Πώς να γνωρίσετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική – 11 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς να γνωρίσετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική – 11 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Η εισαγωγή νέων γατών μπορεί να είναι μια πρόκληση. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη αν η μία γάτα έχει ζήσει όλη της τη ζωή ως η μοναδική γάτα σε ένα νοικοκυριό ή αν η μία γάτα είχε πολύ λίγη κοινωνικοποίηση σε νεαρή ηλικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι ασυνήθιστο αυτή η γάτα να δείχνει σημάδια επιθετικότητας προς την άλλη γάτα, και αυτό μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να οδηγήσει στο να μην δεθούν οι δύο γάτες και, στη χειρότερη, να τσακωθούν. Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση της επιθετικότητας, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος και πολλή επιμονή και συνέπεια για να ενθαρρύνετε μια αρμονική σχέση μεταξύ των δύο αιλουροειδών.

Είτε εισάγετε γάτες για πρώτη φορά, είτε έχετε γάτες που δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά μαζί, είτε επαναφέρετε μια γάτα και υπάρχει επιθετικότητα, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε στην ενθάρρυνση ενός πιο ειρηνικού περιβάλλοντος.

Πώς να γνωρίσετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική – 11 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Οι 11 συμβουλές για να εισαγάγετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική

1. Μην τις αφήσετε να το λύσουν μόνες τους

Ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν την αντίληψη ότι αν αφήσουν τις επιθετικές γάτες να τα βγάλουν πέρα και να τα βάλουν μεταξύ τους, θα επιλυθεί η κατάσταση. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο άγχος και να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η μη επιθετική γάτα θα βρει την όλη εμπειρία οδυνηρή και δύσκολη και θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πλησιάσει την επιθετική γάτα στο μέλλον.

2. Στειρώστε τες

Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικοί από τους στειρωμένους αρσενικούς ή θηλυκούς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε δύο ή περισσότερους στο ίδιο σπίτι. Οι γάτες είναι εδαφικές, και ακόμη και αν οι γάτες είναι συνομήλικοι, μπορεί να επιδιώξουν να ασκήσουν την εξουσία τους σε άλλες γάτες. Υπάρχουν και άλλα οφέλη από τη στείρωση των αρσενικών γατών. Είναι λιγότερο πιθανό να το σκάσουν, και οι στειρωμένες γάτες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν συν ότι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
3. Δώστε τους χώρο

Δώστε σε κάθε μια από τις γάτες το δικό της χώρο μακριά από την άλλη. Ιδανικά, ο χώρος θα πρέπει να βρίσκεται σε ξεχωριστά δωμάτια. Αφήστε τους χρόνο να συνηθίσουν το σημείο τους πριν από την γνωριμία των γατών και αν τα πράγματα ανάψουν, μπορείτε να απομακρύνετε κάθε γάτα στο δικό της χώρο.

4. Δώστε τους περισσότερο χώρο

Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να παρέχετε πρόσθετους χώρους για να χαλαρώνουν οι γάτες σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ονυχοδρόμια και κρεβάτια, ώστε να μπορούν να έχουν τουλάχιστον από ένα η καθεμία. Θα πρέπει επίσης να έχετε ένα κουτί άμμου για κάθε γάτα, συν ένα επιπλέον, και μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πέρκες και άλλες θέσεις για να πηγαίνουν οι γάτες σας και να δροσίζονται ή να φεύγουν από τη μέση.

Πώς να γνωρίσετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική – 11 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

5. Αγνοήστε τον επιθετικό

Αν μια γάτα γίνεται επιθετική, είναι πολύ εύκολο να κάνετε φασαρία γύρω από αυτή τη γάτα, παρέχοντάς της αγάπη σε μια προσπάθεια να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τη συμπεριφορά της. Ωστόσο, η γάτα σας θα νιώσει ότι επαινείται για τις επιθετικές της ενέργειες, ενθαρρύνοντάς την έτσι να γίνει ξανά επιθετική στο μέλλον.

