Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν συνέχεια; Αυτοί είναι οι 8 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν συνέχεια; Αυτοί είναι οι 8 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γάτες νιαουρίζουν και είναι δύσκολο να τους κατηγοριοποιήσουμε όλους. Αλλά ως επί το πλείστον, η γάτα σας νιαουρίζει επειδή επικοινωνεί μαζί σας. Το νιαούρισμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς χρησιμοποιείται ειδικά για να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο. Τα γατάκια νιαουρίζουν στις μητέρες τους, αλλά καθώς μεγαλώνουν, το νιαούρισμα ελαττώνεται. Η μόνη φορά που ένα ενήλικο γατάκι νιαουρίζει είναι αν προσπαθεί να σας επικοινωνήσει κάτι.

Αλλά τι προσπαθούν να επικοινωνήσουν; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει συχνά, αλλά υπάρχουν και ορισμένες ιατρικές ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική φωνητική έκφραση. Αν θέλετε να μάθετε αυτούς τους λόγους και ίσως να περιορίσετε το συνεχές νιαούρισμα της γάτας σας, αυτό το άρθρο έχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν συνέχεια; 8 λόγοι που έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο
Οι 5 μη ιατρικοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες νιαουρίζουν

Υπάρχουν μερικοί τυπικοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας νιαουρίζει. Πιθανότατα, η γάτα σας κάνει τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω, αν όχι όλους.
1. Χαιρετισμός

Το νιαούρισμα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι γάτες χαιρετούν τους ιδιοκτήτες τους. Αν μόλις επιστρέψατε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, η γάτα σας μπορεί να τρέξει προς το μέρος σας και να νιαουρίσει επανειλημμένα. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος τους να πουν “γεια”.
2. Θέλουν προσοχή

Οι γάτες δεν είναι τόσο απόμακρες και αδιάφορες για τους ιδιοκτήτες τους όσο μπορεί να προσποιούνται. Αν η γάτα σας νιώθει παραμελημένη, μπορεί να σας νιαουρίσει για να προσπαθήσει να κερδίσει την προσοχή και τη στοργή σας. Αν η γάτα σας έχει μείνει μόνη της για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα θέλει κατοικίδια, χρόνο για παιχνίδι ή ακόμη και μερικές φιλικές κουβέντες.

3. Πείνα

Η όρεξη της γάτας σας μπορεί να την αναγκάσει να νιαουρίσει. Αν πεινάει ή νομίζει ότι ήρθε η ώρα να την ταΐσετε, μπορεί να βγάλει φωνή ως έναν τρόπο να απαιτήσει ένα γεύμα.
4. Πηγαίνετε έξω ή μέσα

Αν η γάτα σας επιτρέπεται να βγαίνει έξω, μπορεί να νιαουρίζει για να σας πει ότι θέλει είτε να βγει έξω είτε να μπει μέσα.
5. Αναζήτηση συντρόφου

Εάν η γάτα σας είναι άθικτη, μπορεί να φωνάζει για να αναζητήσει ένα ταίρι. Αυτός ο ήχος είναι λιγότερο νιαούρισμα, αλλά τον συμπεριλάβαμε σε αυτή τη λίστα για λόγους ενημέρωσης. Αν θέλετε να περιορίσετε το ουρλιαχτό, πρέπει να στειρώσετε τη γάτα σας.

Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν συνέχεια; 8 λόγοι που έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο

Τα 3 ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικό νιαούρισμα

Αν οι φωνές της γάτας σας έχουν γίνει πιο υπερβολικές ή έχουν ξεκινήσει ξαφνικά, είναι πιθανό να φταίει κάποια ιατρική πάθηση. Κάθε υπερβολικά φωνητική γάτα θα πρέπει να πηγαίνει στον κτηνίατρο για να αποκλειστεί κάποια επιπλοκή υγείας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές ιατρικές αιτίες, εξετάστε την παρακάτω λίστα.

1. Γήρανση

Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να παρουσιάσει γνωστική έκπτωση. Η άνοια των αιλουροειδών επηρεάζει συχνότερα τις γάτες που είναι μια δεκαετία ή μεγαλύτερες.

Ορισμένα σημάδια της γνωστικής εξασθένησης περιλαμβάνουν αποπροσανατολισμό, διαταραχή των κύκλων ύπνου, απώλεια της προηγουμένως γνωστής εκπαίδευσης (όπως η εκπαίδευση στο κουτί της άμμου), έλλειψη παιχνιδιού και αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας.

