Πώς να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες: 10 χρήσιμες συμβουλές

by Μυρσίνη
Πώς να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες: 10 χρήσιμες συμβουλές

Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε διάφορα πράγματα, όσες φορές κι αν προσπαθήσετε να τις σταματήσετε. Είτε πρόκειται για τις νέες σας κουρτίνες είτε για έπιπλα, πάντα θα βρίσκετε τη γάτα σας πάνω τους ή να αιωρείται πάνω τους. Αυτό είναι φυσικό για σχεδόν κάθε ράτσα γάτας για διαφορετικούς λόγους.

Από τη μία πλευρά, η γάτα σας μπορεί να φαίνεται ευτυχισμένη καθισμένη από πάνω, αλλά οι κουρτίνες σας θα καταστραφούν ή θα κομματιαστούν. Σε χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να μην είστε σε θέση να τις αποκαταστήσετε. Αυτό είναι κρίμα, ειδικά όταν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες;

Αρκετές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό, οι οποίες μάλιστα έχουν δοκιμαστεί από πολλούς ιδιοκτήτες γατών. Αυτές οι συμβουλές δεν θα σώσουν μόνο τις κουρτίνες σας, αλλά θα βοηθήσουν επίσης τη γάτα σας να υιοθετήσει υγιείς συμπεριφορές. Ας μάθουμε λοιπόν 11 συμβουλές για να σταματήσετε τη γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες: 10 χρήσιμες συμβουλές

Γιατί οι γάτες σκαρφαλώνουν;

Πριν σταματήσετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες, πρέπει να γνωρίζετε γιατί το κάνουν ακόμα και αυτό. Τι τις κάνει να σκαρφαλώνουν πράγματα από το πουθενά; Σύμφωνα με τον Dr. Carlo Siracusa, το να σκαρφαλώνουν σε κουρτίνες είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γάτες, ανεξάρτητα από τη ράτσα, την ηλικία και το φύλο τους.

Έτσι, είτε έχετε μια γάτα ράτσας χαμηλής ή μέτριας ενέργειας είτε μια υψηλής ενέργειας (Αβησσυνίας), η γάτα σας θα σκαρφαλώσει σε κάθε κάθε κατακόρυφο και οριζόντιο αντικείμενο. Σε αυτά περιλαμβάνονται κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, ακόμα και δέντρα.

Η αναρρίχηση αποτελεί πρόβλημα μόνο με τις γάτες επειδή οι ιδιοκτήτες δεν περιμένουν αυτή τη συμπεριφορά από τα κατοικίδιά τους. Μπορεί να είναι επιζήμια ή ανεπιθύμητη για το σπίτι σας. Εάν οι γάτες έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε χώρους με κουρτίνες, είναι πιθανό να τις καταστρέψουν, επειδή είναι στη φύση τους. Έτσι, είναι προτιμότερο να τους προσφέρετε ευκαιρίες να διοχετεύσουν την ενέργειά τους με έναν αποδεκτό τρόπο.

Πώς μπορώ να σταματήσω τη γάτα μου από το να με ξυπνάει; 8 χρήσιμες συμβουλές

Οι 10 συμβουλές για να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες

Μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει σε κουρτίνες και να της διδάξετε μια αποδεκτή εναλλακτική συμπεριφορά. Παρακάτω θα βρείτε 11 χρήσιμες συμβουλές για να απαγορεύσετε στη γάτα σας να σκαρφαλώνει σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι σας:

1.Επιλέξτε κατακόρυφες περσίδες
Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τη γάτα σας να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες είναι να απομακρύνετε όλους τους πειρασμούς από το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κουρτίνες του σπιτιού σας με κάθετες περσίδες. Λειτουργούν το ίδιο με τις κουρτίνες, αλλά η γάτα σας δεν θα τις αγαπήσει τόσο πολύ.

Οι κατακόρυφες περσίδες επιτρέπουν στη γάτα σας να κρυφοκοιτάζει έξω και να απολαμβάνει την παρατήρηση των πουλιών. Το καλύτερο είναι ότι αυτές οι περσίδες είναι διαθέσιμες σχεδόν για κάθε μέγεθος παραθύρου. Μπορείτε επίσης να τα ανοίγετε ή να τα κλείνετε γρήγορα για να επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέρχεται στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με την πάροδο του χρόνου, η γάτα σας θα συνηθίσει αυτή την αλλαγή. Σύντομα, θα βρει ένα άλλο αντικείμενο για να σκαρφαλώσει.

2.Προσφέρετε στη γάτα σας ένα κάθισμα στο παράθυρο
Μπορείτε να σώσετε τις κουρτίνες σας από το να γίνουν θύμα της γάτας σας, προσφέροντάς της ένα εναλλακτικό κάθισμα. Απλώς χρειάζονται ένα μέρος για να σκαρφαλώνουν και να κρυφοκοιτάζουν από το παράθυρο για να βλέπουν τι συμβαίνει έξω.

