Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οι μητέρες γάτες πειθαρχούν τα γατάκια τους ως μέρος της φυσιολογικής συμπεριφοράς και της κοινωνικοποίησης των αιλουροειδών. Οι μητέρες βοηθούν τα γατάκια τους να κατανοήσουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλες γάτες, να παίζουν με ασφάλεια με τους συντρόφους τους και να τους διδάσκουν ποιες συμπεριφορές είναι εκτός ορίων. Πώς όμως το κάνουν αυτό;

Οι περισσότερες μητέρες γάτες, που ονομάζονται και βασίλισσες, ξεκινούν με το να απομακρύνουν τα γατάκια από την κατάσταση στην οποία συμπεριφέρονται άσχημα. Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο γατάκι ότι πρέπει να το κάνουν με τους όρους της μαμάς αν θέλουν να πάρουν προσοχή ή να παίξουν. Αν το γατάκι επιμένει, η βασίλισσα θα κλιμακώσει τη διόρθωση σφυρίζοντας το γατάκι ή χτυπώντας το στο κεφάλι.

Ας δούμε σε βάθος πώς οι μητέρες γάτες πειθαρχούν και διορθώνουν τα γατάκια τους.

Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Πειθαρχία έναντι διόρθωσης

Όσον αφορά την τροποποίηση της συμπεριφοράς των ζώων, υπάρχει διαφορά μεταξύ πειθαρχίας και διόρθωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η πειθαρχία είναι μια τιμωρία ή μια αρνητική συνέπεια για ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Όταν σκέφτεστε την πειθαρχία των ανθρώπινων παιδιών, η τιμωρία ή η αφαίρεση ενός προνομίου θεωρείται πειθαρχία. Αυτή η μέθοδος τροποποίησης της συμπεριφοράς λειτουργεί με τους ανθρώπους επειδή μπορούμε να τους εξηγήσουμε γιατί δέχονται την τιμωρία.

Για τα ζώα, ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, δεν μπορείτε να εξηγήσετε τις συνέπειες με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, αν το γατάκι σας κατουράει στο πάτωμα αντί για το κουτί της άμμου και δεν το βρίσκετε παρά μόνο 2 ώρες μετά το συμβάν, το να του φωνάζετε δεν ωφελεί. Δεν έχουν ιδέα γιατί είστε αναστατωμένοι και δεν μπορούν να κάνουν τη σύνδεση μεταξύ του ότι ουρεί στο πάτωμα και του ότι είστε θυμωμένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων δυσκολεύονται με την εκπαίδευση νεαρών ζώων. Πρέπει να σκέφτεστε διαφορετικά, επειδή τα ζώα σκέφτονται διαφορετικά.

Για παράδειγμα, αν πιάσετε το γατάκι σας επ’ αυτοφώρω να ουρεί στο πάτωμα και το μεταφέρετε αμέσως στο κουτί της άμμου με μια επίπληξη, θα συνδέσει την επίπληξη και τη διόρθωση με τις πράξεις του. Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Για να μπορέσει η γάτα σας να κάνει αυτή τη συσχέτιση, όμως, η συνέπεια πρέπει να είναι άμεση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μητέρες γάτες δεν πειθαρχούν αλλά διορθώνουν τα γατάκια τους. Ένα σφύριγμα ή ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι ένας τρόπος για να πουν: “Σταμάτα το”. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι διορθώσεις από τις μητέρες γάτες λειτουργούν είναι ότι είναι άμεσες, πράγμα που είναι σημαντικό.

Οι μητέρες γάτες απομακρύνονται

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία εκπαίδευσης για τα νεαρά γατάκια είναι η προσοχή. Είτε πρόκειται για μια μαμά γάτα είτε για μια ανθρώπινη μαμά, το να απομακρύνεστε κατά τη διάρκεια σκληρού παιχνιδιού ή όταν ένα γατάκι γίνεται πολύ απαιτητικό, τους στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η συμπεριφορά τους δεν τους φέρνει αυτό που θέλουν. Αυτή είναι συχνά η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι βασίλισσες για να διορθώσουν τη γέννα τους.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε δράση όταν έρθει η ώρα να απογαλακτιστούν τα γατάκια και να αρχίσουν να τρώνε κανονική γατοτροφή. Η μητέρα, κάποια στιγμή, θα απομακρυνθεί από το γατάκι της όταν αυτό προσπαθήσει να θηλάσει. Το γατάκι μπορεί να επιστρέψει και να προσπαθήσει μερικές φορές πριν το μήνυμα εμπεδωθεί, αλλά η μητέρα θα απομακρύνεται κάθε φορά, μην επιτρέποντας τη συμπεριφορά. Τελικά, το γατάκι θα συνειδητοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να θηλάσει και θα επιλέξει να φάει γατοτροφή.

Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Φωνητικές διορθώσεις

Όταν η απομάκρυνση με τα πόδια δεν διορθώνει μια συμπεριφορά, οι μητέρες γάτες ανεβάζουν τους τόνους και διορθώνουν τα γατάκια τους με γρυλίσματα, διεκδικητικά νιαουρίσματα ή σφύριγμα. Αυτές θεωρούνται συμπεριφορές που αυξάνουν την απόσταση και τα γατάκια τις καταλαβαίνουν ενστικτωδώς από τη γέννησή τους. Κάθε φορά που φέρνετε ένα νεαρό γατάκι σε ενήλικες γάτες, θα το δείτε να σφυρίζει. Αυτή είναι η κοινωνικοποίηση των γατών στα καλύτερά της.

Στα γατάκια αρέσει να χτυπάνε τις ουρές των άλλων γατών, να τις δαγκώνουν και να ορμάνε πάνω τους σε μια προσπάθεια να παίξουν. Το σφύριγμα των ενήλικων γατών προς αυτά είναι ουσιαστικά η γλώσσα των γατών που σημαίνει: “Κόφτε το!”. Τρομάζει το γατάκι για να σταματήσει τη συμπεριφορά και του μαθαίνει να είναι ευγενικό στο παιχνίδι του.

Σωματικές διορθώσεις

Οι μητέρες γάτες θα χρησιμοποιήσουν σύντομες σωματικές διορθώσεις με τα γατάκια τους. Αυτή είναι μια αποτελεσματική πειθαρχία από μια μητέρα προς τα γατάκια της, αλλά είναι μια μορφή που οι άνθρωποι δεν πρέπει να μιμούνται. Η μαμά θα δαγκώσει ελαφρά ή θα χτυπήσει το γατάκι στο κεφάλι όταν δεν παίρνει το μήνυμα να σταματήσει μια συμπεριφορά. Η μητέρα ξέρει ακριβώς πόση σωματική πίεση πρέπει να χρησιμοποιήσει για να περάσει το νόημά της χωρίς να πληγώσει το γατάκι.

Πώς πειθαρχούν οι μητέρες γάτες τα γατάκια τους; Πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Λήψη υποδείξεων από τους συνομήλικους

Τα γατάκια δεν μαθαίνουν μόνο από τις μητέρες τους- μαθαίνουν από όλους και όλα γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των άλλων γατάκια. Η αλληλεπίδραση με τα συνομήλικά τους αποτελεί βασικό μέρος της πρώιμης κοινωνικοποίησης. Η πιο σημαντική έννοια που μαθαίνουν από αυτή την αλληλεπίδραση είναι η αναστολή δαγκώματος (αυτό ισχύει και για τα κουτάβια). Η αναστολή δαγκώματος είναι η έννοια του να μετριάζουν πόση δύναμη βάζουν πίσω από το δάγκωμά τους. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα γατάκια μαθαίνουν να βάζουν τα δόντια τους στο χέρι σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χωρίς να δαγκώνουν και να προκαλούν βλάβη.

Το μαθαίνουν αυτό επειδή κάθε φορά που δαγκώνουν πολύ δυνατά το συνομήλικό τους, το γατάκι που δέχεται τη δαγκωνιά βγάζει μια δυνατή κραυγή και τρέχει μακριά. Αυτό τερματίζει το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί αρνητική συνέπεια της συμπεριφοράς. Με την πάροδο του χρόνου, τα γατάκια μαθαίνουν ότι πρέπει να μετριάζουν τη δύναμη του δαγκώματός τους αν δεν θέλουν να τελειώσει το παιχνίδι.

Τα γατάκια ή τα κουτάβια που μεγαλώνουν χωρίς τις μητέρες τους ή τους συνομηλίκους τους έχουν συχνά προβλήματα συμπεριφοράς καθώς μεγαλώνουν, επειδή τους λείπει η σημαντική κοινωνικοποίηση που συνήθως λαμβάνουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα ορφανά γατάκια που τρέφονται με μπιμπερό θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται με ασφαλείς ενήλικες γάτες και άλλα γατάκια για υγιή ανάπτυξη.