Πώς σημαδεύουν οι γάτες την περιοχή τους; Αυτοί είναι οι 5 συνηθισμένοι τρόποι

by Μυρσίνη
Πώς σημαδεύουν οι γάτες την περιοχή τους; Αυτοί είναι οι 5 συνηθισμένοι τρόποι

Οι γάτες, όπως και πολλά άλλα ζώα, σημαδεύουν την περιοχή τους για να στείλουν διάφορα μηνύματα. Αλλά αν δεν είστε άπταιστοι στη γλώσσα των αιλουροειδών, ορισμένες από τις μεθόδους τους φαίνονται αινιγματικές ή, ακόμη χειρότερα, καταστροφικές. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους σημαδεύουν την επικράτειά τους είναι το μαρκάρισμα με ούρα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γάτες σηματοδοτούν την επικράτειά τους -και γιατί το κάνουν- μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε δύσκολες καταστάσεις με τον τριχωτό σας φίλο.

Πώς εξημερώθηκαν οι γάτες; – Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι 5 τρόποι με τους οποίους οι γάτες σηματοδοτούν την επικράτειά τους

1. Μαρκάροντας

Πρώτα απ’ όλα: στις γάτες, το μαρκάρισμα διαφέρει από την κανονική ούρηση. Όταν οι γάτες μαρκάρουν, στέκονται όρθιες και αποβάλλουν μια μικρή ποσότητα ούρων σε κάθετες επιφάνειες (όπως τοίχους και έπιπλα), σε αντίθεση με το να σκύβουν για να ουρήσουν στην τουαλέτα τους. Η μυρωδιά είναι επίσης πιο έντονη από τα ούρα της γάτας.

2. Γρατζουνούν

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γάτες σημαδεύουν την περιοχή τους είναι το ξύσιμο, το οποίο τις βοηθά να αφήνουν πίσω τους τόσο οπτικό όσο και οσφρητικό σημάδι. Όταν οι γάτες ξύνουν, τα νύχια τους παγιδεύουν λίγο από το άρωμά τους από τους αδένες γύρω από τις πατούσες τους, δημιουργώντας ένα είδος “υπογραφής” που τις αναγνωρίζει ως τον ιδιοκτήτη της επικράτειας.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γάτες ξύνουν τους τοίχους είναι για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Τα αιλουροειδή είναι εδαφικά πλάσματα και συχνά επιδίδονται σε μια τέτοια συμπεριφορά για να σηματοδοτήσουν το περιβάλλον τους και επομένως να νιώσουν ασφάλεια και ηρεμία.

Οι πατούσες περιέχουν πολυάριθμους αρωματικούς αδένες, οπότε όταν ξύνουν τους τοίχους, η γάτα σας αφήνει στην πραγματικότητα σημάδια και αρώματα στον τοίχο, διεκδικώντας την περιοχή για τον εαυτό της. Τα αγαπημένα σημεία στα οποία οι γάτες αρέσκονται να γρατζουνάνε τους τοίχους ως τρόπο επισήμανσης της επικράτειάς τους περιλαμβάνουν:

  • Κοντά στις εισόδους και τις εξόδους του σπιτιού
  • Στο αγαπημένο τους δωμάτιο στο σπίτι
  • Στην αγαπημένη τους θέση ύπνου

Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά των αιλουροειδών που τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και του ανήκειν. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια της γάτας μπορεί να είναι αγχωτική για τον άνθρωπο, γι’ αυτό είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αποτρέψετε το αιλουροειδές σας από το να επιδίδεται σε ξύσιμο τοίχων.

3. Τρίψιμο

Οι γάτες έχουν τόνους αρωματικών αδένων, όπως το μέτωπο, τα μάγουλα, το πηγούνι και η βάση της ουράς τους. Το τρίψιμο ενεργοποιεί αυτούς τους αδένες και μεταφέρει φερομόνες σε όποια επιφάνεια έρχεται σε επαφή η γάτα, χαρακτηρίζοντάς την ως δική της.
4. Φωνητικά

Οι ήχοι είναι ένα ακόμη εργαλείο στην εργαλειοθήκη της γάτας για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Για παράδειγμα, μπορεί να σφυρίξουν ή να γρυλίσουν για να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους απέναντι σε έναν αντίπαλο ή εισβολέα που προσπαθεί να εισέλθει στην περιοχή τους. Φυσικά, οι γάτες κάνουν επίσης πολλούς χαρούμενους ήχους για να σημαδέψουν την περιοχή τους με στοργή, όπως το γουργουρητό και το νιαούρισμα.
5. Σωματικές επιδείξεις

Τέλος, οι γάτες χρησιμοποιούν μερικές φορές φυσικά σήματα για να επικοινωνήσουν οπτικά την επικράτειά τους. Αυτό μπορεί να έρθει με τη μορφή ενός έντονου κοιτάγματος, μιας φουσκωμένης ουράς και σώματος, μιας κυρτής πλάτης και πολλά άλλα.

