Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη
Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι γάτες είναι εξαιρετικά εδαφικά ζώα που συχνά τα πάνε καλά με τα ζώα που ήταν πρώτα στο νοικοκυριό, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά αργές στο να γίνουν φίλες με οποιαδήποτε κατοικίδια που προστίθενται αργότερα. Αν αποκτήσατε πρόσφατα ένα νέο κουτάβι και η γάτα σας τους δυσκολεύει, πιθανότατα ψάχνετε τρόπους για να βοηθήσετε τους δύο να τα πάνε καλύτερα. Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς παραθέτουμε διάφορες συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να χαλαρώσετε την ένταση και να δημιουργήσετε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι 4 λόγοι για τους οποίους η γάτα και ο σκύλος σας δεν τα πάνε καλά

1.Προστατεύουν την επικράτειά τους
Ένας από τους πιο πιθανούς λόγους που η γάτα σας συμπεριφέρεται επιθετικά προς το σκύλο σας είναι ότι προστατεύει την περιοχή της. Οι γάτες είναι εδαφικές, ειδικά τα αρσενικά, και συχνά θα παλέψουν με οποιονδήποτε εισβολέα, είτε πρόκειται για ένα φιλικό κουτάβι είτε για ένα νέο γατάκι.

2.Δεν ξέρουν τι είναι ο σκύλος
Αν η γάτα σας δεν πέρασε πολύ χρόνο με σκύλους όταν ήταν γατάκι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξέρει τι είναι ο σκύλος και να τον βλέπει ως απειλή, με αποτέλεσμα να έχει επιθετική συμπεριφορά.

3.Τους γνωρίσατε πολύ γρήγορα
Οι γάτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές και η εισαγωγή ενός νέου κατοικίδιου ζώου πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε εχθρική συμπεριφορά. Στις γάτες αρέσει η ρουτίνα και ένα νέο κατοικίδιο που τρέχει γύρω τους είναι μια απότομη αλλαγή που μπορεί να κάνει τη γάτα δυστυχισμένη.

4.Η γάτα είχε μια προηγούμενη κακή εμπειρία με έναν σκύλο
Σε πολλά κυνηγετικά σκυλιά αρέσει να κυνηγούν μικρά ζώα όπως οι γάτες. Αν η γάτα σας είχε μια κακή εμπειρία με σκύλο στο παρελθόν, πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει να συναντήσει καινούργια και πιθανώς θα είναι εχθρική αν κάποιος πλησιάσει πολύ κοντά της.

Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

Οι 5 τρόποι για να κάνετε τη γάτα σας να συμπαθήσει τον σκύλο σας

1.Γνωρίστε τα σιγά-σιγά
Αν δεν έχετε ακόμη συστήσει το σκύλο στη γάτα ή αν η αρχική γνωριμία οδήγησε σε καυγάδες, μια αργή εισαγωγή μπορεί να βοηθήσει να τους φέρει κοντά. Χρησιμοποιήστε πόρτες, πύλες για κατοικίδια και κλουβιά για να κρατήσετε τα ζώα χωριστά στην αρχή. Αυτό θα τους επιτρέψει να συνηθίσουν τη μυρωδιά του άλλου, ενώ θα τα βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια. Επιβλέπετε όλες τις αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο και αφήστε τα εμπόδια μέχρι να είναι σαφές ότι τα κατοικίδια αρχίζουν να τα πηγαίνουν καλά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν προσπαθήσατε να κάνετε μια γρήγορη εισαγωγή που απέτυχε, κάνοντας τη γάτα να φοβηθεί.

2.Παρέχετε ασφαλείς χώρους
Μόλις η γάτα και ο σκύλος μοιραστούν τον ίδιο χώρο στο σπίτι σας, δημιουργήστε διάφορα ασφαλή μέρη σε κάθε δωμάτιο, τα οποία η γάτα μπορεί να χρησιμοποιήσει αν μπλέξει. Τα περβάζια των παραθύρων λειτουργούν εξαιρετικά επειδή τα σκυλιά δεν είναι καλοί αναρριχητές, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τούνελ γάτας, κιβώτια και άλλα αντικείμενα για να βοηθήσετε στην παροχή μιας γρήγορης διαφυγής ή κρυψώνα σε κάθε δωμάτιο, γεγονός που θα βοηθήσει τη γάτα να αισθάνεται πιο άνετα όταν ο σκύλος είναι κοντά.

