Στις γάτες αρέσει η οπτική επαφή; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Στις γάτες αρέσει η οπτική επαφή; Πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις από κτηνίατρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια γάτα να τους κοιτάζει επίμονα, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνει όταν μια γάτα το κάνει αυτό. Παρομοίως, οι περισσότεροι γατόφιλοι έχουν ακούσει τον μύθο ότι η οπτική επαφή με μια γάτα είναι σημάδι επιθετικότητας, αλλά είναι αλήθεια αυτό; Εδώ είναι τι σημαίνει όταν κοιτάζετε αυτά τα υπνωτιστικά μάτια!

Η οπτική επαφή μεταξύ γατών και ανθρώπων μπορεί να είναι μια εμπειρία δεσμού, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι επιθετικότητας. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας για να καταλάβετε τη διαφορά!

Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Η επαφή με τα μάτια ως σημάδι επιθετικότητας

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ένας μύθος. Η επαφή των ματιών μεταξύ των γατών είναι συχνά σημάδι επιθετικότητας τις στιγμές που προηγούνται μιας συμπλοκής στην επικράτεια.

Τα καλά νέα είναι ότι η οπτική επαφή μεταξύ γατών και ανθρώπων δεν χαρακτηρίζεται από τα ίδια σημάδια επιθετικότητας όπως μεταξύ δύο γατών. Η οπτική επαφή μεταξύ ενός ανθρώπου και μιας γάτας δεν ταράζει τη γάτα τόσο πολύ όσο η οπτική επαφή μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός σκύλου θα ταράξει ούτε τον σκύλο.

Έτσι, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ενώ η οπτική επαφή μεταξύ γατών αποτελεί ένδειξη επιθετικότητας, οι γάτες δεν εκλαμβάνουν την οπτική σας επαφή ως σημείο διαμάχης. Ορισμένες μελέτες συμπεριφοράς δείχνουν ότι οι γάτες κάνουν οπτική επαφή με ανθρώπους που τους αρέσουν. Ωστόσο, οι γάτες είναι πολύ συνειδητοποιημένα ζώα που δεν τους αρέσει να τις παρακολουθούν. Έτσι, δεν θα τους αρέσει αν τις κοιτάζετε επίμονα για αρκετή ώρα, ακόμη και αν έχετε γενικά καλή σχέση.

Το αν η γάτα σας κάνει οπτική επαφή μαζί σας για καλούς ή κακούς λόγους, μπορείτε να το καταλάβετε αξιολογώντας την υπόλοιπη γλώσσα του σώματός της -την κύρια μέθοδο που χρησιμοποιούν οι γάτες για να επικοινωνούν. Ενώ η ανθρώπινη γλώσσα του σώματος είναι συχνά δευτερεύουσα σε σχέση με τη φωνή, οι γάτες δεν χρειάζονται τη φωνή για να πουν ό,τι θέλουν.

Επιπλέον, η παρατεταμένη οπτική επαφή μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη κοινωνικοποίηση στις γάτες. Δηλαδή, οι γάτες που έχουν λιγότερη επαφή με τον άνθρωπο είναι πιο πιθανό να κάνουν έντονη, παρατεταμένη οπτική επαφή με τον άνθρωπο. Πιστεύεται ότι αυτή η συμπεριφορά έχει να κάνει με την αυξημένη καχυποψία για τους ανθρώπους στις μη κοινωνικοποιημένες γάτες. Είναι πιο καχύποπτες απέναντι στους ανθρώπους και έτσι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις συμπεριφορές και τις ενέργειές τους, καθώς προσπαθούν να εξακριβώσουν το επίπεδο απειλής.

Μπορούν οι γάτες να εκπαιδευτούν όπως οι σκύλοι; Χρήσιμες συμβουλές

Τι αισθάνεται η γάτα μου; Ένας οδηγός για τη γλώσσα του σώματος της γάτας

Όπως έχουμε αναφέρει, οι γάτες είναι γενικά ζώα με αυτοπεποίθηση που προτιμούν να αποφεύγουν την οπτική επαφή. Ενώ μπορεί να σας αρέσει να κοιτάτε τη γάτα σας και να της μιλάτε, αυτές οι ενέργειες μπορεί να θεωρηθούν αγενείς για τη γάτα σας, η οποία προσπαθεί να δείξει το σεβασμό της προς εσάς αποστρέφοντας τα μάτια της.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι οπτικές επαφές με τις γάτες κακές. Αν η γάτα σας κάνει οπτική επαφή μαζί σας και στη συνέχεια ανοιγοκλείνει αργά τα μάτια ή σας κλείνει το μάτι, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γάτες δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τόσο συχνά όσο οι άνθρωποι.

Έχουν αυτό που ονομάζεται νυκτική μεμβράνη, που συνήθως αναφέρεται ως τρίτο βλέφαρο. Αυτή η μεμβράνη βοηθά να διατηρούν τα μάτια τους λιπασμένα και προστατεύει το μάτι από τραύματα, ένα πραγματικό πλεονέκτημα για τους κυνηγούς.

