Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες; Αιτίες & συμβουλές

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες; Αιτίες & συμβουλές

Σχεδόν κάθε σπίτι βασίζεται στην ηλεκτρική σκούπα, ειδικά τα σπίτια με γάτες και τις τρίχες, τα απορρίμματα γάτας και άλλα απορρίμματα που τις συνοδεύουν. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών όμως θα έχουν βιώσει τον απόλυτο φόβο που η ταπεινή ηλεκτρική σκούπα προκαλεί στη γάτα τους.

Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο να φοβάται κανείς την ηλεκτρική σκούπα, υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Κατ’ αρχάς, οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή και η ηλεκτρική σκούπα είναι θορυβώδης. Για πολλές γάτες, η ηλεκτρική σκούπα είναι κάπως ξένη για αυτές, και αν έχουν τρομάξει από την ηλεκτρική σκούπα τις πρώτες φορές που την έχουν βιώσει, αυτό θα εκδηλωθεί ως φόβος.

Μπορεί να είναι δυνατόν να ηρεμήσετε τη γάτα σας ή τουλάχιστον να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχει η σκούπα στη γάτα σας. Παρακάτω εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες, καθώς και ορισμένες μεθόδους που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες; Αιτίες & συμβουλές
Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες;

Αν και έχουν εξημερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι γάτες συντροφιάς έχουν εξελιχθεί από τις άγριες γάτες. Στην άγρια φύση, δεν θα είχαν συναντήσει κάτι σαν την ηλεκτρική σκούπα, οπότε δεν είναι προετοιμασμένες για αυτού του είδους τη συνάντηση. Ως εκ τούτου, θα βασίσουν την αντίδρασή τους σε μια ηλεκτρική σκούπα σε προηγούμενες συναντήσεις, ή θα φοβούνται φυσικά αυτό που είναι μια μηχανή που κάνει δυνατό θόρυβο.

1.Δυνατός θόρυβος
Ακόμη και για τους ανθρώπους, ορισμένες ηλεκτρικές σκούπες είναι εξαιρετικά δυνατές. Οι γάτες έχουν πιο ευαίσθητη ακοή από τους ανθρώπους, οπότε ακούνε έναν πολύ δυνατό θόρυβο που δεν μοιάζει με κάτι που έχουν συνηθίσει. Εν ολίγοις, η ηλεκτρική σκούπα είναι τρομακτική επειδή είναι δυνατή.

2. Έλλειψη έκθεσης
Το παράθυρο κοινωνικοποίησης για μια γάτα εμφανίζεται όταν είναι 2 έως 8 εβδομάδων, όταν το γατάκι είναι ακόμα με τη μητέρα του. Εάν μια γάτα εκτέθηκε στον ήχο και την κίνηση της ηλεκτρικής σκούπας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να έχει συνηθίσει τον θόρυβο. Από την άλλη πλευρά, τα γατάκια παίρνουν τα ερεθίσματά τους από τις μητέρες τους σε αυτή την ηλικία, και αν ένα νεαρό γατάκι έβλεπε τη μαμά του να τρομάζει από μια ηλεκτρική σκούπα, θα έβλεπε ενστικτωδώς την ηλεκτρική σκούπα ως απειλή.

3.Αρνητικές συναντήσεις
Οι γάτες έχουν καλή μνήμη και χρησιμοποιούν τη μνήμη τους για να βοηθήσουν στην επιβίωσή τους. Αν έχουν συναντήσει κενά στο παρελθόν και τρόμαξαν από τις πρώτες τους συναντήσεις, η γάτα θα θυμάται την εμπειρία και πιθανότατα θα φοβάται τα κενά στο μέλλον.

Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες; Αιτίες & συμβουλές

Πώς να συνηθίσετε τη γάτα σας στην ηλεκτρική σκούπα

Ιδανικά, θα πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε τη γάτα σας για τη ζωή με την ηλεκτρική σκούπα όταν είναι ακόμα γατάκι. Προχωρήστε τα πράγματα αργά, αφήστε την να συνηθίσει την ηλεκτρική σκούπα πριν την ενεργοποιήσετε και αποφύγετε να τρομάξετε ή να κάνετε το γατάκι να πηδήξει με την ηλεκτρική σκούπα. Αν είναι πολύ αργά γι’ αυτό, ίσως μπορέσετε να μειώσετε το επίπεδο φόβου που δείχνει η γάτα σας, τουλάχιστον, ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

Δώστε στην ηλεκτρική σκούπα μια οικεία μυρωδιά

Οι γάτες είναι ζώα που είναι πολύ προσανατολισμένα στην οσμή. Τους αρέσουν οι μυρωδιές που αναγνωρίζουν και μπορεί να φοβηθούν τις μυρωδιές που δεν αναγνωρίζουν. Πάρτε το κρεβάτι της γάτας σας ή κάτι στο οποίο κοιμάται τακτικά και τρίψτε το πάνω στην ηλεκτρική σκούπα. Αυτό θα μεταφέρει τη μυρωδιά της γάτας σας στην ηλεκτρική σκούπα, οπότε ελπίζουμε ότι δεν θα την αναγνωρίσει ως απειλή.

