Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

by Μυρσίνη
Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

Οι γάτες γεννιούνται για να γρατζουνάνε, όμως ενώ σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες γατών μπορούν να υπομείνουν το περίεργο ατύχημα με το ξύσιμο, το επίμονο ξύσιμο στην πόρτα είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Το “ακατάλληλο” ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει αγωνία στον ιδιοκτήτη και τη γάτα, να προκαλέσει απώλεια ύπνου αν το ξύσιμο γίνεται στην πόρτα του υπνοδωματίου και να προκαλέσει ζημιά στην πόρτα και το πλαίσιο της. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει 11 τρόπους για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το ξύσιμο στην πόρτα και τι πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκαλέσει ζημιές στο σπίτι σας.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

Γιατί μπορεί η γάτα μου να ξύνει την πόρτα;

Εάν η γάτα σας ξύνει τακτικά την πόρτα σας, υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που μπορεί να το κάνει: επειδή θέλει να μπει μέσα ή προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο μια γάτα μπορεί να ξύνει την πόρτα είναι ότι θέλει να μπει στο δωμάτιο. Μπορεί να θέλει να περάσει χρόνο μαζί σας, να έχει ένα αγαπημένο σημείο ύπνου μέσα στο δωμάτιο ή να θέλει να εξερευνήσει. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, οπότε αν θέλουν κάτι στο δωμάτιο, συνήθως θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να το αποκτήσουν.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να ξύνουν είναι ότι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας. Αν είναι ώρα για φαγητό ή αν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να σας ειδοποιήσουν, θα κάνουν θόρυβο για να σας κάνουν να τις προσέξετε.

Δίνοντας προσοχή στη γάτα σας και παρατηρώντας τη συνήθη συμπεριφορά της μπορεί να είναι το στοιχείο για να καταλάβετε γιατί ξύνεται στην πόρτα. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να μην υπάρχει κανένας άλλος λόγος εκτός από το ότι η γάτα θέλει να τεντωθεί για τα καλά ή να ακονίσει τα νύχια της.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα

1. Παρέχετε ψυχαγωγία

Μερικές φορές, ο πιο απλός λόγος είναι η απάντηση- η γάτα σας μπορεί να βαριέται και να αναζητά ψυχαγωγία. Εάν η γάτα σας δεν έχει επαρκή ψυχαγωγία με τη μορφή παιχνιδιών, ξύστρων ή άλλων κατοικίδιων ζώων, είναι πιθανό να ενεργήσει από πλήξη. Αυτό περιλαμβάνει και το ξύσιμο. Αν η πόρτα είναι κλειστή και βρίσκεστε πίσω της, θα την ξύσει για να φτάσει σε εσάς, αν είστε η μόνη πηγή ψυχαγωγίας της.

Το να έχετε στη διάθεσή σας μια εναλλαγή παιχνιδιών για τη γάτα σας, τα οποία μπορείτε να αλλάζετε κάθε λίγες μέρες, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια που σκοτώνουν την πλήξη, όπως οι κυνηγοί φτερών ή οι τροφοδότες παζλ, μπορούν να διασκεδάσουν τη γάτα σας για ώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαρτάται λιγότερο από εσάς για διασκέδαση και εσείς θα έχετε λίγη ηρεμία.

2.Δώστε τους αρκετές ξύστρες

Το ξύσιμο είναι μια φυσική, έμφυτη συμπεριφορά για τις γάτες. Ωστόσο, πολλές φορές, δεν είναι κάτι που μπορούν να ελέγξουν. Εάν δεν παρέχονται κατάλληλες επιφάνειες ξύστρες, η γάτα σας θα βρει κάτι άλλο που να της αρέσει να ξύνεται.

Η παροχή ξύστρων ή χαρτονένιων ξύστρων στο σπίτι μπορεί να σταματήσει τη γάτα σας από το να ξύνεται σε ένα δελεαστικό πλαίσιο πόρτας. Οι ξύστρες από χαρτόνι στο πάτωμα είναι ιδιαίτερα καλές για τις ηλικιωμένες γάτες ή τις γάτες με προβλήματα στις αρθρώσεις, και εξακολουθούν να προσφέρουν μια καλή επιφάνεια ξυσίματος και ένα τέντωμα.

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

3.Ελέγξτε ότι δεν πεινάνε

Αν η γάτα σας συνήθως ταΐζεται λίγο νωρίτερα το βράδυ, μπορεί να πεινάει όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες είναι κυνηγοί- δεν τρώνε όλη την τροφή τους με τη μία (συνήθως). Στο φυσικό τους περιβάλλον, θα τρώνε λίγο και συχνά καθώς πιάνουν θήραμα, κάτι που ισχύει για τις περισσότερες γάτες. Αν η γάτα σας έχει ξεμείνει από τροφή, θα ξύνει την πόρτα για να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας ώστε να την ταΐσετε.

