από κτηνίατρο λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί η γάτα σας ξαφνικά μυρίζει τα πάντα: 5 εγκεκριμένοι από κτηνίατρο λόγοι

Οι γάτες κάνουν πολλά αινιγματικά πράγματα, όπως το να θάβουν το φαγητό τους ή να κοιτάζουν στο κενό το τίποτα. Μία από τις μυστηριώδεις συμπεριφορές που ακούμε συχνά είναι το υπερβολικό μυρωδιά. Οι γάτες έχουν μια φανταστική αίσθηση της όσφρησης και χρησιμοποιούν αυτή την αίσθηση για να αναλύουν το περιβάλλον τους. Έτσι, αν δείτε τη γάτα σας να μυρίζει γύρω από το σπίτι σας, να ξέρετε ότι απλώς επιθεωρεί το περιβάλλον της για να προσπαθήσει να το κατανοήσει.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πέντε πράγματα για τα οποία η γατούλα σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πανίσχυρη όσφρησή της.

Γιατί η γάτα σας ξαφνικά μυρίζει τα πάντα: 5 εγκεκριμένοι από κτηνίατρο λόγοι

Οι 5 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί ξαφνικά να μυρίσει τα πάντα

1.Λαμβάνουν ένα μήνυμα
Οι γάτες χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Συχνά νομίζουμε ότι οι γάτες νιαουρίζουν η μία στην άλλη ως τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας τους, αλλά η φωνητική είναι ένας από τους τρόπους που έχουν οι γάτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι γάτες στέλνουν μηνύματα στους αιλουροειδείς φίλους και εχθρούς τους χρησιμοποιώντας τους αρωματικούς αδένες, τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο τους. Χρησιμοποιούν τις φερομόνες τους για να ενημερώσουν τις άλλες γάτες για το πού βρίσκονται, το φύλο τους, τι τους ανήκει και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους.

2.Ελέγχουν την επικράτειά τους
Οι γάτες είναι εδαφικά πλάσματα και, ως εκ τούτου, έχουν περιοχές του σπιτιού σας που διεκδικούν ως δικές τους. Οι γάτες έχουν αρωματικούς αδένες στα μάγουλα και τις πατούσες τους και όταν τρίβουν αυτές τις περιοχές σε αντικείμενα (ή ανθρώπους) στο σπίτι σας, εξαπλώνουν τη μυρωδιά τους για να το διεκδικήσουν ως δικό τους. Αν η γάτα σας αρχίζει να μυρίζει τα πάντα στο σπίτι σας, προσπαθεί να καταλάβει αν μια άλλη γάτα έχει διεκδικήσει αυτό το σημείο, πόσες άλλες γάτες έχουν βρεθεί εκεί και αποφασίζει αν θέλει να προσπαθήσει να πάρει αυτή τη θέση.

3.Αποφασίζουν πού θα σημαδέψουν την επικράτειά τους
Εκτός από τον έλεγχο της επικράτειας, η γατούλα σας μπορεί να μυρίζει επειδή αποφασίζει τι θέλει να διεκδικήσει ως δικό της. Θα καταλάβετε ποια αντικείμενα ή ανθρώπους έχει διεκδικήσει η γάτα σας όταν τη δείτε να τρίβεται πάνω σε πράγματα.

4.Επιλέγει πού θα ξυνίσει
Το ξύσιμο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά στην οποία συμμετέχουν οι γάτες για να σημαδέψουν τα αντικείμενα με τη μυρωδιά τους, να τεντώσουν τους μύες τους και να διατηρήσουν τα νύχια τους υγιή. Χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να αποφασίσουν πού θα είναι ένα καλό μέρος για να ακονίσουν τα νύχια τους. Μυρίζοντας το αντικείμενο, η γατούλα σας θα σας πει πολλά γι’ αυτό, όπως αν έχει ξαναπάει εκεί κάποια άλλη γάτα, αν είναι ασφαλές για ξύσιμο και πώς θα είναι η υφή του. Μόλις η γάτα σας μυρίσει όλες τις πληροφορίες που μπορεί να πάρει από το συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορεί να αποφασίσει αν αξίζει να το ξύσει.

