Μπορούν οι γάτες να φάνε κόλιανδρο; Πληροφορίες διατροφής και υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

by Μυρσίνη
Μπορούν οι γάτες να φάνε κόλιανδρο; Πληροφορίες διατροφής και υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Ο κόλιανδρος, γνωστός και ως κινέζικος μαϊντανός, είναι ένα κοινό βότανο και μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες κουζίνες, όπως η ιταλική, η μεξικάνικη και η ινδική.

Αυτό το δημοφιλές βότανο αποτελεί βασικό συστατικό στα περισσότερα νοικοκυριά και χρησιμοποιείται για να καρυκεύει κρέατα, ρύζι και λαχανικά. Αποτελεί επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, σούπες, ακόμα και σε κάποιους χυμούς. Το κόλιανδρο έχει μια πολύ ξεχωριστή οσμή με ξινή, λεμονάτη γεύση.

Είτε για λόγους ασφαλείας είτε για να δείτε αν αυτό το βότανο θα ωφελήσει τη γάτα σας ως συμπλήρωμα στη διατροφή της, έχετε βρεθεί να ρωτάτε αν ο κόλιαντρο είναι ασφαλής για τις γάτες. Η σύντομη απάντηση είναι ναι, ο κόλιαντρος είναι ασφαλής για τις γάτες, καθώς δεν είναι τοξικός για αυτές.

Όσον αφορά τη συνολική ασφάλεια και το αν πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή μιας γάτας, θα καλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόλιανδρο; Πληροφορίες διατροφής και υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο

Οφέλη του κόλιαντρου

Τα φύλλα κόλιανδρου περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και λιπών, πρόδρομες βιταμίνες Α και βιταμίνες B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E και K, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, νάτριο και κάλιο. Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη αυτού του βοτάνου για την υγεία είναι τεράστια – για τον άνθρωπο. Δεδομένου ότι οι γάτες δεν μπορούν να μετατρέψουν τις πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α σε βιταμίνη Α και μπορούν να συνθέσουν τη δική τους βιταμίνη C, τα ίδια οφέλη δεν ισχύουν για τους αιλουροειδείς συντρόφους μας.

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ ο κόλιαντρος συγγενεύει με τον μαϊντανό -ο οποίος είναι τοξικός για τις γάτες- δεν είναι τοξικός και θεωρείται αρκετά ασφαλής για κατανάλωση από τα αιλουροειδή. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι γάτες δεν είναι φτιαγμένες για να τρώνε οτιδήποτε άλλο εκτός από κρέας, οπότε δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη από τον κόλιανδρο που έχουμε εμείς οι άνθρωποι.

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, πρέπει να παρέχετε στη γάτα σας μια υψηλής ποιότητας διατροφή που έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες διατροφικές της ανάγκες. Παρόλο που ο κόλιαντρος δεν είναι τοξικός ή επικίνδυνος για τη γάτα σας, δεν είναι καθόλου απαραίτητος γι’ αυτήν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να της τον προσφέρετε.

Γιατί δεν ωφελεί τη γάτα μου;

Οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα που δεν έχουν σχεδιαστεί για να χωνεύουν αποτελεσματικά τις φυτικές ύλες. Σε μικρές ποσότητες, δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα, καθώς οι άγριες γάτες καταπίνουν κάποιο φυτικό υλικό από το γαστρεντερικό περιεχόμενο του θηράματός τους. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες φυτικού υλικού και υδατανθράκων μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των αιλουροειδών.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να παρουσιάζουν διάρροια, αέρια και στομαχικές διαταραχές μετά την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων φυτικού υλικού. Η υπερβολική ποσότητα φυτικών υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά αέρια, πόνο και δυσφορία στο στομάχι της γάτας.

