Στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη
Στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Οι γάτες, όπως και πολλά θηλαστικά, έχουν μια απίστευτη όσφρηση που είναι περίπου 14 φορές ισχυρότερη από κάθε άνθρωπο. Η έντονη όσφρηση της γάτας οφείλεται στους 200 εκατομμύρια αισθητήρες οσμών που διαθέτει στη μικροσκοπική της μύτη. Συγκρίνετε αυτό με τους δικούς σας περίπου 5 εκατομμύρια αισθητήρες οσμών και καταλαβαίνετε αμέσως γιατί η όσφρηση της γάτας σας είναι τόσο έντονη. Αυτό οδηγεί σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι μυρίζουν οι γάτες, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκεκριμένης: αρέσει στις γάτες η μυρωδιά της βανίλιας;

Η απάντηση, αν και δεν είναι οριστική, είναι ότι οι γάτες δεν συμπαθούν ούτε αντιπαθούν τη μυρωδιά της βανίλιας. Οι περισσότερες γάτες δεν θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν λιγότερο για τη μυρωδιά της βανίλιας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι σαρκοφάγα ζώα. Η μύτη τους μπορεί να πιάσει τη μυρωδιά της βανίλιας χωρίς πρόβλημα- απλώς δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα γι’ αυτές όσο άλλες μυρωδιές.

Παρακάτω θα συζητήσουμε ποια αρώματα είναι πιο δελεαστικά για τις γάτες, πώς συγκρίνεται η όσφρησή τους με εκείνη των σκύλων και πολλά άλλα.

Γιατί οι γάτες κάθονται σε τετράγωνα, ακόμη και σε τετράγωνα από ταινία; 9 πιθανοί λόγοι

Ποιες μυρωδιές προσελκύουν περισσότερο τις γάτες;

Ενώ οι γάτες μπορεί να μην έλκονται από τη μυρωδιά της βανίλιας, πολλές άλλες μυρωδιές τις τρελαίνουν λίγο. Ορισμένες από τις αγαπημένες τους είναι οι εξής:

Βασιλικός
Πεπόνι
Ασημένια
Catnip
Ρίζα βαλεριάνας
Ελαιόλαδο
Αγιόκλημα
Τριαντάφυλλα
Οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι

Έχουν οι γάτες καλύτερη όσφρηση από τους σκύλους;

Ναι, οι γάτες έχουν καλύτερη όσφρηση από τους σκύλους. Ένας τρόπος για να το διαπιστώσετε αυτό είναι να εξετάσετε τις πρωτεΐνες των υποδοχέων οσμής ενός θηλαστικού. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν δύο τύπους πρωτεϊνών οσμής, ενώ οι σκύλοι έχουν εννέα. Οι γάτες, ωστόσο, έχουν 30 πρωτεΐνες οσμής, περισσότερες από τριπλάσιες των σκύλων.

Στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Πόσο μακριά μπορούν οι γάτες να μυρίσουν τους ιδιοκτήτες τους;

Αν και δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο μακριά μπορεί να σας μυρίσει η γάτα σας, έχουν γίνει μερικές. Σε μια καλή μέρα, η γάτα σας πιθανότατα θα μπορεί να μυρίσει τη μυρωδιά σας από 1,5 έως περίπου 4 μίλια μακριά. Φυσικά, επειδή έχουν ένα φυσικό ένστικτο εντοπισμού, η γάτα σας δεν χρειάζεται να σας μυρίσει για να ξέρει πού μένετε (και από πού έρχεται το επόμενο καλό γεύμα της).

Οι γάτες σας αναγνωρίζουν από τη μυρωδιά σας;

Οι γάτες όχι μόνο σας αναγνωρίζουν από την όσφρησή σας είναι μία από τις πρωταρχικές αισθήσεις που χρησιμοποιούν για να διαπιστώσουν ότι είστε εσείς και όχι ένας ξένος. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας συχνά βάζει το πρόσωπό της ακριβώς δίπλα στο δικό σας. Μπορεί να νομίζετε ότι θέλει να έρθει κοντά σας και να σας δώσει γατίσια φιλιά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η γάτα σας απλώς διαπιστώνει ότι είστε ο ιδιοκτήτης της.

Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι οι γάτες στις οποίες δίνονται αντικείμενα που μυρίζουν σαν εσάς δεν καταπραΰνονται πάντα από τη μυρωδιά σας, όπως τείνουν να κάνουν οι σκύλοι. Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γάτα μπορεί να εκνευριστεί που το αντικείμενο μπροστά της έχει τη μυρωδιά σας αλλά δεν είστε εσείς.

