Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

by Μυρσίνη
Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Οι γάτες δεν βλέπουν όλα τα χρώματα που βλέπουμε εμείς, αλλά δεν έχουν και τελείως αχρωματοψία. Ταυτόχρονα, οι γάτες έχουν καλύτερη ευαισθησία στο φως και την κίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες ευαισθησίες με τρόπους που δεν θα καταλάβουμε ποτέ.

Εξαιτίας αυτών των δύο γεγονότων, οι γάτες τείνουν να αρέσκονται στο μπλε χρώμα και στις μεταλλικές αποχρώσεις. Οι γάτες θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις περισσότερες αποχρώσεις του μπλε και οι μεταλλικές αποχρώσεις θα τραβήξουν την προσοχή των γατών, καθώς αντανακλούν το φως για να δημιουργήσουν ένα είδος κίνησης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα χρώματα που αρέσουν στις γάτες και ποια δεν τους αρέσουν, συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε εν συντομία πώς οι γάτες βλέπουν το φως και πώς αυτό επηρεάζει τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Έχουν οι γάτες αχρωματοψία;

Ιστορικά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι γάτες έχουν αχρωματοψία, όπως και οι σκύλοι. Παρόλο που οι γάτες δεν μπορούν να δουν τόσα χρώματα όσα οι άνθρωποι, μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες μπορούν να δουν κάποια χρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν εντελώς αχρωματοψία.

Όταν κατανοούν ποια χρώματα μπορεί να δει ένα ζώο, οι επιστήμονες εξετάζουν τα κωνία και τα ραβδία στο μάτι του ζώου. Τα κωνία είναι σε θέση να ανιχνεύουν το χρώμα, ενώ τα ραβδία ανιχνεύουν την κίνηση και το φως. Μαζί, τα κωνία και τα ραβδία μας επιτρέπουν να βλέπουμε εικόνες.

Ακριβώς όπως και εμείς, οι γάτες έχουν τόσο ραβδία όσο και κωνία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους. Κοιτάζοντας τα κωνία της γάτας, μπορείτε να προσδιορίσετε τι είδους χρώματα μπορεί να αντιληφθεί η γάτα. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, οι γάτες έχουν λιγότερα κωνία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δουν λιγότερα χρώματα. Ως αποτέλεσμα, οι γάτες δεν έχουν εντελώς αχρωματοψία, αλλά βλέπουν λιγότερα χρώματα από έναν άνθρωπο.

Τούτου λεχθέντος, οι γάτες έχουν περισσότερα ραβδία από τους ανθρώπους. Τα ραβδία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση της κίνησης και του φωτός. Επειδή οι γάτες έχουν περισσότερα ραβδία από εμάς, μπορούν να βλέπουν την κίνηση και τις αλλαγές στο φως καλύτερα από εμάς.

Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Τι χρώματα μπορούν να δουν οι γάτες;

Οι γάτες μπορούν να δουν κυρίως διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Δεν είναι σε θέση να διακρίνουν διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου ή χρώματα που έχουν πολύ κόκκινο στη βάση τους. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τα κίτρινα χρώματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες μπορούν να δουν τα περισσότερα από τα ίδια χρώματα με ένα άτομο με αχρωματοψία, αλλά βλέπουν πολύ λιγότερα χρώματα από το άτομο που δεν έχει αχρωματοψία. Οι γάτες θα μπορούν εύκολα να διακρίνουν τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να δουν τη διαφορά στο κόκκινο και το ροζ χρώμα.

Με άλλα λόγια, οι διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε θα ξεχωρίζουν για τη γάτα. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός κόκκινου και ενός ροζ αντικειμένου το ένα δίπλα στο άλλο θα προκαλέσει σύγχυση στη γάτα, καθώς οι αποχρώσεις θα είναι πιθανότατα δυσδιάκριτες.

Ποια χρώματα αγαπούν οι γάτες;

Επειδή οι γάτες είναι σε θέση να βλέπουν καλύτερα τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, τείνουν να αγαπούν τα αντικείμενα με αυτά τα χρώματα. Το μπλε είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις γάτες επειδή είναι το πιο εύκολο για τις γάτες να το εντοπίσουν. Ειδικά αν συνδυάσετε κάτι μπλε με κάτι γυαλιστερό, είναι εγγυημένο ότι θα τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας!

