Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας νιώθει μοναξιά – 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

by Μυρσίνη
Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας νιώθει μοναξιά – 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα και τείνουν να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μόνες τους, ακόμη και όταν άλλοι άνθρωποι βρίσκονται μαζί τους στο σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ μακριά και φαίνεται να γνωρίζουν πάντα πού βρίσκονται οι άνθρωποί τους και τι κάνουν. Έτσι, είναι κατανοητό να σκεφτεί κανείς ότι ενώ οι γάτες αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους, δεν τις πειράζει να είναι μόνες τους.

Αλλά όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορεί να νιώθουν μοναξιά. Δεν το παθαίνουν όλες οι γάτες, αλλά όσο περισσότερο μένουν μόνες τους στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μοναξιάς. Ακολουθούν μερικά σημάδια μιας μοναχικής γάτας που πρέπει να προσέξετε.

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας νιώθει μοναξιά – 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Τα 7 σημάδια για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι μόνη

1.Ατυχήματα στην τουαλέτα
Το να έχει ατυχήματα έξω από το κουτί της άμμου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αν το κουτί της άμμου δεν φροντίζεται όπως θα έπρεπε, η γατούλα σας μπορεί να προτιμά να χρησιμοποιήσει το κουτί άμμου σε κάποιο πιο καθαρό μέρος. Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως οι νεφροπάθειες και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ατυχήματα στις γάτες στο μπάνιο. Αν αποκλείσετε αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, η γατούλα σας μπορεί να έχει ατυχήματα επίτηδες. Η συμπεριφορά αυτή προκαλείται από το άγχος, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς. Οι πιθανότητες, όμως, είναι ότι η γάτα σας θα δείξει και άλλα σημάδια μοναξιάς, αν αυτός είναι ο λόγος για τα προβλήματα με το κατούρημα.

2. Αυξημένες συνήθειες ύπνου
Ως νυκτόβια ζώα, οι γάτες θα κοιμούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, η τυπική γάτα κοιμάται μεταξύ 12 και 18 ωρών την ημέρα! Ορισμένες γάτες κοιμούνται ακόμη περισσότερο, ειδικά όταν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο, αν η γάτα σας φαίνεται να κοιμάται όλη μέρα και όλη νύχτα, επιλέγει να μην αλληλεπιδρά με τα μέλη της οικογένειας ή να μην συμμετέχει σε παιχνίδια ή/και κρύβεται μακριά από τη δράση όταν κανονικά θα ήταν κοντά, μπορεί να υποφέρει από μοναξιά.

3. Ξαφνική επιθετικότητα
Όταν μια γάτα νιώθει μοναξιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης ή ακόμα και κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το χτύπημα του χεριού ενός ανθρώπινου συντρόφου ή τόσο επικίνδυνο όσο το ξύσιμο ενός παιδιού που προσπαθεί να παίξει μαζί του. Ορισμένες γάτες αρχίζουν ακόμη και να τσιμπάνε τους συντρόφους τους από απογοήτευση. Αν η γατούλα σας αρχίσει ξαφνικά να δείχνει σημάδια επιθετικότητας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αισθάνεται μοναξιά, είτε χρόνια είτε απλώς εκείνη τη στιγμή.

4.Υπερβολική φωνητική επικοινωνία
Ένα άλλο σημάδι μοναξιάς στις γάτες είναι η υπερβολική φωνητική επικοινωνία. Οι γάτες που κανονικά δεν “μιλάνε” μπορεί να αρχίσουν να νιαουρίζουν στη μέση της νύχτας. Οι γάτες που τους αρέσει να μιλάνε περιστασιακά μπορεί να αρχίσουν να το κάνουν ασταμάτητα, μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή σας. Όσο περισσότερη προσοχή τους προσφέρετε, τόσο περισσότερο θα μιλούν μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μοναξιάς τους.

5.Καταστροφή του νοικοκυριού
Κανείς δεν θέλει να επιστρέφει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς και να αντικρίζει έναν γδαρμένο καναπέ, κατεστραμμένα παπούτσια ή ένα μασημένο βιβλίο. Ωστόσο, αυτός είναι ένας κίνδυνος όταν η γάτα σας νιώθει μοναξιά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που οι γάτες γίνονται καταστροφικές όταν απογοητεύονται λόγω μοναξιάς. Κάποιες θα σκίσουν ένα κομμάτι χαλί στη γωνία μιας ντουλάπας, ενώ άλλες θα κάνουν κομμάτια τις κουρτίνες.

