Τι σκέφτονται οι γάτες; Κατανοώντας το μυαλό της γάτας- Χρήσιμες πληροφορίες

by Μυρσίνη
Τι σκέφτονται οι γάτες; Κατανοώντας το μυαλό της γάτας- Χρήσιμες πληροφορίες

Είναι δύσκολο να μην αναρωτιόμαστε τι σκέφτονται τα κατοικίδιά μας, ειδικά όταν πρόκειται για τα αινιγματικά αιλουροειδή. Τι έχει στο μυαλό της μια γάτα όταν σκαρφαλώνει στους τοίχους στις 2 π.μ.; Έχουν βαθιές σκέψεις όταν κοιτάζουν έξω από το παράθυρο για ώρες κάθε φορά; Τι σκέφτονται για εμάς;

Θα ήταν πιο απλό αν μπορούσαμε να διαβάσουμε το μυαλό των γατών μας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς σκέφτονται, τι είδους πράγματα μπορεί να περνούν από το μυαλό τους και, ναι, ακόμη και τι σκέφτονται για τους ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για τη διαδικασία σκέψης των αιλουροειδών (εν μέρει επειδή οι γάτες απλά “εγκαταλείπουν” τις ερευνητικές μελέτες φεύγοντας), υπάρχουν αρκετές που μας δίνουν μια γενική ιδέα για το τι συμβαίνει στο μυαλό των αιλουροειδών φίλων μας.

Τι σκέφτονται οι γάτες; Κατανοώντας το μυαλό της γάτας- Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των γατών;

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο μιας γάτας, αλλά γνωρίζουμε ότι όσον αφορά τη δομή του, είναι κάπως παρόμοιος με τον ανθρώπινο. Και οι δύο περιέχουν συγκρίσιμους λοβούς στον εγκεφαλικό φλοιό, συν το ότι ο εγκέφαλος της γάτας έχει δομή και αναδίπλωση επιφάνειας περίπου 90% παρόμοια με του ανθρώπου επίσης. Αν και αντί να καταλαμβάνει περίπου το 2% της μάζας του σώματός τους, όπως στους ανθρώπους, ο εγκέφαλος της γάτας αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 0,9%. Αλλά το να έχουν μικρότερο εγκέφαλο σίγουρα δεν τις κάνει λιγότερο έξυπνες!

Σκέφτονται οι γάτες με γλώσσα;

Μπορεί να φαίνεται ότι οι γάτες μας μπορούν να μας καταλάβουν όταν τους μιλάμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλώς αντιδρούν από συνήθεια. Οι γάτες μαθαίνουν μέσω της συνήθειας να συνδέουν τους ήχους και τη γλώσσα του σώματος με συγκεκριμένες δραστηριότητες και να αναγνωρίζουν τις φωνές μας. Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε τη γάτα σας αν είναι έτοιμη να φάει ακριβώς πριν τη ταΐσετε, σύντομα θα καταλάβει ότι ο τόνος και ο ρυθμός που χρησιμοποιείτε (καθώς και η γλώσσα του σώματός σας) σχετίζονται με την απόκτηση τροφής και τότε θα ενεργήσει κατάλληλα. Αλλά δεν καταλαβαίνουν τι τους λέτε.

Δεν μπορούν να καταλάβουν επειδή στον εγκέφαλό τους λείπει το τμήμα που αποδίδεται στην ικανότητα σκέψης και κατανόησης της γλώσσας. Οι άνθρωποι έχουν ένα τμήμα στον εγκέφαλό τους που ονομάζεται περιοχή του Wernicke και είναι υπεύθυνο για την ικανότητά μας αυτή. Μέχρι στιγμής, η περιοχή του Wernicke φαίνεται να αποτελεί αυστηρά τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά κανενός άλλου ζώου.

“Οπότε”, ίσως σκέφτεστε, “αφού η γάτα μου μιλάει με νιαουρίσματα, σκέφτεται κι αυτή με αυτά;” Λοιπόν, η γάτα σας δεν σας μιλάει τόσο πολύ, όσο απλώς τραβάει την προσοχή σας. Έχουν μάθει ότι όταν κάνουν θόρυβο, εμείς αντιδρούμε. Έτσι, το νιαούρισμα δεν είναι γλώσσα και δεν σκέφτονται με αυτό.