5.Ψάχνουν για ταίρι
Γνωρίζετε ήδη ότι οι γάτες είναι επαγγελματίες στην ανίχνευση φερομονών, αλλά γνωρίζατε ότι η γατούλα σας μπορεί να μυρίζει επειδή ψάχνει για ταίρι; Οι αρσενικές γάτες μπορούν να μυρίσουν μια θηλυκή εν θερμώ έως και δύο μίλια μακριά. Έτσι, αν υπάρχει μια πιθανή σύντροφος τριγύρω, το αρσενικό γατάκι σας μπορεί να προσπαθεί να μυρίσει τα πάντα για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω θηλυκό.

Γιατί η γάτα σας ξαφνικά μυρίζει τα πάντα: 5 εγκεκριμένοι από κτηνίατρο λόγοι

Πόσο καλή είναι η όσφρηση της γάτας;

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν πέντε βασικές αισθήσεις: γεύση, αφή, ακοή, όσφρηση και όραση. Από αυτές τις πέντε αισθήσεις, οι γάτες βασίζονται περισσότερο στην όσφρηση. Η αίσθηση της όσφρησης των γατών είναι τουλάχιστον 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανθρώπων. Η μύτη του ανθρώπου έχει πέντε εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς που χρησιμοποιούμε για να ανιχνεύουμε τις μυρωδιές, ενώ οι γάτες έχουν έως και 200 εκατομμύρια.

Δεν είναι όμως μόνο η όσφρηση της γατούλας σας που δουλεύει υπερωρίες. Οι γάτες ανήκουν σε μια ομάδα θηλαστικών που διαθέτουν ένα εμεροναζικό όργανο που βρίσκεται στον ουρανίσκο του στόματός τους, γνωστό και ως όργανο του Jacobson. Το όργανο αυτό περιέχει αγωγούς που οδηγούν στη μύτη και το στόμα της γάτας σας και λειτουργεί ως αναλυτής οσμών. Οι γάτες το χρησιμοποιούν για να αναλύουν φερομόνες και άλλες μυρωδιές που οι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν. Για παράδειγμα, τα άθικτα αρσενικά το χρησιμοποιούν αρκετά συχνά, ενώ αντιδρούν στις φερομόνες στα ούρα μιας θηλυκής γάτας σε έξαψη.

Οι γάτες έχουν λιγότερους υποδοχείς οσμής από τους σκύλους αλλά ακριβέστερη αίσθηση της όσφρησης. Δεν μπορούν να διατηρήσουν τις μυρωδιές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο οι σκύλοι ή να τις ανιχνεύσουν από μακριά, αλλά μπορούν να διακρίνουν τις μυρωδιές των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι σκύλοι.

Γιατί η γάτα μου μυρίζει τον αέρα;

Ορισμένα θηλαστικά με όργανο Jacobson παρουσιάζουν μια συμπεριφορά γνωστή ως αντίδραση Flehmen. Αν και πιθανότατα δεν αναγνωρίζετε το όνομα αυτής της συμπεριφοράς, σίγουρα έχετε γελάσει με μια γάτα που την έχει παρουσιάσει. Η αντίδραση Flehmen Response συμβαίνει όταν οι γάτες προσπαθούν να εκθέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα εμπλουτισμένο με άρωμα στο όργανο του Jacobson, ώστε να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τη μυρωδιά. Αυτό το κάνουν ανοίγοντας ελαφρώς το στόμα τους και κάμπτοντας το άνω χείλος τους.

Γιατί η γάτα σας ξαφνικά μυρίζει τα πάντα: 5 εγκεκριμένοι από κτηνίατρο λόγοι

Συμπέρασμα

Οι γάτες συμμετέχουν σε πολλές παράξενες συμπεριφορές, και το υπερβολικό μυρωδιά είναι μία από αυτές. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική πράξη που κάθε γάτα θα κάνει για να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον της και τους ανθρώπους σε αυτό. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν η γάτα σας μυρίζει πράγματα περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς πιθανότατα απλώς πήρε μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά και προσπαθεί να καταλάβει περισσότερα γι’ αυτήν.

Προτεινόμενα