Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς – Χρήσιμος οδηγός

by Μυρσίνη
Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς – Χρήσιμος οδηγός

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κινδυνεύουν τα κατοικίδιά μας κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, όταν τόσο ο καπνός όσο και οι φλόγες μπορούν να τα θέσουν σε κίνδυνο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε σε περίπτωση που χτυπήσει ο συναγερμός σας και οι τριχωτοί (ή πτερωτοί) φίλοι σας βρεθούν επίσης σε κίνδυνο;

Να έχετε ένα σχέδιο

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τα κατοικίδια σε περίπτωση που το σπίτι σας πιάσει φωτιά είναι να τα συμπεριλάβετε στο οικογενειακό σας σχέδιο. Η Sarah Wooten, DVM και κτηνίατρος εμπειρογνώμονας της Pumpkin Pet Insurance, λέει ότι το να αφήσετε τα θέματα στους πυροσβέστες είναι σημαντικό, αλλά το να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι καταγεγραμμένο εξασφαλίζει ότι θα δοθεί προτεραιότητα και θα μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Ένα αυτοκόλλητο ή μια πινακίδα σε ένα παράθυρο ή μια πόρτα μπορεί να ενημερώσει τους πρώτους ανταποκριτές για το πόσα κατοικίδια και άνθρωποι βρίσκονται στο σπίτι, λέει η Maja Drodz, κτηνίατρος στην κτηνιατρική κλινική Goldsmith στο Ντένβερ.

Μικροτσίπ σε γάτες και σκύλους

Η Wooten λέει ότι η διατήρηση ενημερωμένων ετικετών αναγνώρισης ή μικροτσίπ σε περίπτωση που η γάτα ή ο σκύλος σας χαθεί κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο σπίτι θα αυξήσει δραματικά την πιθανότητα να βρεθούν και να σας επιστραφούν.

Είναι καλύτερο να βασιστείτε σε αυτά τα εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση εκκένωσης, αλλά υπάρχουν επίσης τρόποι για να μεταφέρετε τα κατοικίδια ζώα με ασφάλεια όταν πρέπει να εκκενώσετε το σπίτι σας.

Κατάλληλες ταξιδιωτικές προετοιμασίες

Η Wooten συμβουλεύει να έχετε πολλά λουριά γάτας και σκύλου στο σπίτι σας σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ να διαφύγετε από πυρκαγιά.

“Μεταφέρετε τη γάτα ή το σκύλο σας με μια πετσέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εισπνεύσουν πολύ καπνό”, προσθέτει ο Drodz.

Μαζί με τους μεταφορείς, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να φτιάξουν ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για τους σκύλους ή τις γάτες τους με επιπλέον λουριά, ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τροφή για μια εβδομάδα, άμμο και δίσκους μιας χρήσης, μπολ με τροφή και νερό, αντίγραφα ιατρικών αρχείων και παιχνίδια.

Οι μεταφορές ισχύουν και για τα μικρότερα ζώα, λέει ο Drodz, καθώς η μεταφορά τρωκτικών ή σαυρών σε ένα μικρό κυνοκομείο μεταφοράς θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός κιτ έκτακτης ανάγκης εκκένωσης.

Τα κιτ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τροφή, εμφιαλωμένο νερό και μπολ, μωρομάντηλα για τον καθαρισμό, χαρτοπετσέτες, λάμπες θερμότητας, μπουκάλια ψεκασμού και μια κουβέρτα για την αντιμετώπιση του κρύου και του στρες.

Κάντε τη δουλειά των πυροσβεστών ευκολότερη

Ο Wooten προειδοποιεί να μην ξαναμπείτε ποτέ σε ένα φλεγόμενο σπίτι αν το κατοικίδιο ζώο σας δεν ήρθε μαζί σας. Αυτό θα πρέπει να το αφήσετε στους πυροσβέστες, λέει.

“Αν το κατοικίδιο ζώο σας δεν βγήκε μαζί σας, όσο κι αν μπαίνετε στον πειρασμό, θα θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας [αν ξαναμπείτε]”, λέει.

Αντ’ αυτού, δημιουργήστε ένα σημείο εξόδου αφήνοντας πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και φωνάζετε συνεχώς το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας για να το βοηθήσετε να βρει το δρόμο προς την έξοδο, λέει.

Πώς να δώσετε προτεραιότητα στην ασφάλεια των ψαριών

Η Wooten προτείνει να έχετε δύο δίχτυα κοντά στο ενυδρείο σας και αρκετές πλαστικές σακούλες που ταιριάζουν στο μέγεθος των ψαριών σας για κάθε περίπτωση.

“Με αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση πυρκαγιάς, μπορείτε να μαζέψετε γρήγορα τα ψάρια και να τα βάλετε μέσα στις σακούλες”, λέει. “Το σβήσιμο του φωτός στο ενυδρείο βοηθάει στο να μπερδευτούν τα ψάρια, ώστε να είναι πιο εύκολο να πιαστούν”.

Ο Drodz συμφωνεί και λέει να έχετε έτοιμες τις ασφαλείς για τα ψάρια πλαστικές σακούλες γεμάτες κατά το ένα τρίτο με νερό.

“Αν έχετε περισσότερο χρόνο, ένας κουβάς 5 γαλονιών με καπάκι και τρύπα για την αεραντλία που μπορεί να συνδεθεί στον προσαρμογέα ρεύματος του αυτοκινήτου είναι επίσης καλό να τον έχετε πρόχειρο”, λέει.

Τα ερπετά χρειάζονται επίσης διάσωση

Κρατήστε ένα μικρό πλαστικό δοχείο μεταφοράς κοντά στα κλουβιά των ερπετών κατοικίδιων ζώων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά τους, λέει η Wooten. Είναι χρήσιμο να έχετε επίσης ένα απόθεμα τροφής, φαρμάκων και άλλων προμηθειών για να τα αποθηκεύσετε επίσης στο δοχείο.

“Εάν βγαίνετε από ένα σπίτι με μικρά κατοικίδια ζώα … τοποθετήστε το ζώο σε μια μεγάλη μαξιλαροθήκη ή ένα κουτί από χαρτόνι και μεταφέρετέ το έξω σε μια μαξιλαροθήκη ή ένα κουτί”, λέει. “Οι μαξιλαροθήκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ζώων από ύψος, αν δέσετε έναν κόμπο στη μία άκρη”.

Αποτρέψτε τις πυρκαγιές εξαρχής

Η Wooten προτείνει την πυρασφάλεια του σπιτιού σας για να διασφαλίσετε ότι τα περίεργα και δραστήρια κατοικίδια ζώα δεν θα ανατρέψουν εξαρχής πράγματα.

Προειδοποιεί να μη χρησιμοποιείτε ανοιχτές φλόγες. Αν είναι ανοιχτές, να τις έχετε υπό επίβλεψη, μακριά από το σπίτι και να τις σβήνετε πριν φύγετε από το σπίτι.

Οι σόμπες που ενεργοποιούνται κατά λάθος από ένα κατοικίδιο ζώο που χτυπάει σε ένα κουμπί είναι επίσης ένας συνηθισμένος τρόπος για να προκαλέσουν τα κατοικίδια ζώα κατά λάθος πυρκαγιές στο σπίτι, γι’ αυτό προτείνει να αφαιρέσετε τα κουμπιά ή να τα καλύψετε.

Η Wooten λέει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από τις πυρκαγιές.

Προτεινόμενα