Γιατί οι γρατζουνιές της γάτας προκαλούν φαγούρα; 4 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο 

by Μυρσίνη
Γιατί οι γρατζουνιές της γάτας προκαλούν φαγούρα; 4 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο 

Μερικές φορές, όταν παίζετε με τη γάτα σας, οι γρατζουνιές συμβαίνουν κατά λάθος. Όλοι μας όμως γνωρίζουμε και γάτες που δαγκώνουν, γρατζουνάνε και προκαλούν κακό σε όποιον βρεθεί στο διάβα τους – από επιλογή! Αν σας γρατζουνίσει μια γάτα, η ίδια η πληγή μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν σας γρατζουνίσει μια γάτα, καθώς και τους τέσσερις πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους η γρατζουνιά μπορεί να αρχίσει να προκαλεί φαγούρα.

Θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά την εκδορά για οποιαδήποτε από τις ανωμαλίες που αναλύονται παρακάτω. Μια επιφανειακή γρατζουνιά, ή μια γρατζουνιά που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, συχνά επουλώνεται μια χαρά, αν δεν υπάρχει μόλυνση. Ωστόσο, αν η γρατζουνιά είναι πολύ βαθιά ή αν βρίσκεται μέσα σε άρθρωση, όπως στο δάχτυλο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Γιατί οι γρατζουνιές της γάτας προκαλούν φαγούρα; 4 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο 

Οι 4 συνήθεις λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ξύνεται και σας πιάνει φαγούρα

1.Φυσιολογική επούλωση

Μια γρατζουνιά που δεν μπαίνει τόσο βαθιά στο δέρμα και τον ιστό διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να μολυνθεί ή να έχει επιπλοκές. Η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού είναι να επιστρατεύσει λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και άλλα κύτταρα για να βοηθήσουν στην επούλωση της πληγής που έκλεισε. Ο κνησμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην επούλωση του σώματος.

Εάν και όταν μια πληγή είναι βαθύτερη ή πιο τραυματική, το σώμα θα προκαλέσει τόσο μια φλεγμονώδη όσο και μια επώδυνη αντίδραση. Αλλά όταν η πληγή είναι πιο επιφανειακή, το “χειρότερο” που κάνει το σώμα είναι να φαγούρα. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες.

Τι να κάνετε:
Τίποτα. Εκτός από το αρχικό καλό πλύσιμο της πληγής, δεν θα πρέπει να κάνετε τίποτα άλλο παρά να παρακολουθείτε μια μη περίπλοκη πληγή. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να κόψει τα νύχια της γάτας σας για να αποτρέψετε περαιτέρω γρατζουνιές.

2. Αλλεργίες στις γάτες

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις γάτες. Οι αλλεργίες στις γάτες, παρόμοια με τις αλλεργίες σε άλλα πράγματα, μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρές έως σοβαρές. Εάν ένα άτομο έχει απλώς μια μικρή αλλεργία στις γάτες, μπορεί να έχει υγρά μάτια ή φαγούρα στο δέρμα όταν βρίσκεται κοντά τους. Άλλοι θα έχουν σημαντική φαγούρα και κάποιο πρήξιμο γύρω από το σημείο της γρατζουνιάς.

Γιατί συμβαίνει αυτό:
Η αλλεργική αντίδραση σε μια γρατζουνιά γάτας οφείλεται σε πρωτεΐνες στο σάλιο της γάτας, στα ούρα και/ή στο τρίχωμα (νιφάδες αποξηραμένου δέρματος). Επομένως, όταν μια γάτα ξύσει κάποιον που είναι αλλεργικός, αυτές οι πρωτεΐνες θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Παρόμοια με μια λοίμωξη, ο οργανισμός θα αντιδράσει σε ένα αλλεργικό σκανδάλη. Το σώμα θα απελευθερώσει ισταμίνη και θα επιστρατεύσει πολλαπλούς τύπους κυττάρων για να το καταπολεμήσει.