Αν τρώνε ξηρά τροφή, το να σκορπίσετε λίγη στο δωμάτιο μπορεί να λειτουργήσει ως κυνήγι θησαυρού και να τις διασκεδάσει, ενώ παράλληλα να διασφαλίσετε ότι δεν θα πεινάσουν. Το να τα ταΐζετε αργότερα ή να χρησιμοποιείτε έναν χρονομετρημένο τροφοδότη μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η αναπροσαρμογή της ώρας του γεύματος της γάτας σας πριν πάτε για ύπνο μπορεί να τις αποτρέψει από το να σας ενοχλούν από την πόρτα λόγω πείνας.

4. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή

Αν η γάτα σας δεν έχει κανέναν άλλο λόγο να ξύνεται εκτός από το ότι της λείπετε, σκεφτείτε να αφήσετε την πόρτα ανοιχτή. Αν είναι ασφαλές να το κάνετε, μια ανοιχτή πόρτα μπορεί να τις προσκαλέσει να κουρνιάσουν για να κοιμηθούν μαζί σας.

Εάν η γάτα σας δεν μπορεί να σας αφήσει μόνη της ή αγχώνεται όταν δεν είστε στο σπίτι, μπορεί να πάσχει από άγχος αποχωρισμού. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας βιώνει άγχος αποχωρισμού, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας- μπορεί να σας δώσει συμβουλές και καθοδήγηση.

5. Δώστε τους το δικό τους χώρο

Η δημιουργία ενός δωματίου που η γάτα σας μπορεί να έχει δικό της είναι ένας καλός τρόπος για να την κρατήσετε μακριά από την πόρτα σας. Ένα δωμάτιο που χρησιμοποιεί κατακόρυφους χώρους, όπως περβάζια παραθύρων, ισχυρά ράφια και δέντρα για γάτες, μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να νιώσει ασφάλεια και άνεση, καθώς στις γάτες αρέσει να βρίσκονται σε ψηλό σημείο.

Τα παράθυρα είναι επίσης ιδανικά για τις γάτες, και στις περισσότερες αρέσει να κάθονται και να παρακολουθούν τον κόσμο να περνάει. Εάν έχετε ένα δωμάτιο με παράθυρο στο οποίο μπορεί να περνάει χρόνο η γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλισμένο και κλειστό ανά πάσα στιγμή, καθώς είναι πιθανό το σύνδρομο του ψηλού ύψους (τραυματισμοί που προκαλούνται από πτώση από ύψος).

Πώς να σταματήσετε μια γάτα να ξύνει την πόρτα – 11 συμβουλές και κόλπα

6.Αγνοήστε τα

Αν έχετε δοκιμάσει άλλες επιλογές και έχετε προσφέρει όλα όσα χρειάζεται και θέλει η γάτα σας, ίσως χρειαστεί να την αγνοήσετε. Εάν η γάτα σας δεν προκαλεί ζημιές με το ξύσιμο, ίσως είναι καλύτερο να μην της δώσετε την προσοχή που θέλει.

Το ξύσιμο μπορεί να είναι μια συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή χωρίς πραγματικό λόγο εκτός από το “επειδή προκαλεί αντίδραση”, οπότε το να μην τους δίνετε καμία αντίδραση ή προσοχή όταν ξύνουν την πόρτα μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι ο χρόνος και η ενέργεια που χρειάζονται για να ξύνουν επίμονα δεν αποφέρει πλέον αποτελέσματα, οπότε θα φύγουν και θα βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί σε ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποια ασθένεια.

7.Χρησιμοποιήστε catnip

Το catnip(Nepeta cataria) είναι γνωστό ότι κάνει μερικές γάτες να συμπεριφέρονται ανόητα και τρελά. Αν η γάτα σας αντιδρά στο γατόνιπ, το να πασπαλίζετε λίγο σε μια περιοχή μακριά από την πόρτα μπορεί να προσφέρει έναν ακαταμάχητο αντιπερισπασμό. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τη γάτα σας από το να ξύνει την πόρτα.

Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν συνδυάζεται με ένα παιχνίδι, καθώς η γάτα σας θα έχει μια διέξοδο για την τρελή ενέργεια που μπορεί να προσφέρει το catnip. Εάν η γάτα σας δεν αντιδρά στο catnip, το αποξηραμένο αργυροβότανο (Actinidia polygama) ή η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι δύο άλλα βότανα που μπορούν να παράγουν παρόμοια ευφορική και ηρεμιστική επίδραση στις γάτες.