Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από παράλυση του πίσω ποδιού; Κτηνίατρος μας εξηγεί

by Μυρσίνη
Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από παράλυση του πίσω ποδιού; Κτηνίατρος μας εξηγεί

Η ξαφνική εμφάνιση παράλυσης των πίσω άκρων σε μια γάτα είναι μια επώδυνη διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει τη γάτα σας χωρίς καμία προειδοποίηση. Αν και υπάρχουν μερικές διαφορετικές αιτίες, η πιο κοινή αιτία είναι η υποκείμενη καρδιακή νόσος. Το αν η γάτα σας θα είναι καλά ή όχι εξαρτάται από την αιτία της παράλυσης και από το αν επηρεάζονται και τα δύο πόδια ή μόνο το ένα πίσω πόδι. Ωστόσο, στατιστικά μιλώντας, η γάτα σας έχει μεταβλητή πιθανότητα ανάρρωσης από τη στιγμή που έχει προσβληθεί, καθώς πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στον καθορισμό της πρόγνωσης.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες, τι πρέπει να προσέξετε από πλευράς ενδείξεων στο σπίτι και τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας παραλύσει.

Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από παράλυση του πίσω ποδιού; Κτηνίατρος μας εξηγεί

Παράλυση των πίσω άκρων

Η παράλυση των οπίσθιων άκρων στις γάτες είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – αδυναμία χρήσης του ενός ή και των δύο οπίσθιων άκρων. Παράλυση είναι η πλήρης ή μερική απώλεια της λειτουργίας ενός μέρους του σώματος. Όταν προσβάλλεται, ορισμένες γάτες θα παρατηρηθούν να σέρνουν το ένα ή και τα δύο πίσω πόδια. Δεν είναι σε θέση να αισθανθούν ή/και να κινήσουν το/τα προσβεβλημένο/α πόδι/ά τους. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή να κινηθούν με φυσιολογικό τρόπο.

Αυτό διαφέρει από την πάρεση, η οποία είναι απώλεια κάποιας αλλά όχι όλης της λειτουργίας και συχνά αναφέρεται ως αδυναμία στην κτηνιατρική. Η πάρεση συχνά παρατηρείται ως «ταλαντευόμενο» ή «μεθυσμένο» περπάτημα. Ένα ζώο διασταυρώνει περίεργα τα άκρα του το ένα μπροστά από το άλλο αντί να τα κινεί σε ευθεία γραμμή όταν περπατά ή τρέχει. Η γάτα σας μπορεί να ακουστεί ή να φανεί να γδέρνει τις αρθρώσεις ή τα πάνω μέρη των ποδιών της στο έδαφος όταν περπατάει, αντί να τα τοποθετεί σταθερά κατά το βάδισμα.

Όταν εμφανίζεται παράλυση των οπίσθιων άκρων, είναι συνήθως πολύ επώδυνη. Μπορεί να ακούσετε τη γάτα σας να ουρλιάζει, να ουρλιάζει ή να φωνάζει όπως δεν έχετε ξανακούσει. Μπορεί να σπεύσετε να τη βρείτε ξαπλωμένη, χωρίς να μπορεί να κουνήσει τα πίσω πόδια της. Άλλες φορές, το επεισόδιο σχετίζεται με ένα τραυματικό γεγονός, όπως μια πτώση ή ένα ατύχημα. Οι γάτες που αναρρώνουν συχνά χρειάζονται κινητική βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάρρωσης και αποκατάστασης.

Αιτίες της παράλυσης των οπίσθιων άκρων
Τραύμα

Το τραύμα είναι η κύρια αιτία της παράλυσης των οπίσθιων άκρων στις γάτες. Αυτό συμβαίνει συνηθέστερα σε γάτες που περιφέρονται και χτυπιούνται από όχημα ή σε κατοικίδια που πέφτουν από μεγάλο ύψος (για παράδειγμα, από πολυκατοικία). Μπορεί επίσης να προκληθεί από ακατάλληλο χειρισμό ενός κατοικίδιου ζώου (για παράδειγμα, αν ένα παιδί τραβήξει πολύ δυνατά το πόδι ενός γατιού).

Το επακόλουθο τραύμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των νεύρων που νευρώνουν τους μύες του πίσω ποδιού, οδηγώντας σε παράλυση. Ανάλογα με την έκταση της παράλυσης και τον τραυματισμό του νευρικού συστήματος, μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει πόνος που να σχετίζεται με αυτή τη μορφή παράλυσης. Η ανάρρωση και η πρόγνωση συνυπολογίζουν πολλαπλές μεταβλητές και την έκταση του τραυματισμού.
Παράλυση που προκαλείται από τσιμπούρι

Ορισμένα τσιμπούρια των γενών Dermacentor και Ixodes έχουν την ικανότητα να εκκρίνουν νευροτοξίνες στο δάγκωμά τους. Εάν αυτά τα τσιμπούρια δαγκώσουν τη γάτα σας, μπορούν να εγχύσουν αυτές τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος της γάτας σας. Το αρχικό σημάδι αυτής της τοξικότητας είναι η αδυναμία των πίσω άκρων, η οποία μπορεί αργότερα να επεκταθεί και στα μπροστινά άκρα. Μπορεί επίσης να ακολουθήσει παράλυση όλων των άκρων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι γάτες μπορεί να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ως αποτέλεσμα αυτών των τοξινών.