Μπορούν οι γάτες να είναι κοντά σε κεριά και θυμίαμα με άρωμα βανίλιας;

Τα κεριά και τα λιβάνια με άρωμα βανίλιας δεν είναι επιβλαβή για τη γάτα σας, αρκεί να μην μπορεί να τα πλησιάσει. Τα κεριά και τα λιβάνια, όταν καίγονται, αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Αν η περίεργη γάτα σας σπρώξει κάποιο από αυτά στο πάτωμα, θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι πολλά κεριά χρησιμοποιούν συστατικά ή μέρη που είναι τοξικά για τις γάτες, όπως παραφίνη και συνθετικά αρώματα.

Με άλλα λόγια, ενώ τα κεριά και τα λιβάνια δεν θα βλάψουν τη γάτα σας, αυτά καθαυτά, συνιστάται να βρίσκεστε κοντά της και να παρακολουθείτε και τα δύο, αν έχετε γάτα στο σπίτι, ώστε να μην προκαλέσουν φωτιά. Επίσης, ελέγξτε τα κεριά που αγοράζετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν βλαβερές ή τοξικές χημικές ουσίες και συστατικά.

Στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Ποιες μυρωδιές αρέσουν λιγότερο στις γάτες;

Ενώ οι περισσότερες γάτες δεν ενδιαφέρονται για τη μυρωδιά της βανίλιας, υπάρχουν πολλές άλλες μυρωδιές που μισούν απολύτως. Ακολουθεί μια λίστα με αυτές τις μυρωδιές, ώστε να μπορείτε να τις κρατήσετε μακριά από τη γάτα σας.

Αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, ο ευκάλυπτος και το tea tree
Εσπεριδοειδή
Καυτερές πιπεριές
Ξύδι
Αλεσμένος καφές
Ένα βρώμικο κουτί απορριμμάτων

Οι γάτες δεν συμπαθούν ή αντιπαθούν τη μυρωδιά της βανίλιας και συνήθως την αγνοούν εντελώς. Οι περισσότερες γάτες προτιμούν να περνούν το χρόνο τους μυρίζοντας κάτι άλλο, όπως το γατόνι, τα τριαντάφυλλα και τη σαλάτα με τόνο που φτιάξατε για μεσημεριανό. Η βανίλια δεν είναι επιβλαβής για τις γάτες και δεν θα τις κάνει να τρέξουν για τους λόφους- απλά δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα για μια γάτα.

Οι γάτες, ωστόσο, έχουν έντονη όσφρηση που είναι πιο οξεία από πολλές ράτσες σκύλων. Επίσης, “βλέπουν” τον κόσμο μέσω της όσφρησής τους και μπορούν να ξεχωρίσουν τους ιδιοκτήτες τους από τη μοναδική μυρωδιά που βγάζουν. Εν ολίγοις, αν και μπορεί να μην χορεύουν από τη χαρά τους στη μυρωδιά της βανίλιας, η μέση γάτα σας χρησιμοποιεί την αίσθηση της όσφρησης για να περιηγηθεί στον κόσμο.

Στις γάτες αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Η γάτα σας να έχει την πιο τέλεια μύτη και η αίσθηση της όσφρησης της γάτας σας είναι επίσης απίστευτη. Η αίσθηση της όσφρησης της γάτας είναι περίπου 14 φορές ισχυρότερη από εκείνη των ανθρώπων.

Η επιστημονική έρευνα γύρω από την αίσθηση της όσφρησης των αιλουροειδών δεν είναι εκτεταμένη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μακριά μπορεί μια γάτα να μυρίσει μια μυρωδιά. Ούτε γνωρίζουμε αν ορισμένες φυλές έχουν ισχυρότερη όσφρηση από άλλες. (Μπορεί να έχετε τις δικές σας θεωρίες, αν ζείτε σε νοικοκυριό με πολλές γάτες!)

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι γάτες μπορούν να μυρίσουν την τροφή τους από απόσταση 38 – 47 μέτρων (περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου). Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η γάτα σας έρχεται τρέχοντας στο μπολ της πριν καν το αφήσετε κάτω!

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι μύτες των γατών έχουν μια “μυστική υπερδύναμη”. Όλες οι γάτες διαθέτουν έναν διπλό μηχανισμό όσφρησης.

Και φυσικά, η μύτη των γατών δεν είναι το μόνο εκπληκτικό πράγμα που τις χαρακτηρίζει! Από την περίεργη φύση τους μέχρι τους έξυπνους τρόπους τους, οι γάτες μας είναι απλά απίστευτες – από τις άκρες των αυτιών τους μέχρι την άκρη της ουράς τους.