Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνουν τα χαμόγελα; Τι πρέπει να ξέρετε!

by Μυρσίνη
Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνουν τα χαμόγελα; Τι πρέπει να ξέρετε!

Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που έχει κανείς όταν είναι ιδιοκτήτης γάτας είναι τα πράγματα που κάνουν και μας κάνουν να χαμογελάμε. Στις περιπτώσεις όμως που χαιρετάμε τα αγαπημένα μας αιλουροειδή με αυτές τις χαρούμενες εκφράσεις του προσώπου μας, συχνά λαμβάνουμε μόνο τη συνηθισμένη απόρριψη με άδειο πρόσωπο. Όπως αποδεικνύεται, οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τα ανθρώπινα χαμόγελα.

Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από ό,τι εμείς. Το χαμόγελο δεν περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο της γλώσσας του σώματός τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το γκρινιάρικο πρόσωπο με το οποίο σας υποδέχονται σημαίνει ότι σας μισούν- απλώς δείχνουν την ευτυχία τους με άλλους τρόπους.

Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε περισσότερα για τις γάτες και το χαμόγελο, συντάξαμε αυτόν τον οδηγό.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνουν τα χαμόγελα; Τι πρέπει να ξέρετε!

Καταλαβαίνουν οι γάτες τα χαμόγελα;

Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, θα ξέρετε ότι ο σκύλος σας λατρεύει όταν χαμογελάτε. Η ουρά του θα κουνήσει την ουρά του και τα μάτια του θα λάμψουν με έναν τρόπο που σας λέει ότι είναι κι αυτά ευχαριστημένα. Οι γάτες μας, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο στωικές.

Οι γάτες βασίζονται στη γλώσσα του σώματος και όχι στις εκφράσεις του προσώπου για να καταλάβουν τι θέλουν. Αυτό ισχύει είτε μιλάνε στους αιλουροειδείς συντρόφους τους είτε στα ανθρώπινα μέλη της οικογένειάς τους. Ενώ εμείς εμπιστευόμαστε πρώτα τις εκφράσεις του προσώπου, οι γάτες δεν το κάνουν. Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους.

Λόγω αυτού, είναι απίθανο να καταλαβαίνουν καθόλου τα χαμόγελα. Ωστόσο, οι γάτες μας καταλαβαίνουν πότε είμαστε χαρούμενοι μέσω της γλώσσας του σώματός μας και του τόνου της φωνής μας.

Από μόνο του, ένα χαμόγελο μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Σε συνδυασμό με χαρούμενες χειρονομίες και θετική ενίσχυση, η γάτα σας θα χαλαρώσει επίσης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το θυμό. Ενώ ένα συνοφρύωμα αποδοκιμασίας δεν θα τραβήξει μεγάλη προσοχή, μια υψωμένη φωνή ή ένα γρύλισμα θα κάνει τη γάτα σας να σηκώσει κεφάλι.

Μπορούν οι γάτες να χαμογελάσουν;

Ως αφοσιωμένοι εραστές γατών, μαθαίνουμε πώς να διαβάζουμε τις γάτες μας μέσα από την εξοικείωση και την υπομονή. Όταν ξέρουμε ότι είναι ευχαριστημένες, μπορεί να είναι εύκολο να δούμε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους.

Ωστόσο, οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα να χαμογελούν. Ενώ μπορούν να κάνουν ορισμένες εκφράσεις του προσώπου τους, το χαμόγελο είναι πέρα από τις ικανότητές τους. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που δεν καταλαβαίνουν γιατί τους χαμογελάμε.

Η “αντίδραση φλέμεν” – η οποία συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως χαμόγελο – είναι μια αντίδραση σε συγκεκριμένες μυρωδιές. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις πλούσιες σε φερομόνες οσμές, η γάτα σας αναλύει τις μυρωδιές μέσω του ουρανίσκου του στόματός της.

Τα χείλη τους θα κατσαρώσουν, θα γείρουν το κεφάλι τους και θα αλληθωρίσουν τα μάτια τους. Σε έναν άνθρωπο, αυτό μπορεί να μοιάζει με χαμόγελο. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα, η γάτα σας πιθανώς απλώς αναρωτιέται τι είναι αυτή η νέα μυρωδιά.

Η γάτα σας μπορεί επίσης να φαίνεται σαν να χαμογελάει ενώ είναι χαλαρή ή κοιμάται. Θα ξαπλώσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο που μας κάνει να δούμε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της. Αν και μπορεί να μην είναι σκόπιμο, είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ότι οι γατούλες μας βλέπουν καλά όνειρα.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνουν τα χαμόγελα; Τι πρέπει να ξέρετε!

Πώς να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους και μαζί μας μέσω της γλώσσας του σώματός τους. Τα μάτια, τα αυτιά, η ουρά και η στάση του σώματος μιας γάτας μπορούν να μας πουν πώς νιώθουν.

