Οι γάτες σας προστατεύουν όταν κοιμάστε; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Οι γάτες σας προστατεύουν όταν κοιμάστε; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ξέρουμε ότι οι γάτες μας αγαπούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, αλλά φυσικά δεν θα υποθέταμε ότι θα μας φυλάνε με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν κάποιες ράτσες σκύλων. Αποδεικνύεται ότι η πιστή συμπεριφορά μιας γάτας δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ενός σκύλου. Με αυτό κατά νου, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο να μας προστατεύουν όσο κοιμόμαστε ή αν πραγματικά δεν τις ενδιαφέρει καθόλου. Ενώ μερικές γάτες θα μας προστατεύσουν όσο κοιμόμαστε, ο τρόπος που το κάνουν καθώς και το άτομο είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν την απάντηση στο ερώτημά μας.

Οι γάτες σας προστατεύουν όταν κοιμάστε; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Θα προστατεύουν οι γάτες τους ανθρώπους ενώ κοιμούνται;

Στις γάτες δίνεται πάντα η κακή φήμη ότι είναι ανεξάρτητες και απόμακρες, αλλά υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η σχέση μεταξύ μιας γάτας και ενός ανθρώπου μπορεί να είναι παρόμοια με τις σχέσεις μεταξύ δύο ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, οι γάτες έχουν συχνά παρόμοιες προσωπικότητες και συμπεριφορές με τους ανθρώπους τους. Αν είστε προστατευτικοί και στοργικοί απέναντι στη γάτα σας, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα νιώθει ή θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο απέναντί σας.

Τα αιλουροειδή είναι πασίγνωστα για το ότι τρέχουν μακριά όταν φοβούνται. Εξάλλου, ο όρος «φοβισμένη γάτα» πρέπει να προέρχεται από κάπου. Παρόλο που μια γάτα μπορεί να το βάλει στα πόδια παρουσία κινδύνου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας προσέχει όταν δεν είστε σε επιφυλακή. Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να χρησιμοποιούν προς όφελός τους τα φυσικά ένστικτα της γάτας τους για τον κίνδυνο και τη γλώσσα του σώματός τους. Οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν ακόμη και μικρές αλλαγές στην ατμόσφαιρά τους, οπότε το να έχετε μια γάτα ως κατοικίδιο δεν διαφέρει και πολύ από το να έχετε έναν σκύλο φύλακα. Το γεγονός ότι δεν γαβγίζουν όταν βλέπουν έναν εισβολέα δεν σημαίνει ότι δεν σας προειδοποιούν.

Συμπεριφορά της γάτας ενώ κοιμόμαστε

Δεν λέμε ότι κάθε γάτα θα προστατεύει τους ανθρώπους της τη νύχτα. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι μερικές γάτες θα προσέχουν τους ιδιοκτήτες τους ενώ κοιμούνται. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γάτα σας κοιμάται κοντά στα πόδια σας ή στην κορυφή ενός πύργου γάτας τη νύχτα; Το να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύει και τους δυο σας.

Οι γάτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιες και οι άνθρωποί τους είναι ευάλωτοι όταν κοιμούνται. Το να μένουν κοντά τους είναι ένας τρόπος για να προστατεύουν τον εαυτό τους τη νύχτα. Ο χώρος που επιλέγουν να κοιμούνται μπορεί να τους προσφέρει καλή θέα του δωματίου, ώστε να ειδοποιούνται με το πρώτο σημάδι προβλήματος.

Οι γάτες σας προστατεύουν όταν κοιμάστε; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Όλες οι γάτες προστατεύουν τους ανθρώπους;

Όσο κι αν το ευχόμαστε, δεν πρόκειται κάθε γάτα να αισθάνεται υπεύθυνη για την προστασία σας. Οι γάτες δεν σκέφτονται όπως οι άνθρωποι και υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι τους που θα δώσει προτεραιότητα στην επιβίωσή τους έναντι της επιβίωσης των άλλων. Στο τέλος της ημέρας, οι γάτες απλώς ακολουθούν τα ένστικτά τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν.

Ενώ μερικές γάτες θα ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους για τον κίνδυνο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι γίνεται από αγάπη. Ορισμένες γάτες είναι απλώς αρκετά έξυπνες ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι αν σας συμβεί κάτι, μπορεί να μην πάρουν την κανονική τους τροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν στοργή απέναντί σας- απλώς σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους είναι διαφορετικά συνδεδεμένος από τον δικό μας.

