Στις γάτες αρέσει το σκοτάδι; Εξηγήσεις για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

by Μυρσίνη
Στις γάτες αρέσει το σκοτάδι; Εξηγήσεις για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

Η ποπ κουλτούρα μας λέει ότι τα αιλουροειδή μπορούν να δουν στο σκοτάδι, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Οι γάτες είναι crepuscular πλάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Δεν προτιμούν ούτε το απόλυτο σκοτάδι ούτε την ακραία φωτεινότητα. Τα αιλουροειδή μπορούν όμως να κοιμηθούν τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι, οπότε δεν έχει καμία διαφορά αν αφήνετε τα φώτα αναμμένα ή αν τα σβήνετε.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τις γάτες; Πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αιλουροειδών

Μύθοι σχετικά με τις γάτες και το σκοτάδι

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούει κανείς ότι οι γάτες είναι νυκτόβιες και κάθε ιδιοκτήτης γάτας μπορεί να σας πει ότι οι γάτες του δεν τους πειράζει να είναι ξύπνιες τη νύχτα. Πολλές θα κοιμηθούν όλη μέρα μόνο και μόνο για να περιφέρονται στο σκοτάδι. Αυτό διαιωνίζει τον μύθο ότι οι γάτες είναι νυκτόβιες και ότι μπορούν να δουν στο σκοτάδι.

Eyeshine

Τα μάτια των γατών έχουν κάτι που ονομάζεται «eyeshine». Πολλά ζώα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά δεν τα βοηθάει να βλέπουν στο σκοτάδι- μας βοηθάει να τα βλέπουμε εμείς. Τα ζώα με eyeshine αντανακλούν το φως με τους βολβούς των ματιών τους με παρόμοιο τρόπο με τα ανακλαστικά φώτα ή την ταινία. Εμείς οι άνθρωποι δημιουργούμε αυτά τα πράγματα για να γινόμαστε ορατοί στο σκοτάδι. Οι γάτες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό ενσωματωμένο.
Όραση σε χαμηλό φωτισμό

Ενώ οι γάτες δεν μπορούν να δουν στο κατάμαυρο σκοτάδι, μπορούν να δουν καλύτερα στο σκοτάδι από ό,τι εμείς. Χρειάζονται μόνο περίπου το 15% του όγκου φωτός που χρειάζονται οι άνθρωποι για να δουν καθαρά. Αυτό τους δίνει ανώτερη όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Οι γάτες έχουν σχισμοειδείς κόρες που ελέγχουν την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στα μάτια τους. Αυτό εμποδίζει τον έντονο ήλιο να βλάψει τα μάτια τους και αφήνει περισσότερο φως όταν είναι σκοτεινά. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε στρογγυλές κόρες που δεν μας παρέχουν αυτές τις ικανότητες.

Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

Έχουν οι γάτες καλή όραση;

Η τέλεια ανθρώπινη όραση ορίζεται ως όραση 20/20. Οι γάτες έχουν κάτι που κυμαίνεται από 20/100 έως 20/200 όραση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που εμείς μπορούμε να δούμε καθαρά από τα 100 πόδια, οι γάτες μπορούν να δουν καθαρά μόνο από τα 20 πόδια. Δεν έχουν καλή κοντινή όραση επειδή δεν έχουν αρκετούς μύες γύρω από τους βολβούς των ματιών τους για να αλλάξουν το σχήμα των φακών τους.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης καλύτερη έγχρωμη όραση, ενώ οι γάτες έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση. Οι γάτες δεν είναι χρωματικά τυφλές αυτές καθαυτές, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να δουν πιο ζωντανά χρώματα. Το ανθρώπινο μάτι έχει περισσότερα κωνία, τα οποία είναι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντίληψη του χρώματος. Στη θέση αυτών των κωνίων, οι γάτες έχουν επιπλέον ραβδία. Τα ραβδωτά κύτταρα δημιουργούν την όραση σε χαμηλό φωτισμό. Οι γάτες είναι επίσης καλύτερες στην ανίχνευση αντικειμένων ταχείας κίνησης από ό,τι οι άνθρωποι.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο όρος «καλή όραση» είναι υποκειμενικός. Οι γάτες έχουν όραση που τις καθιστά ανώτερους κυνηγούς, μια ικανότητα που είναι απαραίτητη για την επιβίωση στη φύση. Οι άνθρωποι έχουν όραση που είναι προσαρμοσμένη για διαφορετικούς σκοπούς.

Ποια φάσματα φωτός μπορούν να δουν οι γάτες;

Οι γάτες μπορούν να δουν διαφορετικό φάσμα φωτός από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του υπεριώδους φωτός, όπως διαπιστώθηκε σε πανεπιστημιακή μελέτη που διεξήχθη στο Λονδίνο το 2014.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα περιέχει όλα τα μήκη κύματος του φωτός που είναι γνωστό ότι υπάρχουν. Το ορατό φως για τον άνθρωπο κυμαίνεται μεταξύ των μηκών κύματος 400 και 750 nm. Οτιδήποτε μετρά χαμηλότερα από 400 nm θεωρείται υπεριώδες φως. Αυτά τα μήκη κύματος απορροφώνται από τα μάτια μας και δεν «φαίνονται».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γάτες είναι μεταξύ των πολλών ζώων που είναι γνωστό ότι έχουν υπεριώδη όραση. Οι φακοί των ματιών τους επιτρέπουν τη διέλευση μικρών ποσοτήτων υπεριώδους φωτός, ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί από τον εγκέφαλο. Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανώτερη όραση της γάτας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Είναι οι λευκές γάτες με μπλε μάτια κουφές; Ένας κτηνίατρός μας απαντά

Συμπέρασμα

Παρά τον διαιωνιζόμενο μύθο, οι γάτες δεν μπορούν να δουν στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν είναι νυκτόβιες, αλλά προτιμούν τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως αυτές της αυγής και του σούρουπου. Η όρασή τους είναι ειδικά προσαρμοσμένη για αυτές τις καταστάσεις. Ενώ οι γάτες δεν μπορούν να δουν το χρώμα με τον τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι, μπορούν να δουν καλύτερα τη νύχτα και είναι καλύτερες στην ανίχνευση της κίνησης. Η ικανότητα της γάτας να βλέπει το υπεριώδες φως βελτιώνει επίσης την όρασή της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Προτεινόμενα