Πόσο συχνή είναι η λύσσα στις άγριες γάτες; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Γιατί οι γάτες σηματοδοτούν την επικράτειά τους;

Τώρα που ξέρουμε πώς το κάνουν, ας μιλήσουμε για το γιατί οι γάτες σημαδεύουν την επικράτειά τους. Είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά για όλες τις γάτες, τόσο τις κατοικίδιες όσο και τις άγριες.

Όταν οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους, μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, όπως πότε ήταν εκεί τελευταία φορά, πόσο καιρό πριν, ακόμα και πόσο υγιείς είναι:
Για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες

Οι γάτες έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Αφήνοντας σημάδια μυρωδιάς, μπορούν να επικοινωνούν την παρουσία, την ταυτότητα και την κατάστασή τους σε άλλες γάτες. Αυτό τις βοηθά να καθορίσουν τη θέση τους στην κοινωνική ιεραρχία και να διαχειριστούν τις σχέσεις τους.
Για να αποκρούουν απειλές

Η σήμανση της επικράτειάς τους με οπτικά στοιχεία, ήχους και μυρωδιές χρησιμεύει επίσης ως προειδοποίηση τόσο για τις γάτες όσο και για τα άλλα ζώα ότι βρίσκονται στην επικράτεια μιας γάτας. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γάτες εξωτερικού χώρου που πρέπει να κρατήσουν άλλα ζώα μακριά από την τροφή και το καταφύγιο τους.

Για να διεκδικήσουν την επικράτειά τους

Στον κόσμο των αιλουροειδών, “επικράτεια” μπορεί να είναι οτιδήποτε η γάτα θεωρεί δικό της. Αυτό μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη περιοχή, αντικείμενα ή ακόμη και άλλες γάτες, ζώα και άνθρωποι. Είναι ο τρόπος τους να λένε στον κόσμο: “Αυτό είναι δικό μου!”.
Για να νιώσουν ασφάλεια

Η σήμανση ενός χώρου βοηθάει τη γάτα να αισθάνεται ασφαλής και άνετα. Είναι το ανθρώπινο ισοδύναμο της διακόσμησης ενός σπιτιού για να το κάνει να αισθάνεται σαν σπίτι.
Για να εκφράσουν άγχος και στρες

Οι περισσότερες γάτες μαρκάρουν περισσότερο όταν νιώθουν άγχος ή στρες. Είναι ο τρόπος τους να αντιμετωπίζουν το φόβο και να ηρεμούν σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μια δραστική αλλαγή στη ρουτίνα τους ή η παρουσία άγνωστων ανθρώπων ή ζώων. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν είναι άρρωστα ή πονάνε.

Για να βρουν ταίρι

Οι μη στειρωμένες γάτες σε οίστρο μαρκάρουν για να προσελκύσουν ένα ταίρι και να μεταδώσουν τη διαθεσιμότητά τους. Οι θηλυκές γάτες το κάνουν επίσης για να απομακρύνουν άλλα θηλυκά που μπορεί να ενδιαφέρονται για το ίδιο αρσενικό και το αντίστροφο.

Για να εκφράσουν εμπιστοσύνη και στοργή

Μπορεί οι γάτες να έχουν τη φήμη ότι είναι ψυχρές και απόμακρες, αλλά είναι πολύ στοργικά πλάσματα. Απλώς έχουν μοναδικούς τρόπους να το δείχνουν. Το τρίψιμο, το μαρκάρισμα στο πηγούνι και οι αγκαλιές στο κεφάλι είναι ο τρόπος τους για να αφήσουν ένα διαρκές “σ’ αγαπώ” στους ανθρώπους, τα μέρη και τα πράγματα για τα οποία νοιάζονται.

Υγεία γάτας: Χρειάζονται οι γάτες βιταμίνη D; Τι λέει η επιστήμη

Συμπέρασμα

Ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες σημαδεύουν την περιοχή τους μπορεί να είναι αινιγματικός μερικές φορές, αλλά είναι απόλυτα λογικός για τους αιλουροειδείς φίλους μας. Αν αφιερώσετε χρόνο για να καταλάβετε τι λένε -ακόμη κι αν πρόκειται για ένα σφύριγμα – μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στη διατήρηση της ειρήνης.

Και το πιο σημαντικό, ανοίγει νέες ευκαιρίες για να δεθείτε με τη γάτα σας, είτε αυτό είναι να τη βοηθήσετε να ηρεμήσει, είτε να βεβαιωθείτε ότι οι ανάγκες της ικανοποιούνται, είτε απλώς να αναγνωρίσετε την αγάπη και τη στοργή της.