Πώς μπορώ να σταματήσω την γάτα μου να παίζει σκληρά με το μικρό γατάκι μου; 7 συμβουλές από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς μπορώ να σταματήσω την γάτα μου να παίζει σκληρά με το μικρό γατάκι μου; 7 συμβουλές από κτηνίατρο

Όταν οι γάτες παίζουν, αυτό γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: το μοναχικό και το κοινωνικό παιχνίδι. Μέχρι τώρα, στο κοινωνικό παιχνίδι μπορεί να συμμετείχατε εσείς, αλλά μόλις φέρατε στο σπίτι ένα νέο γατάκι και αντικατασταθήκατε. Έχετε παρατηρήσει ότι κάποια από τα παιχνίδια είναι λίγο ανησυχητικά, επειδή τα γατάκια είναι τόσο μικρά!

Όταν το παιχνίδι γίνει  κάτι πιο επιθετικό και ανησυχείτε για την ασφάλεια του γατάκι σας, είναι φυσικό να παρέμβετε. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε τη μεγαλύτερη γάτα σας να γίνει λίγο πιο ήπια; Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον δεσμό μεταξύ των δύο γατών σας.

Πώς μπορώ να σταματήσω την γάτα μου να παίζει σκληρά με το μικρό γατάκι μου; 7 συμβουλές από κτηνίατρο

Οι 7 συμβουλές για να σταματήσετε την ηλικιωμένη γάτα σας να παίζει σκληρά με το γατάκι σας

1.Αποσπάστε την προσοχή
Μια βραχυπρόθεσμη λύση για το σκληρό παιχνίδι είναι να αποσπάσετε την προσοχή των γατών με παλαμάκια ή με έναν θόρυβο που τρομάζει τις γάτες σας. Αυτό δεν θα τροποποιήσει καμία συμπεριφορά, πράγμα που σημαίνει ότι το σκληρό παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει αργότερα, αλλά θα σας επιτρέψει να παρέμβετε αν γίνετε μάρτυρες ενός παιχνιδιού που έχει γίνει πολύ σκληρό ή επιθετικό.

Οι γάτες δεν πρέπει να αφήνονται να “τσακώνονται” ακόμα και αν έχουν την ίδια ηλικία, καθώς οι καβγάδες συνήθως θα χειροτερεύουν, οπότε όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, στόχος σας είναι να τις χωρίσετε. Ο ήπιος τρόμος των γατών σας θα τις κάνει να σταματήσουν, επιτρέποντάς σας να διώξετε τη μεγαλύτερη γάτα σας ή να απομακρύνετε το γατάκι από τον κίνδυνο.

2. Οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα εδαφικές και οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία. Η στιγμή που η μεγαλύτερη γάτα σας συναντά για πρώτη φορά το γατάκι σας είναι κρίσιμη. Αν η γάτα σας δείξει επιθετικότητα κατά την πρώτη τους συνάντηση, αυτό θα καθορίσει το κλίμα για τη μελλοντική τους σχέση και μπορεί να είναι ο λόγος που υπάρχει επιθετικότητα στο παιχνίδι τους. Αν αισθάνεστε ότι αυτή η γνωριμία θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα, μπορείτε να τα ξανασυστήσετε.

Κρατήστε το γατάκι σας σε άλλο δωμάτιο και παρέχετε σε αυτά ξεχωριστό νερό, τροφή, άμμο και παιχνίδια, ώστε να μην χρειάζεται να ανταγωνίζονται για τίποτα. Μπορείτε να επιτρέψετε στις γάτες σας να μυρίζουν ή να ακούνε η μία την άλλη, καθώς έτσι θα συνηθίσουν η μία την παρουσία της άλλης. Επαναφέρετε και τις δύο γάτες σταδιακά.

3.Παρέχετε παιχνίδια
Τα παιχνίδια επιτρέπουν στη γάτα σας να παραμονεύει, να κυνηγάει, να ορμάει και να δαγκώνει κάτι που δεν είναι το νέο σας γατάκι. Μπορούν να κάψουν λίγη ενέργεια και μια κουρασμένη γάτα είναι μια χαρούμενη γάτα! Μπορείτε επίσης να εμπλέξετε το γατάκι σας στο παιχνίδι, το οποίο θα ενισχύσει το δεσμό μεταξύ των δύο γατών.

Αν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έχει πολλή συσσωρευμένη ενέργεια όταν λείπετε για πολύ καιρό από το σπίτι, φροντίστε τα παιχνίδια της γάτας σας να βρίσκονται κάπου που να μπορεί να τα φτάσει. Ένα παιχνίδι που διεγείρει διανοητικά και σωματικά τη γάτα σας, όπως παζλ ή μπάλες, σημαίνει ότι η γάτα σας δεν θα εξοικονομεί ενέργεια που μπορεί να εκτονώσει αργότερα στο γατάκι!

