Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη
Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

Οι γάτες είναι υπέροχες και τις αγαπάμε, αλλά όταν μας ξυπνούν στη μέση της νύχτας ή σε κάποια άθλια πρωινή ώρα, μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτούμε να πάρουμε αντί γι’ αυτές ένα χρυσόψαρο (τα ψάρια δεν θα σας ξυπνήσουν ποτέ, άλλωστε!). Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατηγορήσετε τη γάτα σας. Τα αιλουροειδή είναι νυκτόβια, οπότε οι νυχτερινές ώρες είναι η ώρα που είναι ξύπνια και δραστήρια. Έτσι, πιθανώς νιώθουν λίγο μοναξιά όταν εσείς κοιμάστε και εκείνες είναι μόνες τους.

Παρόλα αυτά, ο ύπνος είναι σημαντικός, οπότε πώς μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σας ξυπνάει; Υπάρχουν μια χούφτα συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε και οι οποίες θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ (ειδικά όταν συνδυάζονται!). Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να κοιμάστε όμορφα όταν έχετε γάτες στο σπίτι!

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

Γιατί με ξυπνάει η γάτα μου τη νύχτα;

Αν και τα αιλουροειδή είναι περίεργα πλάσματα, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σας ξυπνούν συνεχώς, εκτός από το απλό γεγονός ότι και αυτά είναι ξύπνια.

Εάν η γάτα σας σας ξυπνάει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, θα μπορούσε να είναι μία από μερικές πιθανότητες, όπως:

Πεινάει ή διψάει.
Η γάτα βαριέται επειδή δεν είχε αρκετό χρόνο παιχνιδιού και πνευματικής διέγερσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε τώρα θέλει να δραστηριοποιηθεί.
Το κουτί της άμμου πρέπει να καθαριστεί.
Η γάτα σας βαριέται επειδή περνάει πολύ χρόνο μόνη της και θέλει συντροφιά.
Και αν το κατοικίδιό σας επιμένει να σας ξυπνάει το πρωί πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, είναι επειδή η γάτα σας πεινάει και για οποιονδήποτε λόγο, το πρόγραμμά της δεν είναι πλέον συγχρονισμένο με το δικό σας.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

Οι 8 καλύτερες συμβουλές για να σταματήσετε τη γάτα σας να σας ξυπνάει

Δοκιμάστε αυτές τις οκτώ συμβουλές αν θέλετε απεγνωσμένα να επιστρέψετε σε μια φυσιολογική ρουτίνα ύπνου!

1.Δώστε στη γάτα σας ένα σνακ πριν τον ύπνο
Ένας από τους κύριους λόγους που η γάτα θα σας ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί είναι επειδή πεινάει. Και ανάλογα με το τι ώρα τρώει το κατοικίδιό σας, αυτό είναι λογικό. Αν ταΐζετε τη γάτα σας λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο, αυτό σημαίνει ότι μεσολαβούν πιθανώς περίπου 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων -αν σκεφτεί κανείς ότι τα αιλουροειδή έχουν στομάχια σαν τα δικά μας και τείνουν να πεινούν ξανά περίπου 8 ώρες μετά το τελευταίο τους γεύμα, αυτό είναι πολύς χρόνος μεταξύ των γευμάτων!

Δοκιμάστε λοιπόν να δώσετε στη γάτα σας ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο, όπως μια κουταλιά της σούπας τόνο, μερικά κομμάτια από την κανονική της τροφή ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε συνήθως ως λιχουδιά. Αυτό θα βοηθήσει τη γατούλα να μείνει ικανοποιημένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μην σας ξυπνήσει τόσο νωρίς.

2.Παίξτε ακριβώς πριν τον ύπνο
Αν το αιλουροειδές σας δεν έχει αρκετή δραστηριότητα ή πνευματική διέγερση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιθανό να βαριέται και να είναι γεμάτο επιπλέον ενέργεια που δεν έχει πού να πάει. Έτσι, το γατάκι σας μπορεί να είναι πιο πιθανό να σας ξυπνήσει τις πρώτες πρωινές ώρες για να προσπαθήσει να σας κάνει να παίξετε. Ωστόσο, το παιχνίδι με το κατοικίδιο ζώο σας ακριβώς πριν από τον ύπνο θα βοηθήσει τη γάτα σας να απαλλαγεί από λίγη από αυτή την υπερβολική ενέργεια. Έτσι, βγάλτε ένα ραβδί για πειράγματα ή πετάξτε ένα παιχνίδι για να το πιάσει η γάτα και παίξτε όσο περισσότερο μπορείτε. Όσο περισσότερη ενέργεια ξοδεύει το κατοικίδιό σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σας ξυπνήσει.

3.Δημιουργήστε ένα άνετο κρεβάτι γάτας δίπλα στο δικό σας
Είναι φοβερό να αγκαλιάζεστε με τη γάτα σας για έναν υπνάκο, αλλά ο ύπνος με γάτες δεν είναι πάντα ιδανικός. Όχι μόνο καταλαμβάνουν το μισό κρεβάτι παρά το μικρό τους ανάστημα, αλλά αν είστε ευαίσθητος ύπνος, κάθε κίνηση που κάνει η γατούλα στο κρεβάτι μπορεί να σας ξυπνήσει.

