Στις γάτες αρέσει να τις βουρτσίζουν; Συμβουλές περιποίησης & φροντίδας

by Μυρσίνη
Στις γάτες αρέσει να τις βουρτσίζουν; Συμβουλές περιποίησης & φροντίδας

Οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους με τη γλώσσα τους, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους ελαφρώς παραπληροφορημένους σχετικά με τις ανάγκες περιποίησής τους. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι γάτες δεν χρειάζονται περιποίηση επειδή το φροντίζουν μόνες τους, αλλά το τακτικό βούρτσισμα της γούνας της γάτας σας μπορεί να βελτιώσει τη συνολική της υγεία!

Ωστόσο, οι γάτες που εισάγονται στη διαδικασία του βουρτσίσματος αργότερα στη ζωή τους τείνουν να αντιστέκονται στην περιποίηση. Τους αρέσει λοιπόν ή το μισούν; Η απάντηση είναι «εξαρτάται»! Οι γάτες που εισάγονται στην περιποίηση σε νεαρή ηλικία τείνουν να απολαμβάνουν την περιποίηση. Έτσι, δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να συνηθίσει η γάτα σας να καλλωπίζεται, αν ξεκινήσετε από μικρή ηλικία!

Στις γάτες αρέσει να τις βουρτσίζουν; Συμβουλές περιποίησης & φροντίδας

Πόσο αποτελεσματική είναι η φυσική ικανότητα περιποίησης μιας γάτας;

Θα ελπίζαμε ότι οι γάτες είναι αρκετά επιδέξιες στο να περιποιούνται τον εαυτό τους- μελέτες δείχνουν ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 4% της ημέρας τους για να περιποιηθούν τον εαυτό τους! Με τόσο πολύ χρόνο που ξοδεύουν για την περιποίηση, θα ελπίζατε ότι η γάτα σας έχει γίνει αρκετά καλή στο να καθαρίζει το τρίχωμά της. Ωστόσο, δεν μπορούν όλες οι γάτες να περιποιηθούν αποτελεσματικά τον εαυτό τους. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γάτα σας στην περιποίηση του τριχώματός της.

Μήκος τριχώματος

Ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στην αποτελεσματικότητα της φυσικής περιποίησης της γάτας σας είναι το μήκος του τριχώματός της. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο να συμβαδίσουν με την απαραίτητη περιποίηση, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να περιποιηθούν.

Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο για ένα πλάσμα να αφήνει τρίχες που δεν έχει τρόπο να φροντίζει επαρκώς, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μακριές τρίχες είναι υπολειπόμενο γονίδιο στις γάτες. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες άγριες γάτες δεν έχουν το ίδιο γεμάτο μακρύ τρίχωμα που έχουν οι οικόσιτες γάτες.

Ηλικία

Η ηλικία επηρεάζει επίσης το κατά πόσον μια γάτα θα είναι σε θέση να συμβαδίζει με την απαραίτητη περιποίηση. Καθώς οι γάτες γερνούν, τείνουν να χάνουν την κινητικότητά τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και μπορεί να τους είναι πιο δύσκολο να φτάσουν σε κάποιες από τις σχισμές του σώματός τους που κάποτε μπορούσαν να φτάσουν.

Επιπλέον, οι πολύ νεαρές γάτες μπορεί να μην είναι τόσο επιμελείς στην περιποίηση, καθώς είναι πολύ απασχολημένες με την εξερεύνηση και τις μεγάλες περιπέτειες. Δυστυχώς, αυτές οι περιπέτειες μπορεί να τις κάνουν αρκετά βρώμικες, ειδικά αν έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο.
Προσωπικότητα

Οι γάτες έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και μερικές γάτες είναι λίγο τεμπέλικες. Φυσικά, οι σπιτόγατες τείνουν να είναι τεμπέληδες ούτως ή άλλως, αλλά μερικές το φτάνουν σε νέα και ακραία επίπεδα! Για παράδειγμα, μερικές γάτες μπορεί να παραμελούν την περιποίησή τους επειδή δεν μπορεί να τους ζητηθεί να την κάνουν.

Στις γάτες αρέσει να τις βουρτσίζουν; Συμβουλές περιποίησης & φροντίδας

Χρειάζεται πραγματικά να βουρτσίζω τη γάτα μου;

Πιθανώς δεν χρειάζεται να βουρτσίζετε το τρίχωμα της γάτας σας, αν έχετε γάτα με κοντά μαλλιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες με κοντό τρίχωμα κάνουν γενικά πολύ καλή δουλειά στο να παραμένουν καθαρές. Ωστόσο, οι γάτες βιώνουν σαφή οφέλη για την υγεία τους όταν το τρίχωμά τους περιποιείται τακτικά. Είναι σαν να μπορείτε να μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας, αλλά τα μαλλιά σας θα φαίνονται, θα αισθάνονται και θα αναπτύσσονται καλύτερα αν το κάνετε.
Ματ

Αυτό είναι περισσότερο πρόβλημα για τις μακρύτριχες γάτες παρά για τις κοντότριχες, αλλά ακόμη και το τρίχωμα των κοντότριχων γατών μπορεί να γίνει ματ στην κατάλληλη κατάσταση. Το ματ στις κοντότριχες γάτες προκύπτει από την υπερβολική συσσώρευση σκόνης και τριχών στο τρίχωμα.

