Πώς να σταματήσετε τις γάτες από το να σκοτώνουν πουλιά: 7 πιθανοί τρόποι

by Μυρσίνη
Πώς να σταματήσετε τις γάτες από το να σκοτώνουν πουλιά: 7 πιθανοί τρόποι

Οι γάτες μας μπορούν εύκολα να μας ξεγελάσουν και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι γλυκά, στοργικά κατοικίδια που δεν θα πείραζαν ποτέ ούτε μύγα. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο εξημερωμένα αιλουροειδή εξακολουθούν να έχουν μια έμφυτη τάση για κυνήγι θηραμάτων. Οι γάτες μπορούν να κάθονται κοντά σε ένα παράθυρο και να παρακολουθούν τα πουλιά για ώρες και αν επιτρέπετε στη γάτα σας να βγαίνει έξω, μπορεί ακόμη και να σας φέρνει ένα δώρο από καιρό σε καιρό.

Είτε πρόκειται για τη γάτα σας που σκοτώνει πουλιά είτε για μια αγριόγατα από τη γειτονιά, υπάρχουν τρόποι για να δώσετε τέλος σε αυτό. Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε ότι οι γάτες κάνουν αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν και δεν πρέπει να τιμωρούνται επειδή ακολουθούν τα ένστικτά τους.

Πώς να σταματήσετε τις γάτες από το να σκοτώνουν πουλιά: 7 πιθανοί τρόποι

Κορυφαίοι 7 τρόποι για να σταματήσετε τις γάτες να σκοτώνουν πουλιά

1. Φέρτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι

Η απλούστερη λύση για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να σκοτώνει πουλιά είναι να την κρατήσετε μέσα στο σπίτι. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής, αλλά είναι μια ασφαλέστερη κατάσταση τόσο για τα πουλιά όσο και για τη γάτα σας. Ο χειμώνας είναι συνήθως η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε αυτή τη μετάβαση, καθώς λιγότερα πουλιά βρίσκονται έξω και πιθανότατα προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο μακριά από το κρύο.

Δεν χρειάζεται να στερήσετε εντελώς το χρόνο της γάτας στην ύπαιθρο. Η εγκατάσταση ενός αίθριου για γάτες ή η αγορά μιας σκηνής για γάτες εξακολουθεί να επιτρέπει στη γάτα σας να απολαμβάνει τον καθαρό αέρα και τα ερεθίσματα της φύσης χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ίδια ή άλλα ζώα.

2. Βάλτε τη γάτα σας να φοράει κολάρο με κουδούνι

Οι γάτες είναι πιο επιτυχημένες στο κυνήγι όταν έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν κρυφά τη λεία τους χωρίς να γίνουν αντιληπτές. Βάζοντας ένα κουδούνι στο κολάρο τους θα δώσετε στα τοπικά πουλιά ένα προειδοποιητικό μήνυμα κάθε φορά που η γατούλα σας τριγυρνάει κρυφά. Φυσικά, αυτό δεν εγγυάται ότι δεν θα πιάσουν άλλα πουλιά, αλλά ο αριθμός των πουλιών που θα σκοτώνονται πιθανότατα θα μειωθεί.

3. Κρατήστε τις γάτες σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της περιόδου φυγής των πτηνών

Η εποχή της πτερόρροιας συμβαίνει όταν τα νεαρά πουλιά μεγαλώνουν και εργάζονται ακόμη για την ανάπτυξη των φτερών τους για να πετάξουν. Είναι σύνηθες αυτά τα νεαρά πουλιά να πέφτουν από τις φωλιές τους ή να προσπαθούν να πετάξουν πριν τα φτερά τους είναι έτοιμα. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει επίσης ότι η γάτα σας έχει ένα εύκολο θήραμα που την περιμένει. Η μείωση του αριθμού των πουλιών που σκοτώνονται γύρω από το σπίτι σας είναι τόσο απλή όσο το να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι μέχρι να εγκαταλείψουν όλα τα μικρά πουλιά τη φωλιά τους.

