Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται; Αυτοί είναι οι 3 λόγοι

by Μυρσίνη
Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται; Αυτοί είναι οι 3 λόγοι

Ως ιδιοκτήτης γάτας, πιθανότατα έχετε δει τη γλυκιά σας γατούλα να επιδεικνύει πολλές παράξενες συμπεριφορές. Σήμερα, για παράδειγμα, είδα την ενός έτους ασπρόμαυρη γάτα μου να βάζει ολόκληρη την πατούσα της μέσα στο κουτί με την καθαρή άμμο και να τη βγάζει με την πατούσα στο πάτωμα. Γιατί; Κανείς δεν ξέρει.

Ένα πράγμα που θεωρώ πάντα αξιολάτρευτα παράξενο είναι όταν οι γάτες μου βγάζουν τη γλώσσα τους έξω, ειδικά όταν το κάνουν ενώ κοιμούνται. Προφανώς, το Διαδίκτυο έχει ονομάσει αυτή τη χαριτωμένη και περίεργη συμπεριφορά “blepping”. Αλλά γιατί οι γάτες “ματώνουν” όταν κοιμούνται; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται; Αυτοί είναι οι 3 λόγοι

Οι 3 λόγοι για τους οποίους οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γατούλα σας μπορεί να βγάζει τη γλώσσα της ενώ κοιμάται.
1. Είναι σούπερ χαλαρή

Ο πιο πιθανός λόγος που η γάτα σας βγάζει τη γλώσσα της όταν κοιμάται είναι ότι είναι εντελώς και απόλυτα χαλαρή. Όταν το γατάκι σας (και εσείς!) κοιμάται, όλοι οι μύες του σώματος χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα το στόμα να ανοίγει ελαφρώς. Με το στόμα ανοιχτό, τίποτα δεν εμποδίζει τη χαριτωμένη γλωσσίτσα να πεταχτεί έξω.

2. Έχει προβλήματα με το στόμα

Ένας άλλος πιθανός λόγος που το γατάκι σας βγάζει τη γλώσσα του καθώς κοιμάται είναι ότι έχει στοματικά ή οδοντικά προβλήματα. Μπορεί να έχει κολλήσει κάτι στα δόντια του ή να έχει προχωρημένη περιοδοντική νόσο. Αν έχει περάσει καιρός από τον τελευταίο σας έλεγχο, αξίζει να τον πάτε στον κτηνίατρο για μια εξέταση ευεξίας.
3. Η γλώσσα του είναι πρησμένη

Το γατάκι σας μπορεί να κοιμάται με τη γλώσσα του έξω, επειδή είναι πρησμένη και δεν χωράει πλέον στο στόμα του. Μια πρησμένη γλώσσα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως λοιμώξεις, πληγές, χημικές ουσίες, ασθένειες, ηλεκτρικά εγκαύματα ή τσιμπήματα από έντομα. Μπορεί επίσης να έχει πιαστεί κάποιο αντικείμενο, όπως μια κλωστή ή ένας σπάγκος, κάτω από τη γλώσσα του. Αυτό θα απαιτούσε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, ώστε να μπορέσει να αφαιρέσει τυχόν ξένα αντικείμενα που προκαλούν τη φλεγμονή.

Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται; Αυτοί είναι οι 3 λόγοι

Είναι φυσιολογικό για τις γάτες να κοιμούνται με τη γλώσσα τους έξω;

Εάν η γατούλα σας κοιμάται ήρεμα και το στόμα της φαίνεται να είναι χαλαρό και ακίνητο, πραγματικά δεν θα πρέπει να υπάρχει κάτι για το οποίο να ανησυχείτε. Το μικρό σας ανθρωπάκι απλώς κάνει τον καλύτερο ύπνο της ζωής του.

Αν φαίνεται ταραγμένο ή αν η αιμορραγία του κατά τη διάρκεια του ύπνου συνοδεύεται από άλλες ασυνήθιστες συμπεριφορές ή σημάδια, συνιστούμε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να ζητάτε από την κτηνιατρική σας ομάδα να αξιολογήσει περαιτέρω τυχόν ανησυχίες.

Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους

Οι γάτες μπορεί να βγάζουν τη γλώσσα τους έξω για διάφορους λόγους, και η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή ενδεικτική ενός υποκείμενου προβλήματος. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι γάτες μπορεί να βγάζουν τη γλώσσα τους:

Καλλωπισμός: Οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους γλείφοντας, και μερικές φορές η γλώσσα τους μπορεί να προεξέχει στιγμιαία κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία περιποίησης. Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Ρύθμιση της θερμότητας: Οι γάτες δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι, οπότε ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους με το λαχάνιασμα. Εάν μια γάτα υπερθερμανθεί ή είναι αγχωμένη, μπορεί να βγάλει τη γλώσσα της έξω για να δροσιστεί.

Οδοντιατρικά προβλήματα: Οδοντικά προβλήματα, όπως οδοντική ασθένεια ή ένα επώδυνο δόντι, μπορεί να προκαλέσουν μια γάτα να βγάλει τη γλώσσα της έξω. Εάν αυτή η συμπεριφορά επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα σημάδια δυσφορίας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι γάτες μπορεί να βγάζουν τη γλώσσα τους έξω αν έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού ή άλλων αναπνευστικών προβλημάτων.

Ναυτία ή δυσφορία: Οι γάτες μπορεί να βγάζουν τη γλώσσα τους έξω αν νιώθουν ναυτία ή άβολα. Πεπτικά προβλήματα ή στομαχικές διαταραχές θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτό.

Ξένο αντικείμενο: Εάν μια γάτα κολλήσει κάτι στο στόμα της, μπορεί να βγάλει τη γλώσσα της σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει το ξένο αντικείμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η άμεση φροντίδα από κτηνίατρο.

Εάν η γάτα σας βγάζει συχνά τη γλώσσα της έξω ή εάν παρατηρήσετε άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο. Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις, η καλή οδοντιατρική φροντίδα και η παροχή ενός περιβάλλοντος χωρίς άγχος μπορούν να συμβάλουν στη συνολική υγεία και ευεξία της γάτας σας.

Γιατί οι γάτες βγάζουν τη γλώσσα τους όταν κοιμούνται; Αυτοί είναι οι 3 λόγοι

Συμπέρασμα

Οι γάτες που αιμορραγούν ενώ κοιμούνται είναι συνήθως ένα απολύτως φυσιολογικό (και απολύτως αξιολάτρευτο) πράγμα που είναι επίσης 150% άξιο για το Instagram, οπότε κρατήστε το smartphone κοντά σας. Ωστόσο, εάν η γλώσσα της γάτας σας που προεξέχει συνοδεύεται από άλλα σημάδια ή αλλαγές στη συμπεριφορά, ίσως αξίζει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Οι πιθανότητες είναι ότι η γατούλα σας απλώς ονειρεύεται να πιάσει πουλιά και να σας φέρει στο σπίτι ένα όμορφο φτερωτό δώρο, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί.

Προτεινόμενα