Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Οι καταιγίδες μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για ορισμένα κατοικίδια ζώα και μπορεί να είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μερικές τεχνικές στο μανίκι μας για να βοηθήσουμε να ηρεμήσουν οι γάτες μας κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ζείτε σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται τακτικά καταιγίδες, καθώς οι επαναλαμβανόμενες καταιγίδες μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές για την ανήσυχη γάτα σας.

Το άγχος της καταιγίδας στις γάτες δεν είναι τόσο συχνό όσο στους σκύλους, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα όταν εμφανιστεί. Η γάτα σας μπορεί να βλάψει ακούσια εσάς ή τον εαυτό της κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο τα κατοικίδια ζώα να εξαφανίζονται όταν ξεγλιστρούν από μια πόρτα ή ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας

1.Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι
Αν και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πολύ έντονα ότι πρέπει να αφήνουν τις γάτες τους να περνούν χρόνο στην ύπαιθρο, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Εάν η γάτα σας είναι εσωτερική/εξωτερική, τότε πρέπει να την φέρετε και να την κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας. Αν η αγχωμένη γάτα σας αφεθεί έξω κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, είναι πολύ πιθανό να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του φόβου και του πανικού της ή να χαθεί.

Ακόμα και αν η γάτα σας ζει σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να της παρέχετε έναν χώρο που είναι ημι-υπαίθριος, όπως ένα υπόστεγο ή γκαράζ που είναι αρκετά ασφαλές για να την κρατήσει περιορισμένη. Μόλις η γάτα σας μπει μέσα, βάλτε όλους στο νοικοκυριό να συνεργαστούν για να κρατήσουν τη γάτα μέσα στο σπίτι. Μην ανοίγετε τα παράθυρα, ακόμη και αν έχουν σίτες, και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το άνοιγμα των θυρών.

2.Παρέχετε ένα ήρεμο περιβάλλον
Οι γάτες είναι ευαίσθητες στα χαοτικά περιβάλλοντα και αν η γάτα σας έχει ήδη άγχος καταιγίδας, τότε η παραμονή σε ένα χαοτικό εσωτερικό περιβάλλον θα αυξήσει το άγχος της. Δημιουργήστε ένα καταπραϋντικό περιβάλλον μέσα στο σπίτι για τη γάτα σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει περιορισμό της έκθεσης της γάτας σας σε φασαριόζικα παιδιά και δυνατές τηλεοράσεις ή να διατηρείτε το σπίτι σκοτεινό και χωρίς μεγάλες ποσότητες θορύβου.

Ένα καταπραϋντικό περιβάλλον για τη γάτα σας μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που είναι για εσάς. Η γάτα σας δεν θα ηρεμήσει από τα κεριά και την αρωματοθεραπεία, και ορισμένα από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τις γάτες. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ένα περιβάλλον που να είναι ηρεμιστικό για μια γάτα, το οποίο συνήθως αποτελείται από περιορισμένο θόρυβο και ελάχιστη έως καθόλου έκθεση σε πράγματα που μπορεί να μοιάζουν με απειλές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και άλλων κατοικίδιων ζώων. Προσφέροντας πολλαπλά άνετα κρεβάτια και μέρη για να επιλέξουν να κρυφτούν και παρέχοντας όλους τους βασικούς πόρους, όπως τροφή, νερό και τα αποχωρητήρια, σε κοντινή απόσταση, ώστε να μην χρειάζεται να πάνε μακριά για να πάρουν αυτό που χρειάζονται.

3.Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο ασφαλές σημείο
Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, η γατούλα σας πιθανότατα θα εκτιμήσει το γεγονός ότι έχει το δικό της ειδικό σημείο που αισθάνεται ασφαλές και ηρεμιστικό. Ορισμένες γάτες μπορεί να θέλουν ένα άνετο κρεβάτι ή έναν σωρό από τα ρούχα σας για να ξαπλώσουν, ενώ άλλες γάτες μπορεί να θέλουν έναν στενό χώρο με περιορισμένα πράγματα μέσα σε αυτόν.