Επιπλέον, οι γάτες δεν μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά τις φυτικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α σε βιταμίνη Α. Πρέπει να καταναλώνουν τη βιταμίνη Α, προσχηματισμένη, από πλούσιες πηγές, όπως το συκώτι ενός ζώου. Ομοίως, οι γάτες δεν χρειάζεται να λαμβάνουν τη βιταμίνη C από την πηγή της τροφής τους, επειδή μπορούν να την παράγουν οι ίδιες.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόλιανδρο; Πληροφορίες διατροφής και υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Υπάρχει κάποιο όφελος από το να τρώει η γάτα μου κόλιανδρο;

Οι γάτες είναι ιδιότροποι φαγάδες και συνήθως στρέφουν τη μύτη τους σε πολύ λιγότερα. Οι πιθανότητες είναι ότι η γάτα σας δεν θα έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να φάει κόλιανδρο. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα μπορεί να αρέσει η γεύση αυτού του βοτάνου ή μπορεί ακόμη και να μπει στην αποθήκη σας για να μασήσει και να παίξει, κάτι που είναι μια απολύτως φυσική συμπεριφορά.

Τα καλά νέα είναι ότι αν στη γάτα σας αρέσει ο κόλιαντρος, η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη. Η γάτα σας μπορεί ακόμη και να επωφεληθεί από την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και των πρόσθετων φυτικών ινών. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείτε την πρόσληψή τους για να διασφαλίσετε ότι οι όποιες μερίδες κόλιαντρου για τη γάτα σας είναι μικρές, για να αποφύγετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Σωστή δίαιτα και διατροφή για τις γάτες

Οι οικόσιτες γάτες και τα άλλα μέλη της οικογένειας Felidae, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών άγριων γατών, είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι καλύπτουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες απευθείας από το κρέας. Οι περισσότερες τροφές γάτας που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας, αλλά είναι σημαντικό να της παρέχετε τις πιο ποιοτικές επιλογές.

Οι ιδιοκτήτες γατών πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφών για γάτες. Ενώ υπάρχουν πολλές εξαιρετικές επιλογές εκεί έξω, υπάρχουν και κάποιες λιγότερο από επιθυμητές τροφές προς πώληση. Το πραγματικό κρέας ως πρώτο συστατικό είναι απαραίτητο.

Σας παραθέτουμε έναν κατάλογο με ορισμένα περιττά και ακόμη και δυνητικά επιβλαβή συστατικά που περιλαμβάνονται σε ορισμένες εμπορικές τροφές για γάτες. Είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τα καλύτερα προϊόντα διατροφής και τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε.

Μπορούν οι γάτες να φάνε κόλιανδρο; Πληροφορίες διατροφής και υγείας που έχουν αξιολογηθεί από κτηνίατρο
Περιττά/ενδεχομένως επιβλαβή συστατικά

Χημικά συντηρητικά

Τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συντηρητικά που θα βρείτε στις τροφές για γάτες είναι το BHA, το BHT και το ethoxyquin. Αυτά τα συντηρητικά είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες (ή τις επιδεινώνουν) και είναι πιθανώς καρκινογόνα (καρκινογόνα). Είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτά τα συνθετικά συντηρητικά και να επιλέγετε φυσικά συντηρητικά, όπως το δεντρολίβανο και η βιταμίνη Ε.
Συμπληρώματα

Το πληρωτικό υλικό είναι κάτι που έχει προστεθεί στην τροφή της γάτας σας για να τη βοηθήσει να αισθάνεται πιο χορτάτη, αλλά περιέχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία και μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβές. Τα κοινά πληρωτικά που βρίσκονται στις τροφές για γάτες περιλαμβάνουν δημητριακά και υδατάνθρακες όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, οι πατάτες και το ρύζι. Αυτά τα πληρωτικά είναι φθηνά υποκατάστατα της απαραίτητης πρωτεΐνης και πρέπει να αποφεύγονται.
Τεχνητά χρώματα ή/και γεύσεις

Πολλές τροφές για γάτες χαμηλότερης ποιότητας περιέχουν τεχνητά χρώματα και αρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κάνουν να φαίνονται, να μυρίζουν και να έχουν καλύτερη γεύση. Οι τύποι τεχνητών χρωμάτων ή χρωστικών ουσιών που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν το μπλε 2, το κόκκι