Στις γάτες αρέσει η ιδιωτικότητα όταν κάνουν την ανάγκη τους; Η συμπεριφορά της γάτας εξηγείται

by Μυρσίνη
Στις γάτες αρέσει η ιδιωτικότητα όταν κάνουν την ανάγκη τους; Η συμπεριφορά της γάτας εξηγείται

Μία από τις ευκολίες που προσφέρει η ύπαρξη γατών είναι ότι μαθαίνουν φυσικά να χρησιμοποιούν τα κουτιά άμμου αρκετά γρήγορα. Εάν μια γάτα δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά. Ένας συνηθισμένος ένοχος είναι ότι η γάτα δεν αισθάνεται ότι έχει αρκετή ιδιωτικότητα.

Όταν οι γάτες ανακουφίζονται, βρίσκονται σε μια ευάλωτη θέση σωματικά. Έτσι, αν δεν αισθάνονται ότι η τουαλέτα τους βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, το πιθανότερο είναι να μην τη χρησιμοποιούν. Ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε για το σεβασμό των συνηθειών της γάτας στην τουαλέτα και πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα νιώθει ασφαλής όταν πηγαίνει στην τουαλέτα.

Στις γάτες αρέσει η ιδιωτικότητα όταν κάνουν την ανάγκη τους; Η συμπεριφορά της γάτας εξηγείται

Πώς να δημιουργήσετε έναν ιδιωτικό χώρο για το κουτί της άμμου

Τοποθετώντας ένα κουτί για την άμμο σε μια στρατηγική θέση θα αυξήσετε τις πιθανότητες η γάτα σας να το χρησιμοποιήσει με επιτυχία. Μια καλή τοποθεσία είναι ένας χώρος που είναι και εύκολα προσβάσιμος και ήσυχος. Θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ξέρετε ότι η γάτα σας δεν θα βιώσει καμία διαταραχή, όπως μια γωνιά ενός δωματίου που είναι μακριά από πόρτες ή εισόδους.

Απλά να έχετε υπόψη σας ότι αν ένα κουτί για την άμμο είναι πολύ απομονωμένο, η γάτα σας μπορεί να δυσκολευτεί να το προσεγγίσει και να αποθαρρυνθεί από τη χρήση του. Θα πρέπει επίσης να τοποθετείται σε σημείο που βρίσκεται στο έδαφος ή κοντά στο έδαφος.

Αν ζείτε σε μικρότερο χώρο με λίγη ιδιωτικότητα, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτί για την άμμο που συνοδεύεται από κάλυμμα ή ένα ντουλάπι για την άμμο. Το επιπλέον περίβλημα θα βοηθήσει τη γάτα σας να αισθάνεται ασφαλής και δυσδιάκριτη.

Αρέσει στις γάτες όταν τις βλέπεις να κάνουν  την ανάγκη τους;

Ενώ οι γάτες και τα άλλα κατοικίδια ζώα μπορεί να νιώθουν αμηχανία, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα νιώθουν αμηχανία αν τις πιάσετε να χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου.

Ενώ οι άνθρωποι αναζητούν την ιδιωτικότητα όταν κάνουν τη δουλειά τους, η γάτα σας μπορεί στην πραγματικότητα να το εκτιμήσει αν ξέρει ότι την παρακολουθείτε. Αντί να θεωρεί αυτή την ενέργεια ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η γάτα σας μπορεί να τη δει ως ένα μέσο για να την προσέχετε ενώ βρίσκεται σε μια ευάλωτη θέση. Έτσι, η χειρονομία μπορεί να εκτιμηθεί και η γάτα σας μπορεί να σας βλέπει ως πιο έμπιστη και αξιόπιστη.

Στις γάτες αρέσει η ιδιωτικότητα όταν κάνουν την ανάγκη τους; Η συμπεριφορά της γάτας εξηγείται

Άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γάτα δεν χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να μη χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου. Ακολουθούν συνήθεις παράγοντες που μπορεί να τις εμποδίζουν να μπουν σε μία.
1. Η γάτα δεν συμπαθεί την άμμο

Οι γάτες έχουν ευαίσθητες πατούσες και μπορεί να είναι επιλεκτικές όσον αφορά την υφή της άμμου της γάτας τους. Ορισμένες γάτες μπορεί να προτιμούν τα μεγαλύτερα σφαιρίδια, ενώ άλλες θέλουν να πατάνε μόνο σε πιο κοκκώδη άμμο.