Αφήστε την ηλεκτρική σκούπα έξω

Πριν σκουπίσετε για πρώτη φορά κοντά στη γάτα σας, βγάλτε την ηλεκτρική σκούπα έξω και αφήστε την στο έδαφος. Αφήστε τη γάτα σας να τη διερευνήσει και να συνηθίσει πώς φαίνεται και πώς μυρίζει. Αν η γάτα σας αρχικά φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, μην την αφήνετε κοντά στην ταΐστρα, το φαγητό της γάτας ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται πρόσβαση η γάτα, διαφορετικά μπορεί να κάνει τη δουλειά της αλλού ή ακόμα και να σταματήσει να τρώει.

Ξεκινήστε με την ηλεκτρική σκούπα σε επίπεδη θέση

Εκτός του ότι είναι δυνατή, η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ειδικά όταν είναι όρθια. Όταν την ενεργοποιείτε για πρώτη φορά, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν θα τρομάξει και δεν θα αφήσει την ηλεκτρική σκούπα ξαπλωμένη. Είναι λιγότερο επιβλητική σε αυτό το επίπεδο, επειδή έχει το ίδιο ύψος με τη γάτα σας και δεν θα την ακουμπάει. Μόλις η γάτα σας συνηθίσει σε αυτή τη θέση, μπορείτε να δοκιμάσετε να την σηκώσετε σιγά σιγά όρθια.

Μην τρομάζετε τη γάτα σας
Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πού βρίσκεται η γάτα σας όταν πρόκειται να αρχίσετε να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα. Αποφύγετε να ανοίξετε την ηλεκτρική σκούπα αν η γάτα κοιμάται. Αν την τρομάξετε με τον ήχο της ηλεκτρικής σκούπας, αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε μια αρνητική εμπειρία, αλλά θα κάνει τις μελλοντικές προσπάθειες με την ηλεκτρική σκούπα ακόμα πιο δύσκολες.

Αφήστε τις να κρυφτούν
Προσπαθήστε να παρέχετε στη γάτα σας κάποιο μέρος για να κρυφτεί, ώστε να μην την σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα. Γενικά, είναι καλή ιδέα να παρέχετε κάποιο μέρος σε μια ψηλή επιφάνεια, όπως στην κορυφή μιας ντουλάπας ή σε ένα πάνω ράφι. Βάλτε ένα κρεβάτι ή μια κουβέρτα στην επιφάνεια και αφήστε τη γάτα να ξεφύγει εκεί πάνω όταν βγάλετε για πρώτη φορά την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό δεν θα αποτρέψει τη γάτα σας από το να φοβάται την ηλεκτρική σκούπα, αλλά θα της προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Αφήστε την να βγει έξω
Αν η γάτα σας είναι υπαίθρια γάτα και φοβάται πετροβολισμένη την ηλεκτρική σκούπα, σκεφτείτε να την αφήσετε να βγει έξω και να σκουπίζετε την ηλεκτρική σκούπα την ώρα που βρίσκεται έξω. Και πάλι, αυτό δεν θα τις σταματήσει από το να φοβούνται την ηλεκτρική σκούπα, αλλά θα τις αποτρέψει από το να πετροβολούν και σημαίνει ότι μπορείτε να σκουπίζετε με την ησυχία σας.

Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα, κρατήστε τις περιόδους σκούπας σύντομες. Μπορείτε πάντα να τελειώσετε τη δουλειά αργότερα ή την επόμενη μέρα. Αυτό θα δώσει στη γάτα σας την ευκαιρία να ηρεμήσει μετά από αυτό που θεωρεί μια οδυνηρή εμπειρία.

Γιατί οι γάτες φοβούνται τις ηλεκτρικές σκούπες; Αιτίες & συμβουλές
Συμπέρασμα

Οι γάτες μπορεί να είναι γενναίες και φαινομενικά ατρόμητες, αλλά ακόμη και μερικά από τα πιο γενναία αιλουροειδή πετροβολούν στην παραμικρή θέα μιας ηλεκτρικής σκούπας. Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι μεγάλες και επιβλητικές, δυνατές και αντιπαθητικές, ειδικά για τα ευαίσθητα αυτιά των αιλουροειδών φίλων μας. Προχωρήστε αργά, μην βάζετε απλώς την ηλεκτρική σκούπα και ελπίζετε ότι η γάτα σας θα τη συνηθίσει, και απευαισθητοποιήστε σταδιακά το κατοικίδιό σας στην εμπειρία.