Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

by Μυρσίνη
Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν ότι οι γάτες τους λατρεύουν να κυνηγούν δείκτες λέιζερ! Ακόμα και αν η γάτα σας γνωρίζει ότι εσείς είστε αυτός που το ελέγχει, αυτό δεν φαίνεται να τις πειράζει. Μόλις εμφανιστεί αυτή η μικρή κινούμενη κουκκίδα, το κυνήγι αρχίζει. Ωστόσο, οι γάτες μπορεί να καταλαβαίνουν ότι δεν θα πιάσουν ποτέ το φως, αφού μερικές από αυτές εγκαταλείπουν το κυνήγι μετά από λίγο.

Το φως λέιζερ ενεργοποιεί το ένστικτο της γάτας σας να κυνηγήσει, να καταδιώξει και να ορμήσει. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι η χρήση ενός δείκτη λέιζερ με μια γάτα είναι σκληρή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει απτή ανταμοιβή, θεωρείται ότι πειράζει τη γάτα. Άλλοι θεωρούν ότι οι δείκτες λέιζερ είναι ευεργετικοί για τις γάτες, ακόμη και για εκείνες που δεν καταλαβαίνουν ότι δεν θα “πιάσουν” ποτέ το φως.

Ας μάθουμε περισσότερα σχετικά με το γιατί οι γάτες αγαπούν τους δείκτες λέιζερ και αν είναι καλοί ή κακοί για το ζωηρό αιλουροειδές σας.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

Γιατί στις γάτες αρέσουν τόσο πολύ οι δείκτες λέιζερ;

Οι γάτες είναι φυσικοί κυνηγοί και έχουν μεγάλη επιθυμία για θήραμα. Ακόμη και αν η γάτα του σπιτιού σας περνάει τις μέρες της χαλαρά κοιμώμενη και τρώγοντας φαγητό από κονσέρβα, δεν έχει χάσει το ένστικτο να κυνηγάει και να τρώει το θήραμά της. Βλέπουν το φως του δείκτη λέιζερ ως θήραμα, παρακολουθώντας το να κινείται απρόβλεπτα. Αυτό τα ενεργοποιεί να το κυνηγήσουν.

Δεδομένου ότι η κουκκίδα αλλάζει κατεύθυνση και ταχύτητα, οι γάτες πιστεύουν ότι είναι ζωντανή και είναι κάτι που πρέπει να συλλάβουν. Το λέιζερ δίνει στις γάτες έναν κινούμενο στόχο για να κυνηγήσουν. Δεν είναι απλώς ένα φως στο πάτωμα γι’ αυτές.

Γνωρίζουν οι γάτες ότι το λέιζερ είναι αδύνατο να το πιάσουν;

Ίσως. Μπορεί να δείτε μερικές γάτες να εγκαταλείπουν το κυνήγι του φωτός μετά από λίγο. Άλλες γάτες συνεχίζουν μέχρι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το λέιζερ.

Αν η γάτα σας είναι απογοητευμένη αφού δεν μπορεί να πιάσει το φως, τα σημάδια είναι προφανή: Γίνονται πιο επιθετικές και φαίνονται ταραγμένες. Το τρίχωμά τους μπορεί να είναι χνουδωτό και η ουρά τους μπορεί να κουνιέται με δύναμη από τη μία πλευρά στην άλλη.

Οι γάτες έχουν έναν ενστικτώδη εσωτερικό κύκλο κυνηγιού, σύλληψης, θανάτωσης, φαγητού και ύπνου. Οι άγριες γάτες κυνηγούν και τρώνε περισσότερα από 10 μικρά γεύματα την ημέρα ακολουθώντας αυτόν τον κύκλο. Όταν οι γάτες “κυνηγούν” κυνηγώντας και καταδιώκοντας έναν δείκτη λέιζερ, δεν παίρνουν την ίδια ανταμοιβή που παίρνουν με απτά παιχνίδια ή ραβδιά γάτας. Δεν το συλλαμβάνουν ποτέ, οπότε ο κύκλος δεν ξεπερνά ποτέ το “κυνήγι”. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τη γάτα σας.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

Πώς βλέπουν οι γάτες τον δείκτη λέιζερ

Οι γάτες δεν βλέπουν το φως λέιζερ με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι. Οι αμφιβληστροειδείς των γατών χρησιμοποιούν ραβδία και κωνία για να καταστεί δυνατή η όραση. Τα ραβδία ανιχνεύουν την κίνηση και επιτρέπουν στις γάτες να βλέπουν στο σκοτάδι με την ευαισθησία τους στο χαμηλό φως. Οι γάτες έχουν έξι έως οκτώ φορές περισσότερα ραβδωτά κύτταρα από ό,τι οι άνθρωποι. Τα κωνία είναι αυτά που επιτρέπουν την έγχρωμη όραση.

Οι άνθρωποι έχουν 10 φορές περισσότερα κωνία από τις γάτες. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γάτες βλέπουν χρώματα, αλλά είναι πολύ λιγότερο κορεσμένα από αυτά που βλέπουμε εμείς. Η όραση των αιλουροειδών περιορίζεται σε θαμπά μπλε και γκρι χρώματα.

Με αυτές τις πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι οι γάτες δεν βλέπουν την ίδια φωτεινή κόκκινη ή λευκή κουκκίδα λέιζερ στο έδαφος. Βλέπουν τη γρήγορη κίνηση από κάτι μικρό, που σηματοδοτεί αμέσως το θήραμα.

