Οι γάτες απομακρύνουν τα φίδια; – Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Οι γάτες απομακρύνουν τα φίδια; – Χρήσιμες πληροφορίες

Παρόλο που συχνά φοβούνται οι άνθρωποι, τα φίδια είναι γενικά ντροπαλά πλάσματα που υπηρετούν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέλετε πάντα να τριγυρνούν στην αυλή σας. Αν είστε ιδιοκτήτης γάτας, ίσως αναρωτηθείτε αν η γάτα σας μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα φίδια μακριά; Οι γάτες μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τα φίδια μακριά, ναι, αλλά ο κίνδυνος δαγκώματος και τραυματισμού της γάτας σας είναι μεγάλος και υπάρχουν πολλές ασφαλέστερες επιλογές για την αποτροπή των φιδιών, αν χρειαστεί.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς οι γάτες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στον έλεγχο των φιδιών, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Θα καλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή, καθώς και ορισμένες άλλες επιλογές για να κρατήσετε τα φίδια μακριά από το σπίτι και την αυλή σας.

Οι γάτες γερνούν όπως οι σκύλοι; Εξήγηση από κτηνίατρο

Πώς οι γάτες μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τα φίδια μακριά

Οι γάτες εξωτερικού χώρου μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσουν τα φίδια μακριά με δύο συγκεκριμένους τρόπους. Ο πρώτος είναι κυνηγώντας και σκοτώνοντας τρωκτικά και άλλα θηράματα που τα φίδια χρησιμοποιούν για τροφή. Τα φίδια δεν θα θελήσουν να μείνουν σε μια περιοχή με περιορισμένη προσφορά τροφής, οπότε μια γάτα που ελέγχει τον πληθυσμό των τρωκτικών λειτουργεί επίσης για να κρατήσει τα φίδια μακριά.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο οι γάτες βοηθούν να κρατήσουν τα φίδια μακριά είναι με το να σκοτώνουν τα ίδια τα ερπετά. Τα φίδια είναι πιθανό να είναι πιο άπιαστα από άλλα θηράματα, αλλά οι γάτες είναι κορυφαίοι θηρευτές για κάποιο λόγο. Η γάτα σας μπορεί ακόμη και να σας χαρίσει το νεκρό φίδι στο κατώφλι σας!

Δυστυχώς, το κυνήγι φιδιών μπορεί επίσης να θέσει τη γάτα σας σε κίνδυνο, ειδικά αν το φίδι είναι μεγάλο ή δηλητηριώδες.

Κίνδυνοι από τις γάτες που κυνηγούν φίδια

Οι σκύλοι είναι πολύ πιο συχνά θύματα δαγκωμάτων φιδιών, αλλά και οι γάτες σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν, ειδικά αν κυνηγούν ενεργά φίδια.

Τα τσιμπήματα από μη δηλητηριώδη φίδια μπορεί να είναι επώδυνα και να μολυνθούν. Εάν η γάτα σας δαγκωθεί από δηλητηριώδες φίδι, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα, ανάλογα με το είδος του φιδιού και το πόσο γρήγορα ξεκινά η θεραπεία.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας έχει δαγκωθεί από φίδι περιλαμβάνουν ορατές πληγές από τρυπήματα, πρήξιμο, μώλωπες, πόνο, λήθαργο και αλλαγές στην αναπνοή.

Εκτός από τους συγκεκριμένους κινδύνους που εγκυμονούν τα φίδια, οι γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν συνολικά μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου σε σύγκριση με τις γάτες εσωτερικού χώρου. Αντί να θέσετε τη γάτα σας σε κίνδυνο σε εξωτερικούς χώρους για να κρατήσετε τα φίδια μακριά, δοκιμάστε τις προτάσεις που θα καλύψουμε στην επόμενη ενότητα.
Κρατώντας τα φίδια μακριά χωρίς τη βοήθεια των γατών

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κρατήσετε τα φίδια μακριά από την αυλή σας, εκτός από το να βασίζεστε στη γάτα σας.

Ένας από τους απλούστερους είναι να μετατρέψετε την αυλή σας σε ανεπιθύμητο περιβάλλον για τα φίδια, εξαλείφοντας οτιδήποτε θα χρησιμοποιούσαν για να κρυφτούν και να προφυλαχθούν. Διατηρήστε το γρασίδι σας κουρεμένο και τα δέντρα και τους θάμνους κομμένα μακριά από το έδαφος. Αποφύγετε επιλογές διαμόρφωσης του τοπίου, όπως μεγάλες πέτρες και υδάτινα στοιχεία. Τοποθετήστε τους σωρούς καυσόξυλων μακριά από το σπίτι σας.

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε τα φίδια μακριά σας με το να μην προσελκύετε τα πουλιά και τα τρωκτικά που χρησιμεύουν ως πηγή τροφής τους. Μην ταΐζετε τα πουλιά κοντά στο σπίτι σας ή καθόλου. Αποθηκεύστε σπόρους πουλιών ή τροφή για κατοικίδια σε εσωτερικούς χώρους ή σε καλά σφραγισμένο δοχείο.

Αναζητήστε τυχόν ρωγμές στα θεμέλια, τις πόρτες ή τα παράθυρα του σπιτιού σας που τα φίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τρυπώσουν στο εσωτερικό και σφραγίστε τις. Αποφύγετε τη χρήση χημικών απωθητικών, όπως ναφθαλίνη, επειδή είναι τοξικά για τα άλλα ζώα και το περιβάλλον και αναποτελεσματικά κατά των φιδιών.

Οι γάτες ουρούν για να σημαδέψουν την περιοχή τους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & συχνές ερωτήσεις

Διατηρώντας τη γάτα σας ασφαλή από τα φίδια

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή από τα φίδια (και πολλούς άλλους κινδύνους) είναι να την κρατάτε μέσα στο σπίτι. Ναι, τα φίδια είναι σίγουρα ικανά να βρουν το δρόμο τους μέσα στο σπίτι σας, αλλά αυτό είναι ασυνήθιστο και το εσωτερικό είναι πάντα το ασφαλέστερο μέρος για τη γάτα σας.

Εάν έχετε γάτες σε εξωτερικούς χώρους ή ταΐζετε αδέσποτα στην περιοχή σας, κρατήστε τις ασφαλείς ακολουθώντας τις συμβουλές μας για να κρατήσετε τα φίδια μακριά από το σπίτι και την αυλή σας. Η αποτροπή της συνάντησης με φίδια εξ αρχής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη γάτα σας ασφαλή.

Συμπέρασμα

Ενώ ορισμένες γάτες μπορεί να είναι πρόθυμες να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα φίδια μακριά, δεν θα το κάνουν όλες, ούτε είναι πιθανό να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ελέγχου των φιδιών. Επιπλέον, ο κίνδυνος δαγκώματος φιδιού είναι υψηλός για τις γάτες που κυνηγούν φίδια.

Εάν πρέπει να κρατήσετε τα φίδια μακριά από το σπίτι και την ιδιοκτησία σας, εξετάστε άλλες λύσεις εκτός από το να βασίζεστε στη γάτα σας. Επίσης, σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να βρείτε έναν τρόπο ασφαλούς συνύπαρξης με τυχόν φίδια στην περιοχή για να αποφύγετε την υπερβολική διατάραξη του τοπικού οικοσυστήματος.

Προτεινόμενα