Για να διορθώσετε το πρόβλημα, δημιουργήστε ένα άνετο μέρος μόνο για το αιλουροειδές σας και τοποθετήστε το δίπλα στο κρεβάτι σας. Θα μπορούσε να είναι στο πάτωμα, σε ένα κομοδίνο ή σε μια κοντινή συρταριέρα- όσο είναι κοντά, η γάτα σας θα είναι μια χαρά να κοιμάται εκεί. Και μπορείτε να ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας να χρησιμοποιήσει το κρεβάτι της γάτας, αν φαίνεται επιφυλακτικό, τοποθετώντας λιχουδιές ή γατομάρα πάνω του. Μπόνους; Λιγότερες τρίχες γάτας στα σεντόνια!

4.Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια της γατούλας είναι εύκολα προσβάσιμα
Όταν η γάτα σας θέλει να παίξει στη μέση της νύχτας, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε το ξύπνημα, εξασφαλίζοντας ότι θα αφήσετε κάποια παιχνίδια για το κατοικίδιό σας. Τοποθετώντας μερικά από τα αγαπημένα αντικείμενα της γάτας σας σε ένα άλλο δωμάτιο όπου είναι εύκολα προσβάσιμα, της δίνετε κάτι να κάνει όταν είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί τη νύχτα. Και βάζοντας τα παιχνίδια έξω σε άλλο δωμάτιο, θα πρέπει να αποφύγετε να σας ξυπνήσουν για να παίξετε. Δοκιμάστε να εναλλάσσετε διαφορετικά παιχνίδια σε διαφορετικές νύχτες, ώστε η γάτα σας να μην τα βαρεθεί!

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

5.Βρείτε στη γάτα σας έναν φίλο
Μερικές φορές το να είσαι η μοναδική γάτα σε ένα σπίτι μπορεί να είναι μια πρόκληση, επειδή δεν είμαστε πάντα σε θέση να παίζουμε με τις γατούλες μας για όσο θέλουν, ούτε είμαστε πάντα στο σπίτι. Αν η γάτα σας φαίνεται να βαριέται ή να νιώθει μοναξιά, ίσως να θέλετε να της αποκτήσετε έναν φίλο με τη μορφή μιας άλλης γάτας. Φυσικά, αυτό δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, καθώς ορισμένοι άνθρωποι δεν θα έχουν τα απαραίτητα μέσα για μια δεύτερη γάτα ή κάποια αιλουροειδή μπορεί να μην συμπαθούν άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

Αν όμως έχετε τη δυνατότητα και η γάτα σας δεν είχε προβλήματα με άλλα αιλουροειδή ή κατοικίδια, μια δεύτερη γάτα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, ώστε η γάτα σας να έχει συντροφιά και ένα φιλαράκι για να παίζει μαζί του ακόμα και μέσα στη νύχτα.

6.Φορέστε ωτοασπίδες
Για όσους έχουν αιλουροειδή που μιλάνε πολύ, οι ωτοασπίδες μπορεί να είναι ο σωστός τρόπος. Αν είναι το νιαούρισμα που σας κρατάει ξύπνιους και όχι το ανεπιθύμητο παιχνίδι ή η κίνηση, τότε οι ωτοασπίδες είναι μια απλή, φθηνή επιλογή για να παραμείνετε κοιμισμένοι. Μπορεί να χρειαστεί να συνηθίσετε λίγο, αλλά αν πάρετε ένα αξιοπρεπές ζευγάρι, οι ωτοασπίδες θα πρέπει να πνίξουν τον ήχο κάθε νυχτερινής γατούλας.

7.Κρατήστε την πόρτα της κρεβατοκάμαράς σας κλειστή
Πιθανότατα, ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε να σας ξυπνήσει η γάτα σας είναι να κρατήσετε την πόρτα του υπνοδωματίου σας κλειστή και τη γατούλα σας έξω. Είτε κλείστε την πόρτα αμέσως μόλις πέσετε για ύπνο είτε βγάλτε τη γάτα σας έξω και κλείστε την πόρτα την πρώτη φορά που θα σας ξυπνήσει. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να αποφασίσει να γρατζουνίσει την πόρτα και να νιαουρίσει για να ξαναμπεί μέσα.

Αυτό μας οδηγεί στην τελευταία συμβουλή για να σταματήσετε τη γάτα σας να σας ξυπνάει…

8.Αγνοήστε τη γάτα σας
Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε να πάτε αμέσως να ελέγξετε τη γάτα όταν αρχίζει να νιαουρίζει, αλλά αν αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει σταθερά κάθε βράδυ, η γάτα σας επιδιώκει την προσοχή σας. Και συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τη συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής είναι να την αγνοήσετε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φωνάζετε στη γάτα σας, να συζητάτε μαζί της ή ακόμη και να την κοιτάτε. Θα είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου η γάτα σας θα μάθει ότι το να φωνάζει τη νύχτα δεν είναι ο τρόπος για να πάρει αυτό που θέλει.