Τι σκέφτονται οι γάτες; Κατανοώντας το μυαλό της γάτας- Χρήσιμες πληροφορίες

Τι είδους σκέψεις έχουν οι γάτες;

Ένα είδος σκέψης που έχει στο μυαλό της η γάτα σας είναι η τροφή και το πώς θα την πάρει. Η φύση των γάτων ως θηρευτών είναι ενστικτώδης, οπότε ακόμα και αν δεν χρειάζεται απαραίτητα να κυνηγήσουν για φαγητό, θα σκέφτονται για να το πάρουν.

Λόγω της κατανόησης της μονιμότητας του αντικειμένου, η γάτα σας μπορεί να απορροφηθεί με τη σκέψη ενός αντικειμένου που είναι εκτός οπτικού πεδίου. Η μονιμότητα του αντικειμένου είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ότι αυτό που είναι εκτός οπτικού πεδίου είναι ακόμα εκεί, αλλά απλώς δεν μπορούμε να το δούμε. Για παράδειγμα, αν κρατάτε το φαγητό της γάτας σας αποθηκευμένο σε μέρος που δεν μπορεί να το φτάσει, εξακολουθεί να ξέρει ότι είναι εκεί. Μπορεί ακόμη και να ξοδεύουν χρόνο προσπαθώντας να το διαρρήξουν για να το πάρουν. Και αν μετακινήσετε την τροφή, η γάτα σας έχει τη λογική ικανότητα να καταλάβει πού την έχετε βάλει.

Αν η γάτα σας φαίνεται χαμένη στις σκέψεις της, μπορεί να θυμάται κάτι. Ενώ τα αιλουροειδή έχουν άθλια βραχυπρόθεσμη μνήμη, η μακροπρόθεσμη μνήμη τους είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη. Όσον αφορά το είδος των αναμνήσεων που μπορεί να έχει η γάτα σας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εμπειρίες που είναι απίστευτα αρνητικές ή θετικές είναι αυτές που κολλάνε περισσότερο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μερικές φορές η γάτα σας σκέφτεται εσάς και την κατάσταση των συναισθημάτων σας! Οι γάτες μπορούν να καταλάβουν τι αισθανόμαστε και στη συνέχεια να αποφασίσουν πώς θα συμπεριφερθούν απέναντί μας με βάση αυτό. Και παρά τις προσπάθειές τους να το παίξουν, οι γάτες συνδέονται συναισθηματικά με τους ιδιοκτήτες τους.

Τι σκέφτονται οι γάτες; Κατανοώντας το μυαλό της γάτας- Χρήσιμες πληροφορίες

Τι σκέφτεται η γάτα μου για μένα;

Σύμφωνα με τον ειδικό στη συμπεριφορά των γατών John Bradshaw, η γάτα σας θεωρεί ότι είστε απλώς μια μεγαλύτερη, λιγότερο χαριτωμένη, λιγότερο τριχωτή γάτα. Ας το παραδεχτούμε, η γάτα σας προσπαθεί να σας περιποιηθεί και να τρίβεται πάνω σας όπως ακριβώς θα έκανε με μια άλλη γάτα, οπότε είναι λογικό να μην αντιλαμβάνεται ότι είμαστε ένα εντελώς διαφορετικό είδος. Και παρόλο που η γάτα σας μπορεί να νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς ή η βασίλισσα του σπιτιού, αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύει ότι εσείς είστε κατώτεροι από αυτήν κατά κάποιο τρόπο. Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνική τους ιεραρχία, οι γάτες δεν τρίβονται με άλλες γάτες που θεωρούν κατώτερες.

Επίσης, ενώ η γάτα σας μπορεί να επιδεικνύει μαζί σας ορισμένες συμπεριφορές που θα έκανε με μια μαμά γάτα, όπως το ζύμωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας θεωρεί ως την πραγματική της μητέρα. Ωστόσο, σημαίνει ότι σας βλέπει ως μια φιγούρα φροντίδας, γι’ αυτό και θα σας δώσει παρόμοια επίπεδα στοργής με αυτά που θα έδινε στη βιολογική της μητέρα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι σκέφτονται οι γάτες μας, αλλά έχουμε γενικές ιδέες για τους τύπους σκέψεων που μπορεί να κάνουν. Μπορεί να σκέφτονται τη συναισθηματική μας ευημερία, ή μπορεί να θυμούνται πού ακριβώς βρίσκεται το φαγητό, ώστε να προσπαθήσουν να πάρουν κρυφά λίγο. Ό,τι κι αν σκέφτονται, ξέρουμε ότι οι γάτες είναι έξυπνες – μας το δείχνουν καθημερινά!

Προτεινόμενα