Αν η γάτα σας αρχίσει να κάθεται στις κάθετες περσίδες σας, μπορείτε να τις σώσετε τοποθετώντας μια περσίδα στο παράθυρο. Το καλό είναι ότι η τοποθέτηση πέρκας είναι σχετικά εύκολη και μπορείτε να ανοίγετε τις περσίδες οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα σας θα έχει πάντα ένα μέρος για να βλέπει έξω αντί να έρχεται σε επαφή με τις κουρτίνες.

Οι πέρκες παραθύρου διατίθενται σε πολλαπλά μεγέθη, σχέδια και στυλ. Έτσι, μπορείτε να αποκτήσετε μία ανάλογα με τις ανάγκες σας.

3. Προσθέστε έναν συναγερμό
Εάν έχετε την τάση να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας έξω, δεν μπορείτε να είστε παρόντες στο σπίτι σας για να σταματήσετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώσει στην κουρτίνα. Τότε είναι που η εγκατάσταση ενός συναγερμού μπορεί να σας βοηθήσει να τρομάξετε τη γάτα σας από το να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε έναν μικρό συναγερμό με ανιχνευτή κίνησης κοντά στην κουρτίνα σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν συναγερμό πόρτας κοντά στην κουρτίνα σας, ο οποίος ενεργοποιείται και απενεργοποιείται κάθε φορά που η γάτα σας πλησιάζει τις περσίδες.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες: 10 χρήσιμες συμβουλές

4.Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία κτηνίατρο
Αν το σκαρφάλωμα στις κουρτίνες είναι μια νέα συμπεριφορά, είναι πιθανό να αισθάνεται άγχος ή στρες και ίσως χρειαστεί να την πάτε στον κτηνίατρο.

Ένας κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να διαγνώσει το πρόβλημα του κατοικίδιου ζώου σας και να βρει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Το πρόβλημα πιθανότατα θα είναι η συμπεριφορά ή η ψυχική υγεία της γάτας σας. Ανάλογα με τη θεραπεία του κτηνιάτρου, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα και να αφήσει τις κουρτίνες σας ήσυχες.

5.Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο στις κουρτίνες
Στις γάτες δεν αρέσει η υφή ή ο ήχος του αλουμινόχαρτου. Έτσι, μπορείτε να το εφαρμόσετε στις κουρτίνες σας για να αποτρέψετε τη γάτα από το να τις αγγίζει ή να κάθεται πάνω τους. Το καλύτερο σημείο για να χρησιμοποιήσετε αλουμινόχαρτο είναι το κάτω μέρος της κουρτίνας. Με αυτόν τον τρόπο, η γάτα δεν θα έχει αρκετό κράτημα για να σκαρφαλώσει πιο πάνω.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ταινία διπλής όψης αντί για αλουμινόχαρτο για να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά της γάτας σας. Όπως και το αλουμινόχαρτο, έτσι και στις γάτες δεν αρέσει η κολλώδης αίσθηση της ταινίας στα πόδια τους. Έτσι, δεν θα προτιμούν να πλησιάζουν τις κουρτίνες σας συνολικά.

6.Ψεκάστε εσπεριδοειδή στις κουρτίνες σας

Αν σας αρέσουν οι DIY μέθοδοι, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σπρέι εσπεριδοειδών για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να πλησιάσει τις κουρτίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή στις γάτες δεν αρέσει η μυρωδιά των εσπεριδοειδών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών και των πορτοκαλιών, καθώς είναι πολύ ευαίσθητη για τη μύτη τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε το σπρέι είναι να αγοράσετε ένα αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή λεμονιού και να προσθέσετε μερικές σταγόνες σε νερό για να ετοιμάσετε ένα αποτρεπτικό. Φυσικά, το σπρέι μπορεί να είναι ευχάριστο στη μύτη σας, αλλά οι γάτες σας θα μισήσουν τη μυρωδιά του.

Απλά ψεκάστε το μείγμα κοντά και πάνω στις κουρτίνες σας τακτικά και βεβαιωθείτε ότι η μυρωδιά είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κρατάει τη γάτα σας μακριά.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να σκαρφαλώνει στις κουρτίνες: 10 χρήσιμες συμβουλές

7.Παρέχετε μια εναλλακτική λύση
Αν όλες οι παραπάνω συμβουλές αποτύχουν και δεν ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια, δοκιμάστε να αγοράσετε έναν πύργο γατούλας με ψηλά κάγκελα για να δώσετε στη γάτα σας μια εναλλακτική λύση