Σε όλες τις γάτες αρέσει ο δείκτης λέιζερ;

Σε ορισμένες γάτες δεν αρέσει ο δείκτης λέιζερ και δεν δείχνουν ποτέ ενδιαφέρον να τον κυνηγήσουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γάτα σας. Σημαίνει απλώς ότι έχουν μια ατομική προτίμηση για άλλα πράγματα. Δοκιμάστε άλλα παιχνίδια, όπως ραβδιά γάτας, χορευτές, ποντίκια γεμάτα με γατολίβανο, ακόμα και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που η γάτα σας είναι βέβαιο ότι θα βρει κάτι που θα της αρέσει.

Είναι οι δείκτες λέιζερ κακοί για τις γάτες;

Αν η γάτα σας απολαμβάνει να κυνηγάει το λέιζερ, δεν είναι κακό για τη γάτα σας να το κάνει. Εάν απογοητεύεται και γίνεται επιθετική μετά το παιχνίδι με δείκτη λέιζερ, θα πρέπει να σταματήσει να περιλαμβάνεται στη ρουτίνα της γάτας σας. Η ώρα του παιχνιδιού πρέπει να είναι διασκεδαστική για τη γάτα σας, όχι αναστατωτική. Εάν προκαλεί άγχος στη γάτα σας, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον.

Είναι σημαντικό να μην φωτίζετε ποτέ το λέιζερ απευθείας στα μάτια της γάτας σας. Το φως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και μόνιμη βλάβη των κυττάρων των ματιών, με αποτέλεσμα προβλήματα όρασης για το υπόλοιπο της ζωής της γάτας σας. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να μην φωτίζετε ποτέ το δείκτη λέιζερ στα δικά σας μάτια ή στα μάτια άλλου ατόμου.

Καταλαβαίνουν οι γάτες τους δείκτες λέιζερ; Επεξήγηση των ενστίκτων κυνηγιού

Οφέλη από τη χρήση ενός δείκτη λέιζερ με τη γάτα σας

Ένας δείκτης λέιζερ και μια υγιεινή διατροφή μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία εργαλεία για τη διατήρηση της υγείας της γάτας σας. Ο δείκτης λέιζερ ενθαρρύνει την κίνηση και μερικές φορές, ακόμη και οι πιο τεμπέλικες γάτες δεν μπορούν να αντισταθούν στο κυνήγι αυτής της μικρής κουκκίδας.

Εκτός από το να κρατάει τις γάτες δραστήριες, ο δείκτης λέιζερ παρέχει πνευματική διέγερση με τρόπους που άλλα παιχνίδια δεν προσφέρουν. Δεδομένου ότι το φως κινείται τόσο γρήγορα και μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί, μπορείτε να εκπλήξετε τη γάτα σας με αυτό. Δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει την επόμενη κίνησή του, οπότε μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας απασχολημένη. Έτσι αποτρέπεται η πλήξη και η παχυσαρκία.

Πώς να παίξετε με ασφάλεια με τη γάτα σας χρησιμοποιώντας έναν δείκτη λέιζερ

Εάν μόλις αρχίζετε να χρησιμοποιείτε έναν δείκτη λέιζερ με τη γάτα σας, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το παιχνίδι ευχάριστο, διασκεδαστικό και ασφαλές. Όταν χρησιμοποιείτε έναν δείκτη λέιζερ με δύο γάτες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε δύο λέιζερ. Κάθε γάτα θα πρέπει να έχει το δικό της φως για να κυνηγάει. Τα φώτα θα πρέπει να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Εάν δύο γάτες κυνηγούν ένα φως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καυγάδες.
Ξεκινήστε αργά αν η γάτα σας είναι καινούργια στο δείκτη λέιζερ και μην βιάζεστε αν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται στην αρχή.

Στοχεύστε τον δείκτη λέιζερ λίγα μέτρα μακριά από τη γάτα σας και μετακινήστε τον σε μικρούς κύκλους μέχρι να ενδιαφερθεί η γάτα σας. Χρησιμοποιήστε σύντομες, γρήγορες κινήσεις μέχρι η γάτα σας να προετοιμαστεί να το κυνηγήσει.
Όταν η γάτα σας ορμήσει προς το φως, μετακινήστε το μερικά μέτρα μακριά.

Αφήστε τη γάτα σας να πιάνει το φως περιστασιακά. Ένα παιχνίδι με το “κράτα το μακριά” δεν είναι διασκεδαστικό ούτε για το άτομο που το κυνηγάει, αλλά ούτε και για τη γάτα σας. Αφήστε την να το πιάσει και να το επιθεωρήσει. Αρχίστε να το απομακρύνετε σιγά-σιγά και πάλι για να συνεχιστεί το κυνηγητό.

Δεν κυνηγάει κάθε γάτα το λέιζερ με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ορισμένες γάτες θα τρέξουν μέχρι να λαχανιάσουν, ενώ άλλες θα μείνουν ξαπλωμένες και θα παρακολουθούν το φως να πηγαίνει πέρα δώθε χωρίς να κάνουν προσπάθεια να το πιάσουν.

Ακόμα και αν η γάτα σας καταλάβει ότι εσείς είστε αυτός που χειρίζεται το λέιζερ, μπορεί να δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για να το πιάσει. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τη γάτα σας για τη