Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 

by Μυρσίνη
Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 

Το να διασφαλίσουμε ότι τα κατοικίδιά μας είναι ευτυχισμένα και υγιή είναι ύψιστη προτεραιότητα για όλους τους γονείς κατοικίδιων ζώων και ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι το παιχνίδι. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι απαραίτητος για τη γάτα σας, ειδικά για μια γάτα εσωτερικού χώρου, επειδή διασφαλίζει ότι λαμβάνει επαρκή πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα. Το παιχνίδι ενθαρρύνει τη γάτα σας να σηκωθεί και να κινηθεί και να εξασκήσει δεξιότητες όπως το πηδηματάκι, το κυνήγι και το κυνηγητό.

Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν να παίζουν με παιχνίδια, αλλά πώς διασκεδάζουμε τη γάτα που δεν της αρέσουν; Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παίξετε με τη γάτα σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια. Έτσι, είτε βρίσκεστε εδώ για την πιο ιδιότροπη γάτα είτε θέλετε να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις επειδή η γάτα σας έχει βαρεθεί λίγο τα συνηθισμένα παιχνίδια της, υπάρχει κάτι για να δελεάσετε ακόμα και τα πιο καθιστικά αιλουροειδή.

Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 
Οι 10 τρόποι για να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια

1.Παίζοντας κυνηγητό
Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν να τις κυνηγούν, ειδικά αν στο τέλος παίρνουν μια λιχουδιά. Φυσικά, πριν παίξετε μαζί τους με αυτόν τον τρόπο, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι μία από αυτές. Σε γενικές γραμμές, μια γάτα θα σταθεί στο τέλος ενός διαδρόμου ή στην άλλη πλευρά ενός δωματίου και θα σας κοιτάξει πίσω καθώς απομακρύνεται με βήματα.

Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας για να βεβαιωθείτε ότι διασκεδάζει, επειδή μια γάτα που δεν διασκεδάζει θα θεωρήσει το κυνηγητό ως επιθετική συμπεριφορά. Αν η ουρά της γάτας σας είναι σηκωμένη, αυτό συνήθως σημαίνει ότι περνάει καλά. Μια ουρά που είναι κατεβασμένη μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας τρέχει μακριά φοβισμένη.

2. Ελαφρύ παιχνίδι
Οι γάτες λατρεύουν τις αντανακλάσεις του φωτός, όπως όταν πιάνετε το φως με έναν καθρέφτη χειρός ή ένα ρολόι και το στοχεύετε στον τοίχο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε τη γάτα σας να κινηθεί με ελάχιστη προσπάθεια εκ μέρους σας. Οι δείκτες λέιζερ λειτουργούν επίσης, αλλά προσέξτε- αν τους φωτίσετε στα μάτια της γάτας σας, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Μπορεί να γίνει πολύ απογοητευτικό για τη γάτα σας να προσπαθεί συνεχώς και να αποτυγχάνει να πιάσει το φως. Για να αποφύγετε κάθε απογοήτευση, τελειώστε χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο που η γάτα σας μπορεί να πιάσει με επιτυχία.

3.Δημιουργήστε μέρη για να κρύβεται η γάτα σας
Οι γάτες είναι θηρευτές και τους αρέσει να κρύβονται και να πετάγονται έξω στο θήραμά τους. Δημιουργήστε τους ένα μέρος για να κρύβονται, όπως ένα χαρτόκουτο, ή ακόμη και ρίξτε μια πετσέτα πάνω από το τραπέζι του καφέ σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τις δελεάσετε κρεμώντας κάτι στην είσοδο της κρυψώνας τους, όπως ένα φτερό, και να τις παρακολουθήσετε να προσπαθούν να ορμήσουν πάνω του.

4. Διασκέδαση στο διαδίκτυο
Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για τη γάτα σας. Μια ταμπλέτα θα λειτουργούσε καλύτερα, ώστε η γάτα σας να μπορεί να βλέπει καθαρά την οθόνη. Υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να κάνετε τη γάτα σας να είναι ενεργή από αυτό, οπότε οι εφαρμογές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο περιστασιακά. Αλλά τα κινούμενα ψάρια, τα ποντίκια και άλλα μικρά ζωάκια θα κεντρίσουν σίγουρα την περιέργεια της γάτας σας!

Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 

5.Μπάλες χαρτιού
Αυτό που σε εμάς φαίνεται βαρετό, θα συναρπάσει τη γάτα σας, ακόμα και όταν είναι σκουπίδι! Τσαλακώστε ένα κομμάτι χαρτί και κυλήστε το στο πάτωμα. Φροντίστε να πετάξετε το χαρτί όταν πάτε για ύπνο, αλλιώς θα γίνει κομφετί μέχρι το πρωί. Τα ρολά χαρτιού τουαλέτας λειτουργούν επίσης για αυτό το παιχνίδι. Θα κυλήσουν απροσδόκητα όταν η γάτα σας τα χτυπήσει και η γάτα σας θα διασκεδάσει ατελείωτα.

6. Χάρτινη σακούλα
Κρατήστε μερικές καθαρές χάρτινες σακούλες μετά τα ψώνια από το παντοπωλείο. Η γάτα σας θα απολαύσει την εξερεύνηση της σακούλας. Θα ορμήσει πάνω της, θα τη χτυπήσει και θα τη γρατζουνίσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα τροφής στις σακούλες, καθώς ορισμένα ανθρώπινα τρόφιμα είναι τοξικά για τις γάτες.

7. Πλαστικό μπουκάλι
Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι καλά βιδωμένο και κυλήστε το πλαστικό μπουκάλι προς το μέρος τους. Οι απρόβλεπτες κινήσεις του μπουκαλιού και ο κούφιος ήχος θα κάνουν τη γάτα να τρέχει να το κυνηγήσει. Μπορείτε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον βάζοντας μέσα άψητο ρύζι ή λίγο νερό για να το βαραίνει ελαφρώς.

Αυτό θα παράγει επίσης διαφορετικούς ήχους, οι οποίοι θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της γάτας σας. Τα πλαστικά μπουκάλια κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη, οπότε παίξτε μαζί τους για να δείτε ποιο βρίσκει η γάτα σας πιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, ένα κολοσσιαίο μπουκάλι μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για τη γάτα σας!

Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 

8. Διδάξτε ένα κόλπο
Υπάρχουν πολλά κόλπα που μπορείτε να διδάξετε στη γάτα σας και αυτό που απαιτείται είναι χρόνος, υπομονή και λιχουδιές. Ξεκινήστε με το “κάτσε” ή το “φέρε”. Επιβραβεύστε τη συμπεριφορά που προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε και συνδυάστε την με τη λέξη σύνθημα.

9. Στήστε μια διαδρομή με εμπόδια
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που έχετε στο σπίτι για να στήσετε μια πορεία εμποδίων. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να περάσει κάτω, πάνω και γύρω από τα εμπόδια, δελεάζοντάς την με λιχουδιές.

10. Συλλογή τροφής
Κρύψτε νόστιμες λιχουδιές στο σπίτι ή σε ένα δωμάτιο και βάλτε τη γάτα σας να τις κυνηγήσει, συλλέγοντας η ίδια μια υπέροχη σειρά από λιχουδιές. Εναλλακτικά, πετάξτε το μπολ με την τροφή και σκορπίστε τις κροκέτες τους στο πάτωμα της κουζίνας ή του διαδρόμου και βάλτε την να δουλέψει για το δείπνο της.

Πώς να παίξετε με μια γάτα χωρίς παιχνίδια: 10 ασφαλής επιλογές σύμφωνα με κτηνίατρο 

Συμπέρασμα

Το παιχνίδι με τη γάτα σας δεν απαιτεί πάντα εμπορικά παιχνίδια- μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο ένα παλιό μπουκάλι νερό θα την διασκεδάσει για λίγο. Το παιχνίδι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τη γάτα σας σε πνευματική και σωματική διέγερση, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό σας. Ελπίζουμε, λοιπόν, να βρήκατε κάτι που λειτουργεί για εσάς και τη γάτα σας!