Πώς μπορώ να σταματήσω την γάτα μου να παίζει σκληρά με το μικρό γατάκι μου; 7 συμβουλές από κτηνίατρο

4.Μοιράστε το χρόνο σας ισόποσα
Στις γάτες δεν αρέσουν οι αλλαγές και ανάλογα με το πόσο στενά δεμένοι είστε, μια νέα προσθήκη στο νοικοκυριό θα μπορούσε να αναστατώσει την ηλικιωμένη γάτα σας, αν το γατάκι της στερήσει χρόνο. Για να αποφύγετε μια σύγκρουση, βεβαιωθείτε ότι μοιράζετε το χρόνο σας και στις δύο γάτες.

Το δομημένο παιχνίδι μπορεί επίσης να λειτουργήσει. Παίξτε με τη γάτα σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για διαστήματα 10 έως 15 λεπτών σε τακτές ώρες κάθε μέρα. Θα διαπιστώσετε ότι η γάτα σας θα ανυπομονεί πραγματικά για αυτές τις συνεδρίες. Θα μπορούσατε επίσης να παίξετε και με τις δύο γάτες, γεγονός που θα τις βοηθήσει να δεθούν.

5.Time-Out
Τη στιγμή που το παιχνίδι γίνεται πολύ σκληρό, βάλτε την ηλικιωμένη γάτα σας σε time-out. Για το σκοπό αυτό, είναι καλύτερο να βγείτε εσείς και το γατάκι από το δωμάτιο. Προσπαθήστε να μην σηκώσετε τη μεγαλύτερη γάτα, καθώς η ενέργειά της θα είναι ανεβασμένη από το παιχνίδι και η περαιτέρω αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Να είστε συνεπείς, ώστε η γάτα σας να γνωρίζει ότι το σκληρό παιχνίδι θα τελειώσει το παιχνίδι.

6.Αλλάξτε τον τρόπο που παίζετε
Το άγριο παιχνίδι της ηλικιωμένης γάτας σας μπορεί επίσης να είναι κάτι που ονομάζεται επιθετικότητα κοροϊδίας ή παιχνιδιού, η οποία παρατηρείται γενικά στα γατάκια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και από μεγαλύτερες γάτες. Επειδή οι γάτες είναι φυσικοί κυνηγοί, μπορεί να καταδιώκουν, να κυνηγούν και να ορμάνε η μία στην άλλη. Οι ιδιοκτήτες τείνουν να παρατηρούν αυτή τη συμπεριφορά περισσότερο όταν απευθύνεται σε αυτούς, και μπορεί να τη δείτε πριν στραφεί εναντίον του γατιού σας.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας στο παιχνίδι. Μπορεί να φαίνεται αρκετά αθώο, αλλά αυτό διδάσκει στη γάτα σας ότι το δάγκωμα των δαχτύλων είναι αποδεκτό. Ενώ αυτό τείνει να διδάξει στη γάτα ότι το δάγκωμα ενός ανθρώπου είναι εντάξει ακούσια, μπορεί να δείτε αυτό το είδος παιχνιδιού να αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στο νέο αδελφό ή την αδελφή της. Έτσι, χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού παιχνίδια γάτας για να απασχολήσετε τη γάτα σας.

7.Ποτέ μην τιμωρείτε τη γάτα σας
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να το σημειώσετε. Μην χρησιμοποιείτε μπουκάλια με σπρέι για να διορθώσετε ανεπιθύμητη συμπεριφορά και μην φωνάζετε, μην κυνηγάτε και μην χτυπάτε τη γάτα σας σε καμία περίπτωση. Η τιμωρία θα οδηγήσει μόνο σε φόβο και θα καταστρέψει το δεσμό σας. Επιβραβεύστε την επιθυμητή συμπεριφορά αν δείτε τις γάτες σας να παίζουν καλά μαζί, πετώντας τους μια λιχουδιά.

Πώς μπορώ να σταματήσω την γάτα μου να παίζει σκληρά με το μικρό γατάκι μου; 7 συμβουλές από κτηνίατρο

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του σκληρού παιχνιδιού και της επιθετικότητας;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνετε το σκληρό παιχνίδι από την επιθετικότητα, αλλά η γλώσσα του σώματος της γάτας σας θα σας δώσει μια ένδειξη. Θα παρατηρήσετε πλευρικά άλματα ή πηδήματα όταν η γάτα σας παίζει, συχνά με κυρτή πλάτη. Τα αυτιά και η ουρά θα είναι ίσια στον αέρα, και μπορεί να υπάρχει ακόμη και κάποιο σφύριγμα, αλλά το παιχνίδι είναι γενικά ήσυχο. Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε αυτιά γυρισμένα προς τα πίσω ή ακούσετε γρύλισμα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το παιχνίδι έχει εξελιχθεί σε επιθετικότητα.

Τι κάνετε αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί;

Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει συμπε