Τα μεταλλικά χρώματα αντανακλούν το φως με τρόπο που σχεδόν μιμείται την κίνηση. Αυτά τα μεταλλικά χρώματα μπορούν εύκολα να τραβήξουν την προσοχή της γάτας σας λόγω του πόσο ευαίσθητες είναι οι ράβδοι της γάτας σας. Κατά συνέπεια, οι γάτες τείνουν να αγαπούν τα αντικείμενα με μπλε και μεταλλικούς χρωματισμούς, καθώς είναι το πιο εύκολο γι’ αυτές να δουν.

Τι χρώματα αρέσουν στις γάτες; Γιατί τους αρέσουν; Πληροφορίες για την όραση

Πώς να το εφαρμόσετε αυτό για τη γάτα σας

Τι σημαίνει αυτό για εσάς ως ιδιοκτήτη της γάτας; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες προς όφελός σας όταν επιλέγετε παιχνίδια και αντικείμενα για τη γάτα σας. Κάθε φορά που ψάχνετε για ένα παιχνίδι, αναζητήστε παιχνίδια που έχουν αποχρώσεις του μπλε και μεταλλικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χρώματα θα κάνουν το παιχνίδι εύκολο για τη γάτα σας να το εντοπίσει, γεγονός που θα την ενθαρρύνει να παίξει με το παιχνίδι.

Τι άλλο γνωρίζουμε για το τι μπορούν να δουν οι γάτες;

Πάντα θεωρούμε ότι οι γάτες έχουν καλύτερη όραση από τους ανθρώπους, αλλά από ορισμένες απόψεις, δεν είναι τόσο οξεία όσο η δική μας όραση. Οι γάτες έχουν μυωπία, οπότε τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά δεν είναι τόσο ευκρινή όσο μας φαίνονται. Υπολογίζεται ότι μια γάτα πρέπει να βρίσκεται 7 φορές πιο κοντά σε ένα αντικείμενο για να το δει τόσο έντονα όσο εμείς.

Τα μάτια της γάτας αντισταθμίζουν αυτές τις ελλείψεις με το μεγάλο μέγεθος του κερατοειδούς τους και τις ελλειπτικές κόρες τους. Αυτό τους επιτρέπει να προσλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως, απαιτώντας μόνο το ένα έκτο του φωτός που χρειάζονται οι άνθρωποι. Τα μάτια της γάτας βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους, αλλά έχουν ελαφρώς ευρύτερο οπτικό πεδίο σε σύγκριση με εμάς, γεγονός που επιτρέπει ένα ευρύτερο περιφερειακό εύρος. Τα επιπλέον ραβδία τις βοηθούν επίσης να ανιχνεύουν την κίνηση με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι εμείς – ακόμη και πολύ ανεπαίσθητες κινήσεις μπορούν να ανιχνευθούν. Οι γάτες διαθέτουν επίσης μια δομή που ονομάζεται tapetum lucidum πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους, η οποία λειτουργεί ως καθρέφτης που αντανακλά το φως πίσω στους φωτοϋποδοχείς και τους διεγείρει δύο φορές, αξιοποιώντας στο έπακρο τις συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι γάτες αγαπούν τις διάφορες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, επειδή είναι τα πιο εύκολα χρώματα για να τα εντοπίσουν οι γάτες. Επιπλέον, στις γάτες αρέσουν τα μεταλλικά φινιρίσματα και οι μεταλλικές αποχρώσεις, καθώς το φως χορεύει στο φινίρισμα, ενεργοποιώντας τις ευαίσθητες ράβδους των ματιών της γάτας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες την επόμενη φορά που θα πάτε να διαλέξετε ένα παιχνίδι για τη γάτα σας. Επιλέξτε ένα παιχνίδι με διάφορες αποχρώσεις του μπλε και μεταλλικά φινιρίσματα για να κρατήσετε τη γάτα σας γοητευμένη.

Προτεινόμενα