Γιατί οι γρατζουνιές της γάτας προκαλούν φαγούρα; 4 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο 

3. Μόλυνση

Τα νύχια των γατών είναι συνήθως γεμάτα βακτήρια. Σκεφτείτε το – η γάτα σας πηγαίνει στην τουαλέτα σε ένα κουτί απορριμμάτων. Χρησιμοποιούν τα νύχια τους για να ξύσουν και να θάψουν τα ούρα και τα κόπρανά τους με την άμμο. Όλα τα βακτήρια εκεί μέσα μπορεί να κολλήσουν κάτω από τα νύχια τους. Επιπλέον, η γάτα σας κάνοντας απλώς τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες και περπατώντας στο σπίτι εκθέτει τα πόδια και τα νύχια της σε βακτήρια συνεχώς. Εάν η γάτα σας στη συνέχεια σας γρατζουνίσει, μερικά ή όλα αυτά τα βακτήρια θα μεταφερθούν στο δέρμα σας.

Γιατί συμβαίνει αυτό:
Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας απέναντι σε κάθε είδους τραύμα, συμπεριλαμβανομένων των γρατζουνιών και των λοιμώξεων. Μόλις τα βακτήρια μεταφερθούν στο δέρμα, το σώμα σας θα απελευθερώσει λευκά αιμοσφαίρια για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος, στην απομάκρυνση των βακτηρίων και στην επούλωση της πληγής. Πολλά από αυτά τα κύτταρα είναι προφλεγμονώδη, δηλαδή παράγουν φλεγμονή στο σώμα ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Τα κύτταρα, τα οποία είναι προφλεγμονώδη, θα προκαλέσουν στο σώμα φαγούρα στο σημείο της λοίμωξης.

4. Πυρετός από γρατζούνισμα γάτας

Ο πυρετός από γρατζουνιά γάτας είναι μια πολύ συγκεκριμένη ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μια σημαντική γρατζουνιά γάτας. Προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Bartonella henselae. Το ίδιο το βακτήριο μεταδίδεται από τους ψύλλους στη γάτα, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται φορείς και μεταδότες του βακτηρίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό:

Για να μολυνθεί από την Bartonella henselae, η γρατζουνιά πρέπει να είναι σοβαρή και αρκετά βαθιά ώστε να σπάσει το δέρμα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια περνούν στη συνέχεια στην ανοιχτή πληγή. Αυτό το βακτήριο μπορεί στη συνέχεια να μολύνει τον άμεσο περιβάλλοντα ιστό από τη γρατζουνιά και να εισέλθει επίσης στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να αναπτυχθεί η κατάσταση του πυρετού από γρατζουνιά γάτας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ασθένεια που θα απαιτήσει επιθετική φαρμακευτική αντιμετώπιση από ανθρώπινο γιατρό.

Γιατί οι γρατζουνιές της γάτας προκαλούν φαγούρα; 4 λόγοι σύμφωνα με έναν κτηνίατρο 

Συμπέρασμα

Η γάτα σας μπορεί να σας γρατζουνίσει κατά λάθος όταν απλά παίζετε. Άλλες γάτες μπορεί να γρατζουνιστούν επειδή είναι νευρικές, φοβισμένες ή απλά εντελώς κακές. Είτε η γρατζουνιά είναι επιφανειακή είτε βαθιά, θα πρέπει αρχικά να την ξεπλύνετε με σαπούνι και νερό. Μετά από αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γρατζουνιά έχει φαγούρα.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η πληγή μπορεί να έχει φαγούρα είναι από τη φυσιολογική επούλωση, τις αλλεργίες, τη μόλυνση ή, το πιο σοβαρό, τον πυρετό από γρατζουνιά γάτας. Όλοι αυτοί απαιτούν παρακολούθηση και ενδεχομένως περαιτέρω φροντίδα από το γιατρό σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πληγής και τις τυχόν υποκείμενες αλλεργίες σας.

Προτεινόμενα