Σε αντίθεση με τους σκύλους, που δείχνουν τα συναισθήματά τους με πληθωρικές εκδηλώσεις στοργής, οι γάτες προτιμούν μια πιο διακριτική προσέγγιση. Για το ανεκπαίδευτο μάτι, τα σημάδια μπορεί εύκολα να διαφύγουν.

Επιθετικότητα: Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια των συναισθημάτων μιας γάτας είναι η επιθετικότητα. Αν έχετε τρομάξει ποτέ τη γάτα σας ή έχετε εισάγει κάτι καινούργιο στο σπίτι σας, πιθανότατα την έχετε δει να έχει φουντωτή ουρά και να έχει κυρτωμένη πλάτη. Οι γάτες θα χαμηλώσουν επίσης τα αυτιά τους, θα σφυρίξουν ή θα γρυλίσουν. Το κούνημα της ουράς τους μπρος-πίσω είναι άλλο ένα σημάδι δυσαρέσκειας της γάτας. Μπορεί να φαίνονται χαλαρές και άνετες, αλλά το ενοχλημένο κούνημα της ουράς τους είναι συχνά προάγγελος ενός άσχημου γρατζουνίσματος.
Φιλικότητα: Όταν το θέλουν, οι γάτες μπορούν να είναι απίστευτα στοργικές. Αυτό περιλαμβάνει και τη μέθοδο που χρησιμοποιούν για να χαιρετούν τους ανθρώπους που συμπαθούν. Όταν η γάτα σας είναι χαρούμενη που σας βλέπει, συχνά θα τροχάδην προς το μέρος σας με μια καμπύλη στην άκρη της ουράς της. Τα αυτιά τους θα είναι επίσης σε εγρήγορση και με κλίση προς τα εμπρός, επικεντρωμένα σε όποιον και αν είναι αυτός που χαιρετούν. Επίσης, θα σας κοιτάζει επίμονα και θα ανοιγοκλείνει αργά τα μάτια για να σας δώσει να καταλάβετε ότι χαίρεται με την παρουσία σας. Το να σημαδεύουν τους ανθρώπους τρίβοντάς τους πάνω τους είναι ένα άλλο προφανές σημάδι της ικανοποίησής τους. Οι γάτες χρησιμοποιούν τη μυρωδιά τους για να δηλώνουν στους άλλους πού είναι η περιοχή τους. Τρίβοντας το σώμα τους πάνω στα πόδια σας, δείχνουν αφενός τη στοργή τους και αφετέρου ενημερώνουν τα άλλα αιλουροειδή να κάνουν πίσω.

Φωνή: Οι γάτες δεν είναι μεγάλοι ομιλητές, εκτός αν πρόκειται για κάτι που τις ενδιαφέρει ή αν μιλούν στους ανθρώπινους συντρόφους τους. Θα φωνάξουν για φαγητό και θα τραγουδήσουν έναν χαιρετισμό. Κοντά σε άλλες γάτες, όμως, οι γάτες δεν λένε πολλά πράγματα δυνατά. Μπορεί να σφυρίξουν μια προειδοποίηση προς ένα άλλο αιλουροειδές, αλλά κατά τα άλλα, οι περισσότερες φωνές τους είναι για να τραβήξουν την προσοχή των ιδιοκτητών τους. Το γουργουρητό είναι μια φωνητική έκφραση που μπορεί να έχει διάφορες σημασίες. Οι γάτες το χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο για να δείξουν την ικανοποίησή τους όταν ξύνετε εκείνο το σημείο πίσω από τα αυτιά τους. Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιούν ως μέθοδο αυτοφροντίδας όταν δεν αισθάνονται καλά.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τι σημαίνουν τα χαμόγελα; Τι πρέπει να ξέρετε!

Συμπέρασμα

Αν έχετε ποτέ χαμογελάσει στη γάτα σας και αναρωτηθείτε γιατί σας κοιτάζει μόνο αδιάφορα, είναι επειδή δεν καταλαβαίνει την έκφραση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν ποτέ πότε είστε χαρούμενοι- απλώς δεν επικοινωνούν μέσω των εκφράσεων του προσώπου όπως εμείς. Αντίθετα, βασίζονται στη γλώσσα του σώματος και στον τόνο της φωνής μας για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με το πώς νιώθουμε.

Την επόμενη φορά που θα χαμογελάσετε στη γάτα σας, συνδυάστε το με έναν χαρούμενο τόνο φωνής και επιπλέον γρατζουνιές. Ενώ το αιλουροειδές σας μπορεί να μην καταλαβαίνει το χαμόγελο από μόνο του, θα καταλάβει ότι είστε χαρούμενοι από τη φιλόξενη στάση σας.