Θρόμβοι αίματος χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια

Άλλες φορές, μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος χωρίς να υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και σπάνια, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παράλυση των οπίσθιων άκρων στις γάτες, εάν ο θρόμβος κατακάτσει στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα οπίσθια πόδια.

Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από παράλυση του πίσω ποδιού; Κτηνίατρος μας εξηγεί
Καρδιακή νόσος

Η καρδιακή νόσος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να παρατηρηθεί παράλυση των οπίσθιων άκρων στις γάτες.

Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι η καρδιά της γάτας έχει μια δομική ανωμαλία, η οποία δυσκολεύει την καρδιά να αντλήσει κανονικά αίμα. Αντί η καρδιά να συμπιέζει κάθε λίγο αίμα στις αρτηρίες με κάθε αντλία, ορισμένες καρδιακές παθήσεις αφήνουν το αίμα να στροβιλίζεται σε ορισμένες από τις κοιλότητες. Όσο περισσότερο παραμένει αυτό το αίμα μέσα στον θάλαμο (ή στους θαλάμους) αντί να αντλείται γύρω από το σώμα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να αναπτυχθεί θρόμβος σε αυτόν τον θάλαμο. Τελικά, μέρος του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και να ταξιδέψει σε όλο το σώμα, να σφηνωθεί σε αρτηρίες και να διακόψει την παροχή αίματος στις περιοχές που τροφοδοτούνται από το εν λόγω αγγείο.

Στις γάτες, το πιο συνηθισμένο σημείο στο οποίο τελικά κατακάθεται αυτός ο θρόμβος αίματος είναι η αορτική τριπλή διακλάδωση, καθώς διακλαδίζεται προς τα αριστερά και προς τα δεξιά σε κάθε οπίσθιο πόδι. Εάν ο θρόμβος κολλήσει σε αυτή ακριβώς τη διασταύρωση, η ροή του αίματος και στα δύο πίσω πόδια διακόπτεται. Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επώδυνη και ονομάζεται FATE (Feline Aortic Thromboembolism). Αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως θρόμβος σέλας, καθώς συνήθως συμβαίνει στα πίσω πόδια.

Εάν ο θρόμβος αίματος πάει στη μία ή στην άλλη πλευρά, τότε είναι που θα δείτε μια γάτα με παράλυση μόνο του ενός της ποδιού.

Ενώ ο θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μπροστινά πόδια, η πιο συνηθισμένη περιοχή που βλέπουμε να εμφανίζονται εμβολές στις γάτες είναι τα πίσω πόδια. Περίπου το 72% των γατών με FATE έχουν προσβληθεί και τα δύο πίσω πόδια. Αν και οι θρόμβοι αίματος μπορεί να εμφανιστούν και χωρίς καρδιακή νόσο, η συσχέτιση μεταξύ καρδιακής νόσου και ΦΑΤΕ στις γάτες είναι πολύ υψηλή (περίπου το 90% των γατών με ΦΑΤΕ έχουν καρδιακή νόσο). Επιπλέον, περίπου το 76% των γατών διαγιγνώσκονται με καρδιακή πάθηση μετά το πρώτο επεισόδιο FATE.

Νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Αν και είναι σίγουρα λιγότερο συχνή στις γάτες από ό,τι στους σκύλους (εκτιμάται ότι η συχνότητα εμφάνισης στις γάτες είναι μόνο 0,02-0,12%), ορισμένες γάτες μπορεί να πάσχουν από εξώθηση δίσκου. Αυτό μπορεί να συμβεί από συγγενείς ανωμαλίες, τραύμα ή ενδεχομένως καρκίνο. Η γάτα σας θα έχει παρόμοια συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία μπορεί να κυμαίνονται από πάρεση έως πλήρη παράλυση. Ακριβώς όπως ένας θρόμβος αίματος, πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία. Η γάτα σας θα ουρλιάξει, θα κλάψει και μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να σας δαγκώσει όταν την αγγίξετε.
Άλλες ασθένειες

Τέλος, η παράλυση μπορεί να προκύψει από άλλες παθήσεις και ασθένειες, όπως καρκίνοι που αφορούν το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, οι γάτες που είναι διαβητικές μπορεί να έχουν αδυναμία στα πίσω άκρα, γνωστή και ως πελματιαία στάση.

Μπορεί μια γάτα να ανακάμψει από παράλυση του πίσω ποδιού; Κτηνίατρος μας εξηγεί

Μπορεί η γάτα μου να αναρρώσει;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες ανάρρωσης της γάτας σας από την παράλυση των οπίσθιων άκρων:
Ορισμένοι παράγοντες που καθορίζουν τη δυνατότητα ανάκαμψης

Η αιτία της παράλυσης
Η έκταση του τραυματισμού (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τραυματι