6. Συνεχής προσκόλληση
Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβετε ότι η γάτα σας μπορεί να νιώθει μοναξιά είναι αν είναι σταθερά κολλημένη πάνω σας όποτε βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτό οφείλεται στο πόσο πολύ τους λείπετε όταν δεν είστε εκεί για να περάσετε χρόνο μαζί τους. Όσο περισσότερο λείπετε από το σπίτι, τόσο χειρότερη θα γίνεται η προσκόλληση όσο περνάει ο καιρός. Ορισμένες γάτες θα προσκολληθούν μόνο στο άτομο με το οποίο είναι περισσότερο δεμένες, ενώ άλλες θα προσκολληθούν σε οποιονδήποτε τυχαίνει να βρίσκεται κοντά τους.

7. Μια αλλαγή στις συνήθειες περιποίησης

Αν οι γάτες σας νιώθουν μοναξιά, είναι πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η μοναξιά. Όταν αρχίζει η κατάθλιψη, η γάτα μπορεί να μην ενδιαφέρεται να φροντίσει τις βασικές της ανάγκες. Θα εξακολουθούν να κάνουν τα πράγματα που χρειάζονται για να επιβιώσουν, όπως το φαγητό και το ποτό, αλλά θα σταματήσουν πολλές από τις συνήθειες περιποίησης. Η μοναξιά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος, το οποίο μπορεί να κάνει το αιλουροειδές σας να περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό του σε σημείο που να δημιουργούνται φαλακρά σημεία.

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας νιώθει μοναξιά – 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Πώς να περιορίσετε τη μοναξιά της γάτας σας

Ευτυχώς, η γάτα σας δεν χρειάζεται να παραμείνει να αισθάνεται μοναξιά, ακόμη και αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το πρόγραμμα εργασίας και των υποχρεώσεών σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να περιορίσετε τη μοναξιά της γατούλας σας και να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξαναγίνει μοναχική στο μέλλον. Ακολουθούν μερικές επιλογές που μπορείτε να εξετάσετε.

Περάστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί

Αν δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο με τη γάτα σας κάθε μέρα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα μοναξιάς ακόμα και όταν είστε μαζί της στο σπίτι. Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα παίζοντας παιχνίδια και αγκαλιάζοντας τη γάτα σας, χωρίς άλλους περισπασμούς γύρω σας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν ζείτε μια πολυάσχολη ζωή, αλλά η υγεία και η ευημερία της γάτας σας αξίζουν την προσπάθεια.

Φέρτε μια άλλη γάτα στο νοικοκυριό σας
Ένας πολύ καλός τρόπος για να περιορίσετε τη μοναξιά της γάτας σας είναι να εισαγάγετε μια συντροφιά γάτας με την οποία θα μπορεί να περνάει το χρόνο της όταν τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας δεν είναι κοντά. Μια άλλη γάτα θα δώσει στο σημερινό σας γατάκι κάποιον να παίξει και να αλληλεπιδράσει μαζί του, οπότε δεν θα σκέφτεται τόσο πολύ ότι του λείπετε, και θα είναι πιο φρόνιμο και καλομαθημένο όταν βρίσκεστε στο σπίτι.

Επενδύστε σε ξύστρες για γάτες και διαδραστικά παιχνίδια
Αν μια δεύτερη γάτα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς ή ακόμα και αν είναι, μπορείτε να μειώσετε την πλήξη της γάτας σας εισάγοντας στο περιβάλλον της νέες ξύστρες γάτας, στύλους και διαδραστικά παιχνίδια. Οι ξύστρες γάτας και οι στύλοι θα δώσουν στη γάτα σας μια διέξοδο για να απελευθερώσει τη συσσωρευμένη ενέργειά της, ενώ τα διαδραστικά παιχνίδια θα την κρατήσουν απασχολημένη και θα διεγείρουν το μυαλό της, ώστε να μην έχει χρόνο να βαρεθεί ή να νιώσει μοναξιά. Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές όπως ποντίκια με κινητήρα, ταΐστρες παζλ και ψάθες αναζήτησης τροφής.

Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας νιώθει μοναξιά – 7 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Συμπέρασμα

Ναι, οι γάτες μπορεί να νιώθουν μοναξιά, ειδικά όταν κανείς δεν