Αν γνωρίζετε ήδη ότι η γάτα σας θα τρέξει σε μια συγκεκριμένη ντουλάπα ή κάτω από ένα κρεβάτι μόλις ξεσπάσει η καταιγίδα, τότε προσπαθήστε να κάνετε αυτόν τον χώρο άνετο και ασφαλή γι’ αυτήν εκ των προτέρων. Κρατήστε αυτόν τον χώρο ειδικά για τη γάτα σας και μην αφήνετε άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους να καταλαμβάνουν αυτόν τον χώρο.

Για να βοηθήσετε πραγματικά στη διαχείριση του άγχους της, η γάτα σας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτόν τον ασφαλή χώρο συνεχώς και όχι μόνο κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Διαφορετικά, μπορεί να αρχίσει να αποκτά αρνητική χροιά και να γίνει αγχωτικός για τη γάτα σας.

Πώς να ηρεμήσετε μια γάτα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας: 10 συμβουλές εγκεκριμένες από κτηνίατρο

4. Κρατήστε τη γάτα σας απασχολημένη
Η απόσπαση της προσοχής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην πανικοβάλλεται η αγχωμένη γάτα σας καθ’ όλη τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Αν μπορείτε να παρέχετε παιχνίδια ή παζλ που αρέσουν στη γάτα σας, τότε αυτά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από το να προσπαθείτε να διδάξετε στη γάτα σας να παίζει με κάτι καινούργιο.

Η απόσπαση της προσοχής και η εστίαση σε κάτι άλλο εκτός από τον καιρό κατά τη διάρκεια της καταιγίδας μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να μειώσει το άγχος. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε πολύ παιχνίδι πριν από μια καταιγίδα για να βοηθήσετε τη γάτα σας να απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ενέργεια και να αυξήσει το δεσμό της.

5.Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το θόρυβο
Ο θόρυβος μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικός για τις γάτες με την ευαίσθητη ακοή τους. Αν το σπίτι σας αισθάνεται θόρυβο και έξω μαίνεται μια θορυβώδης καταιγίδα, τότε η γάτα σας είναι πιο πιθανό να αισθανθεί άγχος και φόβο.

Ορισμένες γάτες μπορεί να προτιμούν ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς υπερβολικούς ήχους, ενώ κάποιες άλλες θα εκτιμήσουν την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο που είναι ανοιχτά σε χαμηλή ένταση για να βοηθήσουν στο να μπλοκαριστούν οι ήχοι της καταιγίδας. Φροντίστε να κλείνετε τα παράθυρα, τις περσίδες, τις κουρτίνες και τις πόρτες για να βοηθήσετε στον αποκλεισμό των εξωτερικών θορύβων της καταιγίδας. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κρατήσετε τη γάτα σας σε έναν εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας, ώστε να υπάρχουν πολλά στρώματα τοίχων, επίπλων, διακοσμητικών στοιχείων και άλλων πραγμάτων που εμποδίζουν τους ήχους. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες λίστες αναπαραγωγής με καταπραϋντική μουσική για γάτες ή προ-φορτωμένα ηχεία που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.

6.Προσφέρετε λιχουδιές και άνεση
Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα πιο καταπραϋντικό για τη γάτα σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας από το να έχετε απλώς την άνεση του εαυτού σας κοντά σας. Η γάτα σας μπορεί να θέλει να καθίσει κοντά σας ή ακόμη και στην αγκαλιά σας. Μπορείτε να προσφέρετε αγκαλιές και καταπραϋντικές κουβέντες για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει ασφάλεια.

Οι λιχουδιές είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει παρηγοριά. Οι λιχουδιές από τη φύση τους έχουν θετική χροιά. Παρέχοντας λιχουδιές στη γατούλα σας κατά τη διάρκ