Πώς να σταματήσετε τις γάτες από το να σκοτώνουν πουλιά: 7 πιθανοί τρόποι

4. Αποφύγετε το σούρουπο και την αυγή

Αν και είναι ασφαλέστερο να κρατάτε τις γάτες μέσα στο σπίτι ανά πάσα στιγμή, καταλαβαίνουμε γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προτιμούν να αφήνουν τους αιλουροειδείς φίλους τους να εξερευνούν την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσβασή τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, τα πουλιά έρχονται και φεύγουν από τις φωλιές τους κυρίως κατά τη διάρκεια του σούρουπου και της αυγής. Κρατώντας τη γάτα σας μέσα σε αυτές τις ώρες, μειώνετε την πιθανότητα να παρακολουθούνται τα πουλιά.
5. Βγάλτε την έξω μόνο με λουρί

Η εκπαίδευση της γάτας σας ώστε να αισθάνεται άνετα σε ένα λουρί και να περπατάει με λουρί μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά θα αξίζει τον κόπο. Η γάτα σας θα εξακολουθήσει να βγαίνει έξω και να εξερευνά, αλλά δεν θα έχει τόση ελευθερία ώστε να εξακολουθεί να σκοτώνει τα πουλιά γύρω από την ιδιοκτησία σας.

6. Χρησιμοποιήστε έναν φράχτη για γάτες

Αν η γάτα σας έχει την τάση να περιπλανιέται σε ολόκληρη τη γειτονιά, ίσως να σκεφτείτε να αγοράσετε έναν ασύρματο φράχτη για γάτες. Η γάτα σας θα φοράει ένα κολάρο με συνδεδεμένο έναν δέκτη και μια κεντρική μονάδα δημιουργεί μια ζώνη γύρω από την ιδιοκτησία σας. Εάν η γάτα σας προσπαθήσει να βγει έξω από την περιοχή, τότε ο δέκτης θα στείλει είτε έναν τόνο είτε μια στατική διόρθωση για να την ωθήσει να επιστρέψει στη ζώνη. Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα μαθαίνουν γρήγορα πού βρίσκονται τα όρια και τείνουν να παραμένουν στη δική τους αυλή.
7. Υιοθετήστε ή φιλοξενήστε αδέσποτα

Μερικές φορές δεν είναι καθόλου η γάτα σας που σκοτώνει τα πουλιά. Αντ’ αυτού, είναι ένα τοπικό αδέσποτο που κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε το αδέσποτο και να του δώσετε ένα ζεστό, φιλόξενο σπίτι ή προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε τη γάτα, ώστε να μην μείνει στους δρόμους. Λάβετε υπόψη σας ότι ορισμένες άγριες γάτες μπορεί να μην είχαν καμία ανθρώπινη επαφή στο παρελθόν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αδέσποτα μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν πλήρως στην εξημερωμένη ζωή. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι κοντινοί άνθρωποι που θα καλωσορίσουν αυτές τις άγριες γάτες ως γάτες αχυρώνα για να κρατήσουν τον πληθυσμό των τρωκτικών τους σε χαμηλά επίπεδα.

Πώς να σταματήσετε τις γάτες από το να σκοτώνουν πουλιά: 7 πιθανοί τρόποι

Συμπέρασμα

Οι πραγματικοί φιλόζωοι συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αγώνα να αποδεχτούν ότι οι γάτες τους θα σκοτώσουν πουλιά, ενώ δεν θέλουν να πάθουν κακό τα ζώα. Αν η γάτα σας έχει έντονο κυνηγετικό ένστικτο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να της επιτρέψετε να συνεχίσει να βλάπτει την τοπική άγρια ζωή. Ελπίζουμε ότι αυτός ο κατάλογος θα σας βοηθήσει να σώσετε τα πουλιά στην αυλή σας, ενώ παράλληλα θα δώσετε στη γάτα σας τη διεγερτική ζωή που της αξίζει.

Προτεινόμενα