Πώς να φορέσετε ένα κολάρο στη γάτα σας – 5 εύκολα tips

by Μυρσίνη
Πώς να φορέσετε ένα κολάρο στη γάτα σας – 5 εύκολα tips

Οι γάτες κάνουν ό,τι θέλουν και δεν φαίνεται να τις ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι γύρω τους γι’ αυτό. Όταν πρόκειται να φορέσετε ένα κολάρο στη γάτα σας, η διαδικασία μπορεί να μην είναι εύκολη. Αν η γάτα σας αντιστέκεται στη διαδικασία, η τάση σας μπορεί να είναι να τα παρατήσετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλετε ένα κολάρο (με ετικέτα αναγνώρισης) στη γάτα σας επειδή:

  • Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη γάτα σας χαθεί.
  • Μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η γάτα σας δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως αδέσποτη.
  • Μπορεί να βοηθήσει να νιώθει η γάτα σας άνετα με ιμάντες, λουριά και άλλα ρούχα.
  • Απλά πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να φορέσετε αυτό το κολάρο στη γάτα σας! Ακολουθούν πέντε συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο άγχος.

Πώς να φορέσετε ένα κολάρο στη γάτα σας – 5 εύκολα tips

Πώς να φορέσετε ένα κολάρο γάτας

1.Μετρήστε το λαιμό της γάτας σας
Πριν προσπαθήσετε να φορέσετε το νέο κολάρο της γάτας σας, καλό είναι να μετρήσετε το λαιμό της για να βεβαιωθείτε ότι το κολάρο έχει το σωστό μήκος. Αν είναι πολύ σφιχτό όταν το φοράτε, θα κάνει τη γατούλα σας να νιώθει άβολα και πιθανότατα θα αντισταθεί όταν ρυθμίσετε το κολάρο και προσπαθήσετε να το ξαναφορέσετε. Αν είναι πολύ χαλαρό, η γάτα σας θα καταλάβει πώς να το βγάλει.

Μια τέλεια εφαρμογή θα προσφέρει άνεση και θα βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να βγάλει το κολάρο. Χρησιμοποιήστε μια υφασμάτινη μεζούρα (οποιοδήποτε είδος αρκεί για μια πρόχειρη εκτίμηση) και τυλίξτε την ελαφρά γύρω από το λαιμό της γάτας σας για να προσδιορίσετε το μήκος που πρέπει να έχει το κολάρο. Το να προσθέσετε περίπου μισή ίντσα στην ένδειξη της μέτρησης είναι μια καλή ιδέα για να εξασφαλίσετε μια άνετη αλλά και άνετη εφαρμογή.

2. Αφήστε την έρευνα να ξεκινήσει

Τοποθετήστε το νέο κολάρο της γάτας σας στο πάτωμα ή σε κάποιο μέρος που της αρέσει να περνάει χρόνο, ώστε να μπορεί να διερευνήσει το κολάρο με τους δικούς της όρους. Αφήστε το κολάρο να μείνει εκεί για μία ή δύο ημέρες, ώστε να μπορέσει να πάρει τις μυρωδιές των μελών της οικογένειάς σας και η γάτα σας να συνηθίσει τη μυρωδιά, την υφή και τη συνολική παρουσία του.

Μόλις η γάτα σας φαίνεται να αισθάνεται άνετα γύρω από το κολάρο, ήρθε η ώρα να φορέσετε το κολάρο. Αν αντιστέκεται, κρατήστε το κολάρο για λίγες ημέρες ακόμα, αλλά φροντίστε να διασφαλίσετε ότι η γατούλα σας αλληλεπιδρά με αυτό κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Συνεχίστε να προσπαθείτε να φορέσετε το κολάρο μέχρι να καταφέρετε να το κάνετε χωρίς μεγάλη αντίσταση.

3. Δημιουργήστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι χαλαρή και αισθάνεται ασφαλής πριν προσπαθήσετε να της φορέσετε ένα κολάρο. Αν νιώθει ότι απειλείται ή προσβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο, είναι πιο πιθανό να αντισταθεί και μπορεί να καταλήξετε με σημάδια από γρατζουνιές στο τέλος της αλληλεπίδρασης. Χαμηλώστε τα φώτα και παίξτε απαλή μουσική ή βεβαιωθείτε ότι επικρατεί ησυχία στο δωμάτιο που βρίσκεστε.

Από εκεί και πέρα, ενθαρρύνετε τη γάτα σας να αγκαλιαστεί μαζί σας και χαϊδέψτε την για να βεβαιωθείτε για την ασφάλειά της. Μιλήστε τους ψιθυριστά και υπενθυμίστε τους ότι έχετε κατά νου μόνο το συμφέρον τους. Να είστε ουσιαστικοί και συγκεντρωμένοι. Μόλις η γάτα σας είναι ήρεμη, χαλαρή και εμπιστευτική, ήρθε η ώρα να βγάλετε σιγά-σιγά το κολάρο και να το φορέσετε απαλά.

4. Προχωρήστε σε μακροχρόνια χρήση

Η γατούλα σας δεν χρειάζεται να φοράει πάντα το κολάρο της όσο το συνηθίζει. Οι αυστηρά εσωτερικές γάτες μπορεί να χρειάζεται να το φορούν μόνο όταν έρχονται επισκέπτες ή όταν έρχονται μέσα μεταφορείς, επισκευαστές ή εργολάβοι για να εργαστούν.

Ξεκινήστε βάζοντας το νέο κολάρο της γάτας σας για περίπου 10 λεπτά κάθε φορά μέχρι να μην φαίνεται πλέον να ενοχλείται από αυτό. Στη συνέχεια, αυξήστε το χρόνο μέχρι η γάτα σας να μπορεί να φοράει το κολάρο για 24 ώρες χωρίς πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αποφασίσετε αν η γάτα σας θα πρέπει να φοράει πάντα το κολάρο της ή αν θα πρέπει να είναι υπόθεση μερικής απασχόλησης.

5. Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά

Όταν η γάτα σας σας αφήσει να της φορέσετε το νέο της κολάρο και το φοράει χωρίς διαμαρτυρία, είναι καλή ιδέα να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά με λιχουδιές και καθησυχαστικά χάδια και αγκαλιές. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τη γάτα σας να καταλάβει ότι είστε ευχαριστημένοι με την αποδοχή του κολάρου και ότι είναι ασφαλής ακόμη και με το κολάρο τοποθετημένο στο λαιμό της.

Δεν χρειάζεται να επιβραβεύετε τη γατούλα σας κάθε μέρα που φοράει με επιτυχία το κολάρο της. Απλά κάντε το κάθε φορά που σας αφήνει να το φορέσετε με ελάχιστη έως καθόλου διαμαρτυρία. Μόλις το κολάρο φορεθεί με επιτυχία, οι ανταμοιβές θα πρέπει να σταματήσουν. Η γάτα σας θα πρέπει τότε να είναι ευτυχής που φοράει το κολάρο της – ή τουλάχιστον να συμπεριφέρεται έτσι.

Πώς να φορέσετε ένα κολάρο στη γάτα σας – 5 εύκολα tips

Συμπέρασμα

Είτε έχετε μία γάτα είτε δώδεκα, αυτές οι συμβουλές και τα κόλπα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία συνήθειας της γάτας στο κολάρο πιο εύκολη και συνολικά πιο αποτελεσματική. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μόνο μία συμβουλή ή μπορεί να χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι πολλές από αυτές μέχρι να έχετε επιτυχία. Όπως και να έχει, μην το βάζετε κάτω!

Προτεινόμενα