6. Επιβραβεύστε τη θετική συμπεριφορά

Αντί να ταλαιπωρείτε την επιθετική σας γάτα όταν δείχνει επιθετικές τάσεις, θα πρέπει να την επαινείτε, να την αγαπάτε και να την ανταμείβετε ακόμη και με μια γευστική λιχουδιά, όταν αφήνει τις άλλες γάτες ή όταν μυρίζει ήρεμα και περιποιείται τις άλλες γάτες. Αρχικά, θα πρέπει να επιβραβεύετε τις γάτες κάθε φορά που κάνουν κάτι θετικό και φροντίστε να το κάνετε κάθε φορά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα με την οποία επιβραβεύετε μέχρι, τελικά, να μην χρειάζεται να τις επαινέσετε ή να τις επιβραβεύσετε καθόλου.
7. Δοκιμάστε φερομόνες

Οι φερομόνες ηρεμίας είναι φυσικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν τυχόν άγχος στις γάτες. Είναι πιο αποτελεσματικές σε ορισμένες γάτες από ό,τι σε άλλες και αν η γάτα σας είναι πραγματικά εκνευρισμένη, τότε οι φερομόνες μπορεί να μην βοηθήσουν να καθαρίσει η κόκκινη ομίχλη. Αξίζουν όμως μια δοκιμή και πολλοί ιδιοκτήτες έχουν απολαύσει την επιτυχία με αυτούς τους τύπους προϊόντων.

8. Χωρίστε τα

Αν μία από τις γάτες σας είναι επιθετική, πρέπει να τις χωρίσετε. Ιδανικά, δεν θα πρέπει να μπείτε στη μέση του καυγά, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να κάνουν σοβαρές ζημιές. Κερδίστε την προσοχή τους και, στη συνέχεια, απομακρύνετε τις γάτες και μεταφέρετε τις σε ξεχωριστούς χώρους για να ηρεμήσουν.
9. Εισάγετε σταδιακά

Ποτέ μην προσπαθήσετε να κάνετε μια εισαγωγή με βιασύνη. Ξεκινήστε με το να έχετε τις γάτες χωριστά, ιδανικά με ένα εμπόδιο όπως μια πύλη ανάμεσά τους. Αφήστε τις να συνηθίσουν τη μυρωδιά και τη θέα της άλλης. Μόλις μπορέσουν να καθίσουν ή να κάνουν τις δουλειές τους χωρισμένες από ένα εμπόδιο, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις συστήσετε για λίγα λεπτά κάθε φορά. Αν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται βίαια, χωρίστε τα και περιμένετε να δοκιμάσετε ξανά μέχρι την επόμενη μέρα.

10. Ενθαρρύνετε την περιποίηση

Μερικοί ιδιοκτήτες είχαν τύχη βάζοντας λάδι τόνου στις γάτες τους. Είναι τόσο απασχολημένες με το να γλείφουν το λάδι τόνου και να περιποιούνται η μία την άλλη που ουσιαστικά ξεχνούν να είναι επιθετικές. Ωστόσο, αυτό αφήνει το τρίχωμα της γάτας σας κολλώδες και καλυμμένο με λάδι τόνου!
11. Αποσπάστε τους την προσοχή

Αν μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας χρησιμοποιώντας παιχνίδια, φαγητό ή λιχουδιές, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να ηρεμήσει η επιθετική συμπεριφορά και αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό όταν συναντιούνται, οι γάτες σας μπορεί να χάσουν την επιθυμία να παλέψουν.

Πώς να γνωρίσετε δύο γάτες όταν η μία είναι επιθετική – 11 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Συμπέρασμα

Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εισαγάγετε γάτες που είναι επιθετικές μεταξύ τους. Πρέπει να το κάνετε αργά και να μην πιέζετε την κατάσταση για να διασφαλίσετε ότι οι αιλουροειδείς φίλοι σας δεν θα αγχωθούν υπερβολικά. Βεβαιωθείτε ότι έχουν τους δικούς τους χώρους στους οποίους μπορούν να αποσυρθούν και δοκιμάστε την απόσπαση της προσοχής ως κύρια τεχνική σας. Αν δεν τα καταφέρετε, οι φερομόνες ή ακόμη και το λάδι τόνου θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να τα βοηθήσουν να δεθούν.