Ενώ η σκόνη και το τρίχωμα συσσωρεύονται στο τρίχωμα των μακρύτριχων γατών, το πιο αξιοσημείωτο στρώσιμο είναι η συσσώρευση μπερδεμένου τριχώματος. Το ματ τρίχωμα είναι άβολο για τη γάτα σας και την καθιστά επιρρεπή σε μολύνσεις και λοιμώξεις.
Αποβολή

Οι γάτες δεν έχουν «τρίχες»- έχουν «γούνα». Αυτό που κάνει τις δύο ίνες διαφορετικές είναι ότι η τρίχα αναπτύσσεται επ’ αόριστον μέχρι να κοπεί. Η γούνα μεγαλώνει μέχρι ένα ορισμένο μήκος, μετά η ίνα πέφτει και στη θέση της μεγαλώνει μια νέα.

Η ίνα της γούνας που πέφτει και ξαναβγαίνει ονομάζεται «αποβολή». Οι γάτες ρίχνουν τρίχωμα όλο το χρόνο. Ωστόσο, δύο φορές το χρόνο, το τρίχωμά τους πέφτει πιο επιθετικά για να προετοιμαστούν ώστε να πετύχουν ένα εντελώς νέο τρίχωμα καθώς αλλάζουν οι εποχές.

Όταν ένα νήμα γούνας πέφτει για πρώτη φορά, γενικά παγιδεύεται στο υπόστρωμα. Το υπόστρωμα είναι ένα στρώμα από κοντό, μαλακό τρίχωμα που αναπτύσσεται κοντά στο δέρμα της γάτας σας. Το υπόστρωμα παρέχει μόνωση που κρατά τη γάτα σας ζεστή. Πιάνει επίσης τη γούνα που αποβάλλει και την εμποδίζει να πέσει σε όλο το πάτωμα.

Με το βούρτσισμα της γάτας σας, μπορείτε να απομακρύνετε το παγιδευμένο τρίχωμα από το υπόστρωμα και να αποτρέψετε το τρίχωμα από το να πέφτει σε σβώλους σε όλο το πάτωμα.

Πιτυρίδα

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τη γάτα σας να διασπείρει λιγότερο τρίχωμα στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε φίλους ή συγγενείς με αλλεργίες. Το τρίχωμα της γάτας είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών που βρίσκονται στο δέρμα και το σάλιο της. Οι πρωτεΐνες διασπείρονται σε όλο το τρίχωμά τους καθώς περιποιούνται τον εαυτό τους και στη συνέχεια σε όλο το σπίτι σας όταν το τρίχωμά τους πέφτει στο πάτωμά σας.

Το τακτικό βούρτσισμα της γάτας σας μπορεί να μειώσει την αποβολή του τρίχωματός της μειώνοντας την αποβολή του τριχώματός της. Επιπλέον, μειώνει έναν από τους πρωταρχικούς φορείς εξάπλωσης του αλλεργιογόνου του τρίχωματος.

Στις γάτες αρέσει να τις βουρτσίζουν; Συμβουλές περιποίησης & φροντίδας

Οι 4 συμβουλές για να συνηθίσει η γάτα σας να βουρτσίζεται

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, είναι λογικό να συνηθίσετε τη γάτα σας να βουρτσίζεται νεαρή, ώστε να απολαμβάνει τη διαδικασία αντί να σας πολεμά σε κάθε βήμα. Ακολουθούν λοιπόν μερικές τεχνικές για να βοηθήσετε τη γάτα σας να συνηθίσει το βούρτσισμα.
1. Ελέγξτε τη διάθεση της γάτας σας

Οι γάτες έχουν διαθέσεις όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Έτσι, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν είναι δυστυχισμένη ή ότι δεν αισθάνεται σαν να κοιμάται και δεν ενδιαφέρεται να την αγγίζουν χαϊδεύοντάς την για λίγο. Μόλις βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι ανοιχτή στο άγγιγμα, μπορείτε να αρχίσετε να την βουρτσίζετε.
2. Κινηθείτε αργά και μιλήστε ήσυχα

Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να περιποιείστε τη γάτα σας, φροντίστε να κινείστε αργά και να μιλάτε με ήσυχη και ανακουφιστική φωνή. Η γάτα σας θα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση και μπορεί να είναι νευρική στην προοπτική να την τρίβετε με ένα αντικείμενο με μεταλλικά δόντια.

3. Βουρτσίστε τα καλά σημεία

Ξεκινήστε βουρτσίζοντας τα σημεία όπου η γάτα σας αρέσκεται να χαϊδεύεται. Αυτό θα την εξοικειώσει με την αίσθηση της βούρτσας στο τρίχωμά της χωρίς να την τρομάξει και θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς με τη βούρτσα.
4. Προχωρήστε σιγά-σιγά πιο μακριά

Μόλις η γάτα σας είναι ήρεμη και συνηθίσει να βουρτσίζεται στα αγαπημένα της σημεία, απομακρυνθείτε από αυτά τα σημεία σε πιο ευαίσθητες περιοχές που μπορεί να προκαλούν νευρικότητα στη γάτα σας, όπως η κοιλιά. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε αργά και να μιλάτε ήσυχα μέχρι η γάτα σας να συνηθίσει να τη βουρτσίζετε σε όλο της το σώμα.