Η μυρωδιά της άμμου μπορεί επίσης να καθορίσει αν αρέσει σε μια γάτα. Οι άμμοι με έντονα αρώματα που καλύπτουν τις οσμές μπορεί να είναι πολύ δυνατοί για τις γάτες και να τις κάνουν να αποφεύγουν να πλησιάζουν το κουτί.

2. Το κουτί της άμμου είναι πολύ βρώμικο

Τα κουτιά άμμου πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, ώστε η γάτα σας να έχει πάντα ένα καθαρό σημείο για να κάνει τη δουλειά της. Αυτό μπορεί να σημαίνει να σκουπίζετε την άμμο καθημερινά ή να αντικαθιστάτε τη λερωμένη άμμο με φρέσκια άμμο πιο συχνά.

Στις γάτες συνήθως αρέσει να παραμένουν καθαρές και να κάνουν μόνοι τους την αυτο-περιποίησή τους. Έτσι, δεν θα έχουν κανένα ενδιαφέρον να μπαίνουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να αγγίξουν τα δικά τους απόβλητα.
3. Το κουτί για την άμμο έχει λάθος μέγεθος

Οι περισσότερες γάτες θα προτιμήσουν τα μεγάλα κουτιά άμμου από τα μικρά. Μια γάτα θα πρέπει να μπορεί να μπαίνει πλήρως σε ένα κουτί άμμου και να έχει λίγο χώρο για να σκαλίζει την άμμο και να θάβει τα απορρίμματά της.

Η είσοδος δεν πρέπει επίσης να είναι πολύ ψηλή, ειδικά αν έχετε ηλικιωμένες γάτες. Θα πρέπει να μπορούν να μπαίνουν εύκολα μέσα στο κουτί άμμου χωρίς να χρειάζεται να πηδήξουν ή να πηδήξουν.

4. Υποκείμενη ασθένεια

Ορισμένες φορές, μια γάτα ουρεί εκτός της τουαλέτας επειδή είναι άρρωστη ή πονάει. Σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια ή τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μια γάτα να κατουρήσει στα έπιπλά σας- ωστόσο, εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ενόχους:

 • Ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος – λοίμωξη, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδα
 • Γαστρεντερική νόσος – στομαχόπονος, διάρροια ή άλλα εντερικά προβλήματα
 • Προβλήματα θυρεοειδούς
 • Πόνος ή τραυματισμός

5. Συμπεριφορικές αιτίες

Η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να κατουράει έξω από την τουαλέτα επειδή είναι αγχωμένη ή αναστατωμένη από αλλαγές στο περιβάλλον ή τη ρουτίνα της. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

 • Αλλαγές ρουτίνας στο σπίτι – νέα προγράμματα εργασίας ή ταξιδιού
 • Νέα έπιπλα
 • Καλεσμένοι ή νέα μέλη της οικογένειας στο σπίτι
 • Δυνατοί θόρυβοι έξω, όπως κατασκευές ή άλλα ζώα
 • Νέες γάτες ή άλλα κατοικίδια στο σπίτι
 • Τσακωμοί ή εκφοβισμός από άλλες γάτες στο σπίτι
 • Νέα άμμος στο κουτί της άμμου ή αλλαγή στη θέση του κουτιού της άμμου
 • Αλλαγή στη διατροφή ή στη ρουτίνα σίτισης

Στις γάτες αρέσει η ιδιωτικότητα όταν κάνουν την ανάγκη τους; Η συμπεριφορά της γάτας εξηγείται

Συμπέρασμα

Στις γάτες αρέσει να έχουν ιδιωτικότητα όταν χρησιμοποιούν το κουτί της άμμου, αλλά όχι επειδή ντρέπονται αν τις πιάσουν να κάνουν κακάκια. Οι γάτες αισθάνονται ευάλωτες όταν κάνουν κακά, γι’ αυτό θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουν έναν ασφαλή χώρο όπου δεν θα τις ενοχλήσει κανείς.

Έτσι, αν η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα της, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε καλή τοποθεσία όπου η γάτα σας έχει αρκετή ησυχία. Μπορεί να μην τις πειράζει να τις παρακολουθείτε να κάνουν τα κακά τους, αλλά θα εκτιμήσουν το αίσθημα ασφάλειας και την ηρεμία και την ησυχία που έχουν όταν κάνουν τη δουλειά τους.

Προτεινόμενα