3.Παρέχετε επιπλέον χρόνο παιχνιδιού
Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει πιο άνετα γύρω από ένα νέο κατοικίδιο είναι να της παρέχετε άφθονη στοργή και επιπλέον χρόνο παιχνιδιού για να της δώσετε να καταλάβει ότι εξακολουθεί να είναι σημαντική για εσάς. Ο χρόνος παιχνιδιού θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δεσμών, στην ανακούφιση από το άγχος και θα κουράσει τη γάτα ώστε να μην είναι τόσο επιθετική. Κρατήστε τον σκύλο και τη γάτα χωριστά στην αρχή, αλλά φέρτε τους μαζί για παιχνίδι καθώς συνηθίζουν ο ένας τον άλλον.

4.Χρησιμοποιήστε φερομόνες
Οι γάτες και οι σκύλοι εκπέμπουν συγκεκριμένες φερομόνες, οι οποίες είναι μόρια μυρωδιάς που ο άνθρωπος δεν μπορεί να μυρίσει. Μπορείτε να αγοράσετε σπρέι φερομονών για να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αισθάνεται πιο άνετα και χαλαρά. Οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι αυτές οι φερομόνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ψεκασμών, των γρατζουνιών και των τσακωμών, αν και τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από γάτα σε γάτα.

5.Διαλύστε τους καβγάδες ειρηνικά
Όταν τα κατοικίδιά σας αρχίζουν να τσακώνονται, μπορεί να είναι δύσκολο να μην μπείτε στη μέση ή να αρχίσετε να τους φωνάζετε να σταματήσουν. Ωστόσο, κάνοντας κάτι τέτοιο μπορεί να γίνετε μέρος του προβλήματος για τη γάτα ή το σκύλο, οπότε είναι προτιμότερο να διακόψετε τον καβγά με ένα μπουκάλι σπρέι ή με έναν δυνατό θόρυβο που η γάτα μπορεί να μη συνδέσει με εσάς.

Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

Άλλες συμβουλές και κόλπα

Τοποθετήστε περισσότερα από ένα κουτιά άμμου γύρω από το σπίτι σας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί η γάτα. Η τοποθέτηση μιας σε μια περιοχή στην οποία ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση μπορεί να βοηθήσει πολύ τη γάτα να αισθανθεί πιο άνετα.
Καθαρίστε καλά το σπίτι πριν από την άφιξη ενός νέου ζώου για να εξουδετερώσετε τις οσμές που μπορεί να μπερδέψουν τα ζώα.
Προσπαθήστε να κρατήσετε το νέο σας σκυλί σε ένα μέρος του σπιτιού στην αρχή, ώστε η γάτα σας να μπορέσει να συνδέσει την περιοχή με το ζώο και να κάνει άλλες ρυθμίσεις για τον εαυτό της.
Η προσωρινή τοποθέτηση της κουβέρτας και των παιχνιδιών του σκύλου στην περιοχή της γάτας και το αντίστροφο μπορεί να βοηθήσει τα ζώα να συνηθίσουν γρηγορότερα τη μυρωδιά του άλλου, παραμένοντας άνετα στον ιδιωτικό τους χώρο.
Προσφέρετε λιχουδιές και στα δύο ζώα όταν αλληλεπιδρούν ειρηνικά για να βοηθήσετε και τα δύο μέρη να συνδέσουν τον χρόνο που περνούν μαζί ως μια καλή εμπειρία.
Προσπαθήστε να αναπτύξετε μια καθημερινή ρουτίνα για να βοηθήσετε και τα δύο ζώα να αισθάνονται πιο άνετα.
Να είστε υπομονετικοί.

Η γάτα μου μισεί το σκύλο μου, τι μπορώ να κάνω; 5 χρήσιμες συμβουλές

Συμπέρασμα

Αν η γάτα σας ήταν το μοναδικό ζώο στο σπίτι για ένα διάστημα και ξαφνικά φέρετε στο σπίτι έναν καινούργιο σκύλο, μπορείτε να περιμένετε ότι η γάτα θα δυσαρεστηθεί γι’ αυτό. Η πολύ γρήγορη εισαγωγή μπορεί να τρομάξει τη γάτα, κάνοντάς την μόνιμα εχθρική. Αντ’ αυτού, φέρτε τα μαζί σιγά σιγά, εξασφαλίζοντας ότι το καθένα έχει ένα μέρος που μπορεί να αποκαλεί δικό του, μέχρι να νιώσουν πιο άνετα μεταξύ τους. Παρέχετε πολλές ασφαλείς περιοχές που η γάτα μπορεί να χρησιμοποιεί για να πηγαίνει από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ενώ παράλληλα να μένει μακριά από τον σκύλο, ώστε να μην αγχώνεται πολύ. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο παίζοντας με τη γάτα σας και η χρήση ενός εμπορικού σπρέι φερομόνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που ευνοεί περισσότερο το δέσιμο και τη δημιουργία φιλίας.