Όταν χρησιμοποιείται στην επικοινωνία, το ανοιγοκλείσιμο των ματιών είναι μια σκόπιμη διακοπή της οπτικής επαφής που κάνει η γάτα σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σημαίνει «μην ανησυχείτε, δεν είμαι απειλή» στη γλώσσα της γάτας.

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους γονείς γατών να επιδίδονται σε «ανοιγοκλείσιμο των ματιών» με τις γάτες τους, όπου ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους προς τη γάτα τους και η γάτα τους ανοιγοκλείνει και αυτή. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ανόητο, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό προάγει το θετικό δέσιμο μεταξύ γατών και ανθρώπων

Εκτός από το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών, οι γάτες ξοδεύουν πολλή ενέργεια στη γλώσσα του σώματός τους για να μας μεταφέρουν τα συναισθήματά τους. Οι γάτες έχουν ακόμη και εκφράσεις προσώπου που μπορούμε να μάθουμε για να επικοινωνούμε καλύτερα μαζί τους!

Στις γάτες αρέσει το χάιδεμα της κοιλιάς; Πώς να το κάνετε με τον σωστό τρόπο

Ευτυχισμένο

Όταν η γάτα σας είναι ευτυχισμένη, θα είναι χαλαρή και πιθανότατα νυσταγμένη. Οι γάτες κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν σκοπεύουν να το αλλάξουν αυτό εξαιτίας των συναισθημάτων μας. Η ουρά μπορεί να κρατιέται ψηλά και καμπυλωτή σαν ερωτηματικό ή να κρατιέται χαλαρά σε μεσαία θέση κατά μήκος της πλάτης.

Το μεγάλο κλειδί που πρέπει να προσέξετε είναι ότι η γάτα σας φαίνεται χαλαρή. Αν η γάτα σας είναι φοβισμένη ή θυμωμένη, δεν θα είναι ήρεμη και περίεργη.

Θυμωμένος

Αν η γάτα σας είναι θυμωμένη, θα εγκαταλείψει τη χαλαρή γλώσσα του σώματος υπέρ των άκαμπτων, άκαμπτων κινήσεων. Τα αυτιά της μπορεί να πλατύνουν στο κεφάλι της ή να γυρίσουν στο πλάι και οι κόρες των ματιών της θα είναι διεσταλμένες καθώς θα κοιτάζουν αυτό που την προκάλεσε για να δουν σε πόσο πιθανό κίνδυνο μπορεί να βρίσκονται.

Σε αυτή την περίπτωση, η άμεση οπτική επαφή αποτελεί απειλή, ειδικά αν η γάτα σας δεν ανοιγοκλείνει τα μάτια. Ενώ το ανοιγοκλείσιμο των ματιών είναι μια φιλική χειρονομία, το έντονο κοίταγμα είναι συνήθως σημάδι επιθετικότητας στις γάτες. Αν η γάτα σας δείχνει σημάδια απογοήτευσης ή θυμού, πετάξτε ένα στυλό ή ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη του δωματίου για να το κυνηγήσει. Αυτό θα τις βοηθήσει να εκτονώσουν την ενέργειά τους χωρίς να σας επιτεθούν.

Φόβος

Αν η γάτα σας φοβάται, τα σημάδια μπορεί να μοιάζουν παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται όταν η γάτα σας είναι θυμωμένη. Ωστόσο, αντί για το άκαμπτο, γρήγορο κούνημα της ουράς, η γάτα σας πιθανόν να βάλει την ουρά της στην κοιλιά της. Το κάνει αυτό για να μπορεί να φαίνεται μικρή και να μένει αθέατη.

Η γάτα σας πιθανότατα θα σας κοιτάζει έντονα όταν φοβάται. Αλλά, αντί για μια απειλητική, επιθετική στάση, η γάτα σας πιθανώς θα πέσει χαμηλά στο έδαφος και θα δείξει υποτακτική γλώσσα σώματος ή θα τρέξει μακριά.

Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Συμπέρασμα

Η γλώσσα του σώματος της γάτας σας είναι σημαντική και η εκμάθηση του τρόπου ερμηνείας της μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με τη γάτα σας. Ωστόσο, η επικοινωνία της γάτας σας δεν είναι ασπρόμαυρη. Για παράδειγμα, η οπτική επαφή δεν είναι πάντα κάτι κακό! Μερικές φορές, η οπτική επαφή μπορεί να είναι μια ουσιαστική εμπειρία δεσμού για εσάς και τη γάτα σας.

Αν και αυτός είναι ένας γενικός οδηγός για τη συμπεριφορά της γάτας, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας ανάλογα με τη γάτα σας. Έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και αυτό που μπορεί να είναι αναμενόμενο για ορισμένες γάτες μπορεί να είναι ασυνήθιστο για τη γάτα σας! Αν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά της γάτας σας, καλέστε τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις καλύτερες επιλογές για τη γάτα σας.