Πόσες ώρες κοιμούνται οι γάτες;

Ο γατίσιος ύπνος έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο στις 15 ώρες!

Τα γατάκια αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο, μερικές μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και 20 ώρες μέσα σε μια ημέρα. Φυσικά το πόσο θα κοιμηθεί μια γάτα κάθε ημέρα εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασίας της, την φυλή της, την ηλικία της και την ποιότητα της τροφής της.

Γιατί κοιμούνται τόσες ώρες οι γάτες;

Η απάντηση είναι μία: για να διατηρήσουν ενέργεια Τα γατιά έχουν τα ένστικτα και την φυσιολογία ενός αρπακτικού. Όπως δηλαδή και ένα λιοντάρι, έτσι και και οι γάτες κοιμούνται την ημέρα ώστε να έχουν ενέργεια για να κυνηγήσουν το βράδυ.

Ακόμα και εάν οι γάτες έχουν εξημερωθεί εξακολουθούν να διατηρούν αυτό το άγριο ένστικτο. Το ένστικτο αυτό ενεργοποιείται στο παιχνίδι ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο ενός αιλουροειδούς αρπακτικού: αναρρίχηση, προσεκτικό σύρσιμο προς το θήραμα, αιφνιδιασμός και καταδίωξη.

Οι γάτες είναι εξαιρετικά δραστήριες και έτοιμες για νέες ανακαλύψεις αλλά και παιχνίδι κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε, ειδικά εάν τώρα φέρατε ένα γατάκι στο σπίτι.

Το γατάκι σας θα έχει ξεκουραστεί κατά την διάρκεια της ημέρας και έχοντας πολύ ενέργεια θα είναι έτοιμο να εξερευνήσει κάθε γωνία του σπιτιού το σούρουπο – μπαίνοντας ίσως σε μπελάδες. Η γάτα επιλέγει να κοιμάται πολλές ώρες για να γεμίζει ενέργεια που θα εξαντλήσει στο έπακρο όταν είναι ξύπνια.

Πως επηρεάζεται ο ύπνος της γάτας μας;

Τα γατάκια που έχουμε έως συντροφιά στο σπίτι πολύ πιθανό να αλλάξουν το πρόγραμμα του ύπνου τους για να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Φυσικά οι γάτες που έχουμε σε εξωτερικούς χώρους είναι απίθανο να εμφανίσουν τέτοια προσαρμοστικότητα. Έχουν όμως συνηθίσει το πότε θα τους προσφέρουμε φαγητό και πότε πηγαίνουμε να παίξουμε μαζί τους. Ο καιρός επίσης μπορεί να επηρεάσει το πόσο θα κοιμηθεί η γάτα μας. Ο καιρός διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην διάθεση της γάτας και σε συνάρτηση με την φυλή και την ηλικία της, επηρεάζει και την ανάγκη της για ύπνο.

Έτσι λοιπόν όταν τις κρύες μέρες επιλέξετε την ζεστασιά του κρεβατιού σας θα ξέρετε πως θα έχετε μια πολύ καλή παρέα που δεν θα διαμαρτυρηθεί ουδόλως για λίγο ύπνο παραπάνω.

Γενικά ο ύπνος της γάτας εξαρτάται από τον καιρό αλλά και την όρεξη της, εάν είναι χορτάτη θα επιλέξει να κοιμηθεί για να μην σπαταλήσει ενέργεια.

Οι γάτες σας προστατεύουν όταν κοιμάστε; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Συμπέρασμα

Οι γάτες συχνά λαμβάνουν λιγότερη αναγνώριση από όση τους αξίζει. Μπορεί να μην μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές για να σας σώσουν από έναν εισβολέα όπως κάποια σκυλιά, αλλά αρκετές από αυτές θα σας προσέχουν τη νύχτα και θα φροντίζουν να προστατεύουν το σπίτι τους. Οι γάτες έχουν διαφορετικούς τρόπους να προειδοποιούν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο. Η κατανόηση της γλώσσας του σώματός τους μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πότε κάτι δεν είναι απόλυτα σωστό. Να ξέρετε ότι οι γάτες είναι πολύ διαφορετικές από τα άλλα κατοικίδια ζώα, και επειδή δεν σας ειδοποιούν με τον τρόπο που θα περιμένατε, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία σας.

Προτεινόμενα