Εάν η γάτα σας είναι ηλικιωμένη, αναζητήστε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια για να διαπιστώσετε εάν η γήρανση μπορεί να προκαλέσει συνεχές νιαούρισμα. Ωστόσο, η αρθρίτιδα και ο πόνος στις αρθρώσεις, καθώς και τα προβλήματα με το ουροποιητικό και τα νεφρά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες μπορεί να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου ή να συμπεριφέρονται σαν να έχουν ξεχάσει πώς να το κάνουν σωστά. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να αποκλείσει υποκείμενες ασθένειες που μπορεί να μοιάζουν με γνωστική παρακμή.
2. Στρες

Το άγχος μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Οι αγχωμένες γάτες μπορεί να φωνάζουν συχνότερα και να εμφανίζουν άλλα σημάδια, όπως προβλήματα ούρησης και αφόδευσης, υπερβολική περιποίηση, κακή όρεξη, απομόνωση και επιθετικότητα.

Αν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια στρες, πηγαίνετε την στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα που να προκαλεί το άγχος, προσπαθήστε να καταλάβετε ποιος είναι ο στρεσογόνος παράγοντας στο περιβάλλον της γάτας σας και, στη συνέχεια, εξαλείψτε ή ελαχιστοποιήστε τον.
3. Ασθένειες και πόνος

Ορισμένες σοβαρές ασθένειες μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να νιαουρίζει συνεχώς ή πιο συχνά από το συνηθισμένο. Ο υπερθυρεοειδισμός, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η νεφροπάθεια είναι μερικές μόνο πιθανές αιτίες, αν και οι πιθανότητες δεν περιορίζονται σε αυτές τις καταστάσεις. Αν ανησυχείτε για την υγεία της γάτας σας, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ώστε να διαγνώσει σωστά τη γάτα σας και να σας βοηθήσει να καταστρώσετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Γιατί οι γάτες νιαουρίζουν συνέχεια; 8 λόγοι που έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο

Πώς να διαχειριστείτε το υπερβολικό νιαούρισμα

Υποθέτοντας ότι κάποιο ιατρικό πρόβλημα δεν προκαλεί το νιαούρισμα της γάτας σας, το υπερβολικό νιαούρισμα μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που θέλετε να περιορίσετε. Για να διαχειριστείτε αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να φτιάξετε ένα σχέδιο που να ταιριάζει στη γάτα σας, στις ανάγκες σας και στο πρόβλημα που προσπαθείτε να λύσετε.

Για παράδειγμα, αν η γάτα σας νιαουρίζει υπερβολικά για να τραβήξει την προσοχή σας, θα πρέπει να αποφύγετε την ενίσχυση αυτής της συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να της κάνετε το χατίρι όταν φωνάζει συνεχώς. Αντ’ αυτού, περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει και να ησυχάσει και επιβραβεύστε την για την άριστη συμπεριφορά της.

Θα χρειαστεί χρόνος για να ενισχύσετε τις νέες συμπεριφορές στη γάτα σας, οπότε προετοιμαστείτε για να είστε υπομονετικοί. Ομοίως, δείξτε κατανόηση στη γάτα σας και να ξέρετε ότι δεν νιαουρίζει για να προσπαθήσει να σας εκνευρίσει, αλλά για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Μόλις μάθει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χωρίς υπερβολική φωνή, θα ηρεμήσει.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Όταν κατευθύνετε τη συμπεριφορά της γάτας σας προς κάτι πιο ευνοϊκό, είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγετε τα αναπόφευκτα λάθη. Πρώτον, δεν πρέπει ποτέ να υποθέσετε ότι η γάτα σας νιαουρίζει μόνο και μόνο για να είναι απαιτητική. Αν νιαουρίζει συχνά, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει τραυματιστεί, ότι έχει πρόσβαση σε τροφή και νερό και ότι μπορεί να φτάσει στην τουαλέτα της. Πηγαίνετε την στον κτηνίατρό σας, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε υποκείμενη κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ανάγκες τους ικανοποιούνται για να διασφαλίσετε ότι δεν προσπαθούν να σας επιστήσουν την προσοχή σε μια βάσιμη ανησυχία.

Αν νιαουρίζουν για να είναι απαιτητικά, μην τα τιμωρήσετε. Οι τιμωρίες δεν θα διδάξουν στη γάτα σας τις συμπεριφορές που θέλετε να εμφυσήσετε. Αντίθετα, θα την οδηγήσουν στο να σας φοβάται.